УКР РУС

Наскільки комфортно ходити на матчі УПЛ: Стадіон ім. Валерія Лобановського (ФК Динамо Київ)

5 июня 2018 Читати українською

"Футбол 24" повернувся на стадіон Динамо ім. Валерія Лобановського, щоб перевірити рівень комфорту під час поєдинків справжніх господарів арени – київського Динамо.

Київське Динамо з 2012 року проводить свої домашні матчі на НСК Олімпійський, лише зрідка повертаючись на рідний для себе стадіон ім. Валерія Лобановського. У квітні-травні був саме такий випадок, адже головну арену країни готували до проведення фінального матчу Ліги чемпіонів 2017/2018.

"Футбол 24" вже інспектував клубний стадіон киян, але на матчі донецького Олімпіка, який тимчасово проводить тут свої домашні поєдинки через війну на сході України. Настала черга подивитись, як про своїх вболівальників піклується гранд українського футболу. Було обрано одразу 2 поєдинки: проти Зорі та Шахтаря.

Ми оцінюємо арену за 9 критеріями, кожен з яких отримає від 1 до 5 балів.

Локація

Стадіон Динамо ім. Валерія Лобановського розташований у самому серці столиці – вулиці Грушевського, що біля Майдану Незалежності. Кращого місця уявити важко. Неподалік - станції метро Хрещатик та Майдан Незалежності.

Йдучи навіть повільним кроком, можна дістатись арени хвилин за 10. Також є зупинки автобусів та тролейбусів.

Якщо хочете уникнути натовпу на головних станціях київського метрополітену – Арсенальна та Поштова Площа також перебувають не дуже далеко.

За розташування – точно 5!

Каси

Навідміну від Олімпіка, у киян працювали 2 каси праворуч колонади. У день матчу з Шахтарем черг не виникло, воно й зрозуміло, адже майже всі квитки були продані задовго до цього. Мінімальна ціна на матч із Зорею була 35 гривень, на Шахтар – 50. Максимальна вартість – 450 гривень.

Також перед класичним протистоянням з "гірниками" розбили намет, де продавались квитки. Ось так "біло-сині" вирішили зменшити черги.

Що насправді полегшує життя – це система онлайн-продажу. На офіційному сайті киян вона присутня.

Та сама "каса" перед матчем із Шахтарем

Оцінка – 4

Вхід на стадіон

Як на Зорі, так і на Шахтарі відчинили 2 входи – з боку Грушевського та Маріїнського парку. У киян завжди очікують великої кількості глядачів (на Олімпіку відкривали лише головний прохід).

Також є де припаркуватись – в'їзд від Петрівської алеї.

За колонадою встановлені турнікети, але от халепа: вони не працювали. Після перевірки поліцією перед грою з Шахтарем (а саме тоді були підвищені заходи безпеки) доводилось пролазити під турнікетом або перестрибувати через нього.

На поєдинку з Зорею перевіряли безпосередньо перед воротами на головну частину території, утворився натовп, а на Шахтарі, можливо, з метою його уникнення, вирішили це робити одразу біля колонади. Перевіряли також при вході на головну трибуну.

Все-таки, ще один вхід відкрити не завадило би, наприклад, з боку Моста Закоханих. Адже щоб потрапити на сектори 4-12, треба обходити ледь не всю чашу. Загалом – все на хорошому рівні.

Перевірка з боку Маріїнського парку

Оцінка – 3

Місце на стадіоні

На київському стадіоні Динамо ім. Валерія Лобановського відносно нещодавно замінили сидіння. Їхню чистоту намагаються регулярно підтримувати. Газетку під п'яту точку беріть лише в дощову погоду, а так – про чистоту сидінь і вашого одягу тут дбають. Всі клуби УПЛ робили б так!

Оцінка – 5

Розважальна програма

На матчах київського Динамо доволі часто виступають різні артисти, відбуваються конкурси серед вболівальників. Останнім часом ледь не регулярно розважає прихильників київського клубу чарівна DJ Anesty. До речі, під час усіх її виступів кияни програли лише одного разу (матч-відповідь 1/8 фіналу ЛЄ проти Лаціо). Вона ж була на поєдинках проти Зорі та Шахтаря.

Dj Anesty / ФК Динамо Київ

Оцінка – 4

Туалети

Після інспекції на матчі Олімпіка у туалетах стадіону Динамо усунули один вагомий недолік – запрацювали крани! Ось тепер можна помити руки. Приємно, що біля кожного умивальника є мило.

З тим, щоб посушити руки, скрутно, але можна витерти туалетним папером.

Загалом – ніякого смороду, все ледь не ідеально чисто.

Нагадаємо, що туалети розташовані згори – біля табло арени. Треба піднятись сходами. Є чоловіче та жіноче приміщення.

Оцінка – 5

Їжа та напої

Київське Динамо встановило одразу кілька палаток з їжею та напоями. Це було і на Зорі, і на Шахтарі. Тобто, немає такого, що на "рядовому" поєдинку не будемо ставити, а на класичному – будемо.

Черги виникали, як же без них, але вони не були кілометровими, що головне. Тобто, кожен мав шанс ще до початку гри або другого тайму взяти собі перекусити або випити. Ціни від 15 до 30 гривень.

Оцінка – 4

Атрибутика

На стадіоні безліч наметів із різною атрибутикою – від значків та "роз" до футбольних м'ячів. "Рози" коштують в середньому 120-130 гривень, футболки – близько 300.

Якщо хочеться придбати щось "динамівське", приходь у матчдей на стадіон, без атрибутики не залишишся.

Фан-шоп киян базується на НСК Олімпійський. Також можна придбати атрибутику онлайн через офіційний сайт Динамо.

Оцінка – 5

Можливості для людей з інвалідністю

Для інвалідів є місця під трибунами стадіону. Особливо комфортним може бути місце за лавами для запасних. І немає величезних огорож.

Єдина проблема – потрапляння на стадіон. Після перевірки на вболівалника очікують сходи з обох входів. Доведеться просити когось про допомогу.

Окремий вхід для інвалідів тут би точно не завадив.

Оцінка – 3

Середня оцінка – 4,2

Як би сказали англійці, порівнюючи рівень комфорту на домашніх матчах Олімпіка та Динамо, – feel the differene!

Київський клуб робить усе від себе залежне, щоб вболівальникам було комфортно на стадіоні, а тому можна не дивуватись, що 12-16 тисяч буде ходити не лише на Зорю та Шахтар.

Починаючи з сезону 2018/2019 Динамо повернеться на НСК Олімпійський.

Загалом хочеться, аби про своїх вболівальників дбали не тільки гранди, тоді відвідуваність зростатиме.

Богдан Пилипчук, Футбол 24

Наскільки комфортно ходити на матчі УПЛ: стадіон Ворскла ім. Олексія Бутовського