УКР РУС

Наполі "божевільного" Мауріціо Саррі: сильні та слабкі сторони суперника Шахтаря

13 сентября 2017 Читати українською
Автор: Тарас Котив

Два сезони на межі 1-3 місць і нереалізовані мрії про Скудетто. Найближчий суперник Шахтаря грає у, можливо, найкрасивіший футбол в Європі, та з кожним сезоном вдосконалюється, зменшуючи кількість помилок і втрачених очок. Чому донеччанам буде ще складніше, ніж Динамо торік, розповідаємо далі.

Почнемо з того, що у нинішнього Наполі в достатку, а саме сильних сторін.

Тренер, який не боїться грати, і досягає свого

Мауріціо Саррі як прихильник пристрасного футболу ще під час тренерства в Емполі привернув увагу кількох грандів. Знаєте, його дуже важко уявити в умовному Ювентусі, який, хоч це і стереотипно, все ж завжди ставить акцент на захисті та максимально практичній грі. А ось у Мілані, Ромі чи Наполі – запросто. Саррі, який ніколи не грав у футбол, а тренувати заради живого інтересу почав з любителів (і не отримував за це ні євроцента, лише ставив собі щоразу вищу мету), обрав Неаполь. Ідеальний союз, якому не вистачає лише одного – чемпіонського титулу, якого місто не бачило 27 років.

Найкращий тренер світу" Марсело Б'єлса і Лілль – новий сенсаційний проект багатія, який збирається конкурувати з ПСЖ

Коли приходив Бенітес, скептики запевняли, що це помилка. Коли прийшов Саррі, у перший же сезон виріс показник набраних очок на 19 балів порівняно з епохою Рафи, а у другому лише фізична підготовка і стандарти завадили пройти в плей-офф Ліги чемпіонів Реал. Той самий Реал, який у фіналі розмазав могутній у матчах проти Барси і Монако Ювентус. Наполі і в Серії А набрав ще більше очок, але Ювентус і Рома демонстрували просто звірські показники.

Попри те, що у складі неаполітанців вистачає індивідуальностей, майстрів високого рівня, як найкращий бомбардир чемпіонату Італії у 2017-му Дріс Мертенс чи Лоренцо Інсіньє з Хосе Кальєхоном та Мареком Гамшіком, це абсолютна тренерська команда. Крафтовий продукт від найкращого ремісника-оригінала, якщо хочете. Жоден тренер світу (ну, можливо, ще якийсь Марсело Б'єлса) не проводить за аналізом тактичних хитрощів, сили і слабкості суперника і стану своїх гравців по 13 годин на добу. Жоден також не зможе створити таку ефектну та успішну команду без дорогих трансферів і фактично в режимі поміркованої економії.



Цей алленаторе – один з небагатьох, хто не боїться грати у живий красивий футбол, тому його команди завжди будуть переможцями. Як мінімум у вболівальницьких симпатіях. Його команда ніколи не буде грати, як Атлетіко Сімеоне, бо Мауріціо, як сам зізнається, краще повернеться працювати в банк, ніж до такого докотиться.

Клас гіпнотизує суперника, виграються рівні матчі, з чим були проблеми раніше

Кожен наступний сезон Саррі грає краще і підбирається до мети ближче. На прикладах таких матчів, як останній виїзд у Болонью, бачимо, що "адзуррі" навчились дотискати рівні матчі до перемоги. Щось подібне ледь не в кожному матчі сезону 2017/18 демонструє Шахтар, який регулярно першим пропускає, але й забиває під завісу вирішальні голи. Проти Болоньї команда Саррі багато дозволяла супернику перш ніж почати створювати самим. І ось у чому різниця з попередніми сезонами: раніше очки у таких випадках втрачались, а зараз з легкістю вмикається режим Барселони часів Гвардіоли і закритий грамотний захист суперника в якийсь чарівний момент розрізається гострими ножами передач і вривань Інсіньє, швидкості Мертенса, підключень Гуляма та Гамішка, відмінного відчуття моменту Кальєхона.


