УКР РУС

Наполі – Шахтар: 5 головних підсумків матчу Ліги чемпіонів

22 ноября 2017 Читати українською
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" підбиває підсумки матчу 5-го туру групового раунду Ліги чемпіонів Наполі – Шахтар.

1. Хороший перший тайм та змарновані шанси

Шахтар пристойно провів першу половину зустрічі. До перерви "гірники" нічим не поступалися господарям і навіть переважали їх. Компактна гра в центрі поля, мінімум вільних зон. Показовими були епізоди, коли Феррейра і Фред у центрі поля активно вступали у відбір, чим відрізали значну частину команди суперника.

Наполі – Шахтар – 3:0 – Відео голів та огляд матчу

Донецький колектив не давав "адзуррі" змоги масовано підійти до власних воріт, Діавара і Гамшік рідко мали хороші варіанти розвитку атаки, а гострі передачі нівельовувалися за рахунок чіткої офсайдної пастки – протягом перших 45 хвилин неаполітанці 5 разів потрапляли в положення поза грою.

В одному з епізодів через розхлябаність "героя" матчу, про якого мова піде нижче, партнери все ж вивели Інсіньє на удар – впорався Пятов. Досвідчений голкіпер взагалі діяв досить надійно, звинувачувати його в трьох пропущених м'ячах не доводиться.

А от передній лінії "оранжево-чорних" потрібно посипати голову попелом. Шахтар йшов уперед якось боязко, швидкі атаки деколи гальмувалися безальтернативними відкиданнями назад, проте гості все одно завдали більше ударів по воротах: 6 проти 2. Тайсон і Марлос не реалізували найкращі моменти "гірників", за що в другому таймі настала розплата.

2. Наполі увімкнувся – Шахтар опусив руки

Всі очікували від Наполі активного спурту зі стартових хвилин гри. Однак підопічні Мауріціо Саррі почали серйозно нагружати донецькі володіння вже після відпочинку. Невідомо, скільки б витримала оборона Шахтаря, і чи похитнулася б вона взагалі, якби не індивідуальна майстерність Інсіньє. Лоренцо розкішним ударом з-за меж штрафного майданчика вразив дальню "дев'ятку" і вмить перевернув ситуацію з ніг на голову.

Наполі вдруге виграв з різницею у 3 м'ячі в Лізі чемпіонів

Поступаючись 0:1, вже українці мусили атакувати, тоді як Наполі міг комфортно відстоювати свою перевагу. Втім, "партенопеї" навіть не довелося якось посилено оборонятися, чи стримувати гостей – Шахтар не зумів акцентовано перейти в наступ. Питання залишається відкритим: чемпіону України знову не вистачило фізичної підготовки на заключну частину єврокубкового матчу, чи команда психологічно надламалася?

Перший варіант цілком логічний, адже з браком сил стояти ешелонами у своїх володіннях (як це було в першій дуелі опонентів у Харкові) ще можна, тоді як атакувати ноги не несуть. Другий і третій голи, які влетіли у ворота вже "стоячого" Шахтаря, завчасно вбили інтригу, але й без них підопічні Паулу Фонсеки виглядали приреченими.

3. Незрозумілі "недозаміни"

У такій ситуації португальський коуч повинен був вплинути на гру, натомість він провів дві прогнозовані заміни, які тільки послабили команду. Складається враження, що, окрім виходу Алана Патріка та Дентінью, наставник Шахтаря не підготував нічого цікавого на випадок невдалого розвитку подій. Плану Б не було.

Більше того, коли Степаненко і Марлос пішли з поля – гра змінилася в гіршу сторону. Без Тараса Шахтар просто не міг відібрати м'яч, замість ключової персони центра поля з'явилася людина, яка розчинилася та не грала ні на оборону, ні на атаку. Також дивує, чому замінили Марлоса, а не Бернарда чи Тайсона. Згідно зі статистикою, гравець збірної України був одним з найефективніших у складі гостей, він завдав 2 удари в площину, 7 разів йшов у обіграш (5 виявилися вдалими) і залишав надію, що завдяки його індивідуальним якостям бодай щось все таки виникне біля воріт Рейни.

Фонсека: Результат не повинен був бути таким

Ну і ще запитання до Паулу Фонсеки – чому не використано третю заміну? Можливо, форма Коваленка зовсім погана, але хіба заміна гравця захисного плану на Бланко Лещука може застосовуватися тільки на внутрішній арені?

4. Бутко знову випав з гри

Правий фулбек Шахтаря в останніх матчах розчаровує. Він не настільки активно підключається до атак, припускається помилок у захисті, виконує значно менший обсяг роботи. У звітному поєдинку Бутко був найслабшою ланкою всієї команди і оборони зокрема: Ордець регулярно перехоплював закидання за спину, Ісмаїлі рідше звичайного ходив вперед (а коли ходив – створював гостроту) і більше уваги приділив боротьбі з Маджо, Ракицький традиційно розпочинав атаки, а Бутко просто "привозив".

У першому таймі Богдан не витримав лінію офсайду, після чого стовідсотковий шанс мав Інсіньє, а по перерві він нещільною грою дозволив тому ж Інсіньє вийти на ударну позицію та відкрити рахунок. Також можна пригадати епічний пас на Пятова, за спиною якого був Мертенс, та ще низку позиційних провалів своєму фланзі. Туди звично зміщувалися Гамшік та Мертенс, які створювали непідйомні проблеми. Заміна Срні виявилася далеко не настільки прийнятною, як здавалося спочатку.

5. Шанси на плей-офф все одно непогані

Є дві погані новини: Шахтар втратив можливість достроково оформити вихід з групи; в останньому турі для потрапляння в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів потрібно відбирати очки в Манчестер Сіті. Існує і хороша: все залежить тільки від самих "гірників".

Тепер пошукаємо прихований позитив:

Манчестер Сіті обіграв Фейєнорд і гарантував собі перше місце у квартеті. Відтак, скоріш за все, 6 грудня у холодну Україну прибудуть не всі основні виконавці. Відразу після виїзду в Харків "містян" чекає манчестерське дербі на "Олд Траффорд". Логіка підказує: Хосеп Гвардіола розставить пріоритети таким чином, що проти Шахтаря гратиме другий склад.

– За кілька днів до вирішального матчу проти Фейєнорда, де Наполі знову ж таки влаштує тільки перемога, лідер чемпіонату Італії зустрінеться з Ювентусом. Емоційне та фізичне виснаження "адзуррі" більш ніж можливе, адже Маурісіо Саррі майже не дає відпочинку основним виконавцям.