УКР РУС

Набіль Фекір не перейшов з Ліона у Ліверпуль: як це було та кого хоче Юрген Клопп тепер

11 июня 2018 Читати українською

Капітан Ліона Набіль Фекір перебував за крок від того, щоб поставити підпис під контрактом з Ліверпулем. Трансфер вже всі називали зробленою справою, але не судилось. Розповідаємо чому.

Історія

Від "Все узгоджено" до "Трансфер провалився". Між цими етапами переговорів були якісь години. Кілька днів тому Ліверпуль справді все узгодив. За Фекіра "червоні" повинні були заплатити 53 млн фунтів. Юрген Клопп вже фантазував, як Набіль буде грати поряд з Салахом, Фірміно, Мане та Кейта. Німецький коуч міг розслабитись, адже довгі та важкі переговори добігли кінця: Ліверпуль знайшов спільну мову з Ліоном та самим футболістом.

Як ідеї Клоппа залишають позаду Моурінью і Ко, та до чого тут Лобановський

Фекіра також все влаштовувало. Новий контракт був чудовим, нова команда йому симпатизувала. Француз обрав номер, під яким гратиме на Енфілді, та навіть дав перше інтерв'ю клубному телебаченню Ліверпуля. Всі чекали лише офіційного підтвердження. Але ще був медогляд...

І тут виникли проблеми. Поки всі фанати Лівера чекали на зіркового новачка, у клубу з'явились запитання до Набіля. Все це закінчилось офіційною заявою Ліона, який інформував про провал переговорів.

У Франції джерела кажуть, що Фекір успішно пройшов медогляд. Принаймні, президент Федерації футболу Франції Ноель Ле Гре підтвердив це. За його словами, трансфер повинен був відбутись навіть після медогляду. Однак джерела, близькі до Ліверпуля, стверджують, що перехід провалився саме через зауваження лікарів, які були невпевнені у здоров'ї футболіста.

"Червоні" не захотіли ризикувати, підписуючи гравця, який повністю не залікував важку травму. У 2015 році Фекір розірвав хрестоподібні зв'язки на правому коліні. У лютому 2018 року через старе пошкодження футболіст вибув з гри на деякий час. Як показав медогляд, коліно Набіля досі хворе. Зовсім не дивно, що англійський клуб відмовився публікувати будь-які офіційні заяви, щоб не нашкодити репутації самого гравця.

Ми не можемо дізнатись правду. У найближчі тижні у ЗМІ будуть з'являтись все нові і нові версії цієї історії. Однак точно відомо, що Набіль Фекір не скоро переїде у Ліверпуль. Важко уявити, за яких умов ця угода може бути поновлена.

Що думають Ліверпуль і Фекір?

24-річний Фекір справді хотів перейти у новий клуб. Для нього Ліверпуль та можливість попрацювати з Юргеном Клоппом були шикарними варіантами. Набіль сподівався, що "магія" німецького коуча перетворювати досить посередніх футболістів на "топів" допоможе йому вийти на новий рівень. Набіль розчарований. Він відмовився говорити з журналістами після товариського матчу збірної Франції проти США (1:1) та їде на чемпіонат світу з поганим настроєм.

Ліверпуль теж перебуває у невизначеності. Клопп вже розповідав на прес-конференціях, що команді не вистачає глибини складу. Прийшов Фабінью – пішов Джан. Прийшов Кейта – пішов Коутінью. Фекір повинен був стати саме тим, хто дасть Юргену варіативність, якої бракує. В Англії видання не мають сумнівів, що Набіль був давньою метою Енфілда. За французом стежили вже довгий час, і він Ліверпуль повністю влаштовував: фантастична ліва нога, працьовитість та вміння грати майже на будь-якій позиції у нападі. Можна не сумніватись, що Набіль був головною ціллю "червоних" на це літо.

"Це смішно": Мохамед Салах вперше відверто заговорив про Рамоса і фінал ЛЧ у Києві

План "Б"

Зараз у Юргена Клоппа з'явився справжній головний біль. Німець шукає гравця, який зміг би одразу адаптуватись до нової команди та англійського футболу. Клопп не буде давати нікому сезон на розкачку, йому треба підсилення вже і зараз. Фекір здавався тренеру найкращим варіантом.

Потрібен півзахисник, який зможе і розігнати, і завершити атаку. Тобто "новий Коутінью". Набі Кейта не стане прямою заміною бразильцю-втікачу, який виконував дуже багато "розумної" роботи. Для цього потрібен вже зрілий футболіст, яким, до речі, точно є Фекір. Ліверпуль має досвідчених скаутів, які рідко працюють за принципом "Все або нічого". Вони повинні мати запасний варіант.

Тома Лемар. З хавбеком Монако Ліверпуль контактував минулого літа. Але потім зацікавленість зникла. І причин для цього дві: надто великі фінансові апетити Монако та погана форма Лемара впродовж останнього сезону.

Крістіан Пулішич. Клоппу дуже сильно подобається гра американця. Цей півзахисник є справжнім універсалом, за якого вже починають боротьбу манчестерські гіганти. Щоправда, переманити його з Борусії Дортмунд – це важке й дороге завдання.

Юліан Брандт / Юліан Дракслер / Маріо Гьотце. Кожен з цих німців має свою родзинку для трансферу в Ліверпуль. Брандт витіснив із заявки збірної Німеччини на ЧС-2018 самого Лероя Сане, Дракслер має непоганий досвід та готовий зіграти там, де скаже тренер, Гьотце вже працював з Клоппом. Проте ніхто з них не дотятує до рівня того ж Фекіра.

Моузес Саймон / Джердан Шакірі. Ліверпуль справді цікавиться цими хавбека. Навряд чи в англійського гранда будуть проблеми у переговорах з Гентом чи Сток Сіті. Однак, найімовірніше, ці футболісти просто для лави запасних, а не для підсилення стартової одинадцятки.

Чемпіонат світу також вплине на ситуацію. Після турніру ціни на гравців, як правило, зростають. Ліверпуль ж полює за топ-гравцем, який, найімовірніше, гратиме на ЧС. Саме тому англійський клуб так пришвидшував трансфер Фекіра, який міг значно подорожчати після Мундіалю в Росії.

Так чи інакше, Ліверпуль вже має два підсилення на літо: Фабінью та Набі Кейта. Є ще два місяці, аби купити третього. І після провалу з Фекіром треба мобілізувати всі сили, щоб не програти боротьбу іншим топ-клубам на трансферному ринку.

Перекладено з Goal.com