Наполі може бути ураганом, як у дуелі проти Ніцци, а може бути вмілим гіпнотизером. Тільки суперник починає відчувати впевненість, тут же настає смертельний удар, який приходить зовні нізвідки. Тепер неаполітанці навчились не витрачати надармо свої феєрверки, а робити це рівно тоді, коли потрібно. Причому нерідко удари завдаються двійками. Тільки суперник пропускає, минає 3-5 хвилин, і знову прилітає. А прилетіти може з будь-якого місця. Хоча найважче, мабуть, буде Срні, адже на його фланзі Інсіньє, Гамшік і Гулям будуть створювати чисельну перевагу і навантажувати, навантажувати, навантажувати. Гравці обох флангів (захисники також) ідеально, як машини, відкриваються за спину, а присутність 3-го гравця Наполі в ігровій зоні створює необхідну різницю або допомагає різко перевести м'яч на протилежний край, де з'являється вільне місце і куди вривається стрімкий Інсіньє чи Кальєхон.

Вбивча статистика і третій сезон Саррі

Якщо не враховувати один літній спаринг з Атлетіко, то Наполі не програє з березня. В усіх турнірах та товариських матчах. 20 перемог за цей час здобуто, лише 4 рази зіграно внічию. У цей сезон неаполітанці входять з певною закономірністю: виграють як мінімум з різницею +2, у чемпіонаті забивають незмінно по 3 голи, у Лізі чемпіонів – по 2. Так, суперники, може, й не вражають уяву, але той же Шахтар зі своїми опонентами в УПЛ розбирався ще натужніше. А за всієї поваги до чемпіонату України, в Серії А середняки та аутсайдери тактично вибагливіші та багатші, особливо на старті сезону. Для Саррі це 3-й рік , як і для більшості гравців Наполі (а багато хто феєрив ще у Бенітеса). Настав час апогею – досить просто показувати яскраву гру, потрібно здобувати серйозніший результат, ніж друге місце в чемпіонаті і 1/8 ЛЧ.

Сильні резерви, які розвиваються і без трансферів

Саррі нарешті може не боятись покладатись на резервістів. Мілік, відновившись від травми, несподівано виявив, що Мертенс не поступається йому місцем центрфорварда. Однак коли вже Арек виходить на поле, свою справу він робить блискуче. Коли треба продавати, дотиснути, якщо традиційні комбінації не змушують суперника всідатись на канати і плисти, немає кращого варіанту, ніж вихід польського форварда. Пйотр Зєлінскі відчутно додав і тепер рідко виглядає зайвим. Підміна для Гамішка просто ідеальна. І тут теж тренерська рука. Адже бачимо просто разючу різницю, коли Зєлінскі грає, комбінує і розриває захист в матчах за Наполі та губиться у збірній Польші. Разом з Мертенсом цей резервіст є найкращим бомбардиром команди в чемпіонаті Італії – 2 голи встиг вкинути.



Хорват Марко Рог набирає хід і може стати для Наполі кимсь на зразок Модріча чи Ковачіча. Алжирський новачок, екс-вінгер Бордо Адам Унас ще поки не до кінця розуміє вимог Саррі, але сезон довгий і до матчу-відповіді в Неаполі також цілком може додати. Гвінеєць Амаду Діавара здатен підмінити у центрі поля Жоржінью. Бразильця, до слова, критикують за не надто креативну гру і постійні паси назад або впоперек, однак центрхав просто робить ту роботу, яку призначив для нього алленаторе.

Слабке місце Наполі – захист і ситуація з Гамшіком

Чи не єдиним місцем, на яке може з впевненістю давити Шахтар, якщо вистачить сил і умінь, є задня лінія італійців. І то з натяжкою. Наполі дає суперникам створювати моменти, але коли йому самому потрібно атакувати і розкриватись. Уміло відзахищатись? Без проблем. Два матчі з добротною Ніццою, відіграні на нуль у захисті, це підтвердять. Команди приблизно порівну володіли м'ячем навіть у першому матчі, коли французи грали у меншості.


Але втрата м'яча на тривалі ігрові періоди нині зовсім не гарантує паніку в лавах неаполітанців. Дискомфорт – так, але не втрату контролю. Ще рік-два тому Шахтар міг би з більшою легкістю прорізати оборону суперника, змушувати його нервувати, тепер же моменти будуть рідкісним явищем, і їх будь-що необхідно реалізовувати, не відкладаючи на потім. Наполі став соліднішим, вміє перебудовуватись у захисному напрямку, незважаючи на наявність великої кількості відверто атакувальних гравців, а центрбек Каліду Кулібалі, якого хоче сам Гвардіола, це просто якась китайська стіна.

Гулям і Хісай люблять атакувати і не безгрішні при обороні, але вони можуть розраховувати на якісну підтримку і підстраховку партнерів – тих же опорників Аллана і Жоржінью. З іншого боку, Наполі стабільно пропускав у цьогорічній Серії А, а у матчі з Болоньєю десь і пощастило – суперник кілька разів відверто пробачав. Та й основний воротар Пепе Рейна не робить чогось екстраординарного.



Втрата Влада Кірікеша – це теж з розряду неприємного, але не смертельного. Адже на підміну моментально готовий вийти досвідчений Рауль Альбіоль. Щоправда досвід досвідом, а роки беруть своє. Та й раніше іспанський центрбек місцями не був уособленням надійності. Можливо, у цій зоні в Шахтаря і будуть шанси або принаймні Фонсека намагатиметься навантажити Альбіоля, аби той почав помилятись. Якщо команди покажуть анонсовану відкриту гру з постійним обміном ударами, то для Наполі в поточному сезоні це буде новий цікавий досвід. Не виключено, хоч малоімовірно, що по такій грі Саррі довіриться екс-захиснику Торіно Максімовічу, який не дав забити Баварії на товариському турнірі і має нарешті почати відробляти аванси.

Інший не дуже приємний момент – ситуація з лідером і капітаном команди. Марек Гамшік так часто завчасно сходить з поля, що навіть його агент публічно висловив невдоволення. І ніби й травми ніякої нема, і ніби й ікона Неаполя – гравець, який стоїть на відстані 2-х м'ячів від побиття гольового рекорду Марадони. Та й тут варто зазначити, що в матчі проти Болоньї Марек себе нічим не проявив, а голи пішли тільки після заміни словака на Зєлінскі.

Висновки

"Я обрав Саррі, тому що він багато читає і прийшов у футбол з банківської сфери. А там вміють швидко приймати ключові рішення". Так президент клубу Ауреліо Де Лаурентіс відповідав скептикам, коли на місце маститого полководця Бенітеса приходив дядько з цигаркою у зубах і вічному спортивному костюмі (ну точно, брат по духу Б'єлси), найвищим місцем роботи якого було Емполі. Через 2 роки Мауріціо побудував команду, якою захоплюються найтоповіші тренери Європи. Тут вам і видовище, і результат. і зіграність та збереження лідерів, з яких наставник витискає щороку все більше.



Будьмо відверті, у протистоянні з Наполі Шахтар має шанси лише тоді, коли сам виступить найкраще в сезоні (нівелювати проблеми в захисті у матчі ЛЧ буде непросто), а італійці на один вечір забудуть все, про що говорив їхній наставник. Плюс шанс у тому, що неаполітанці почнуть помилятись. Не дарма, Саррі дуже хотів укріпити воротарську позицію Руллі. Старенький 35-річний Пепе Рейна міг би і ляпнути на рівному місці. У цій дуелі найбільшою мірою все залежатиме від Наполі, який швидше сам може щедро подарувати супернику очки, ніж дати себе переграти по грі.

Тарас Котів, Футбол 24