УКР РУС

Мілан отримав 7-го тренера за 4 роки – чому так сталось і чого чекати від Дженнаро Гаттузо

28 ноября 2017 Читати українською
Автор: Тарас Котив

Легендарний опорник Дженнаро Гаттузо очолив свій 6-й клуб як головний тренер.

Мілан нарешті звільнив Вінченцо Монтеллу, припинивши мучити і своїх фанатів, і самого фахівця. Примудритись не забити у 4-х домашніх матчах поспіль – такого з величним клубом не було вже років 10. Взагалі Мілан зараз сміливо можна називати найбільш провальним з легендарних клубів Європи. Сьоме місце в Серії А, 7-й головний тренер за 4 роки (при цьому у попередні 13 років було лише 3). І крихітні шанси на краще майбутнє у поточному сезоні. Останнім, хто затримався на "Сан-Сіро" бодай на 3 роки, був Массіміліано Аллегрі. Про те, наскільки гучно впав нинішній Мілан, свідчить момент тренерського вакууму. Навіть Карлетто Анчелотті – один з небагатьох топ-тренерів без роботи – відмовився очолювати клуб зараз. З іншого боку нічого дивного. Жоден серйозний фахівець не прийде посеред сезону в команду, яку формував і готував не він.

"Якщо мене визнають винним, я накладу на себе руки". Чому Дженнаро Гаттузо – Хоробре серце

Сантиметри і мільйони, які віддалили Монтеллу від топ-тренера, залишивши одним із сотень

Дикий трансферний бюджет від китайців, які взяли в борг шалені суми і незабаром мають повертати – такі кошти на новачків не снились навіть Ювентусу. Мілан вирішив взяти кількістю, а не якістю, і відверто провалився. Найгірше ситуація виглядає з нападниками. За Сілву та Калініча вивалили пристойні гроші, а в підсумку найкращим бомбардиром "червоно-чорних" у СеріАлі є іспанський хавбек Сусо, який давно у команді. Ще одного форварда, Фабіо Боріні, взагалі перекваліфікували в захисника, який діє від воріт до воріт.



Насправді Мілан, звісно, виглядав, непростимо сіро, але свої момент створював регулярно. Монтелла справедливо відзначив, що "дуже часто доля залежить від сантиметрів". Той же Андре Сілва за 8 матчів чемпіонату забив НУЛЬ голів, а за 9 в єврокубках – аж ВІСІМ. Однак факт є фактом – Вінченцо значно краще справляється зі скромними складами, ніж набором зірок. І якби ці сантиметри були на його боці, це б тільки відтермінувало невтішний вирок.

"Аероплан" злітав тільки влітку в товариських матчах і у Лізі Європи. Боси Мілана були б раді звільнити його навіть після першого серйозного фіаско – поразки на полі Сампдорії. Сам Вінченцо після того матчу вчинив досить оригінально – звільнив тренера з фізпідготовки Еммануеле Марру "через розбіжності у поглядах на методи тренувань". Навіть Фассоне відзначив, що така ситуація – рідкість. Однак, позбувшись "цапа-відбувайла", результати вгору не пішли, і всю вину на поганий фітнес було не списати.

Бажання зберегти добру міну терплячих професіоналів і відсутність альтернатив на ринку змусили керівництво терпіти до самого краю. Коли "Мілан" програв Наполі і втратив очки вдома з Торіно, клуб перейшов межу – набрали балів менше, ніж роздарували суперникам. Освистаний на "Сан-Сіро" екс-форвард Дніпра Нікола Калініч міг врятувати того, хто так його чекав, але не реалізував бодай 1 з кількох 100-відсоткових моментів. У понеділок вранці перед тренуванням у клубі ще майже ніхто нічого не знав, тож гравці виявились здивовані новиною про звільнення на офіційному сайті.

Монтелла визнає, що робив помилки. Але справедливо зазначає, що в останній період їх було менше. Результати також йшли вгору, однак безпомічність перед рідними вболівальниками стала вирішальною. Мілан, в який вбухали понад 200 млн євро, не мав права так часто втрачати очки з якимись там торінами. Та й поступитись в особистих матчах всім конкурентам за Лігу чемпіонів – ганебно. "Россонері" програли всі 6 матчів першого кола клубам, які стоять вище в таблиці. В єврокубках все виходило. Питання в тому, чому б не довіритись тому ж складу в чемпіонаті? Але й тут тренер знайде виправдання: від ротації у команді, для якої накупили 11 нових гравців, нікуди не втечеш. Подейкують, що які мінімум 3 футболісти зраділи відставці тренера. Андре Сілва, Джакомо Бонавентура та Матео Мусаккіо були незадоволені кількістю ігрового часу.

Чому Мілан повернувся і це ризиковано, або Від Шевченка до Бонуччі

Може, Монтелла хотів повернути команду в ЛЧ через перемогу в Лізі Європи, але цього тонкого ходу (які блискучих результатів на груповому етапі ЛЄ 2017/18) не оцінив ніхто. Рішення про відставку ухвалили не директори Мірабеллі та Фассоне, які давали екс-тренеру Катанії та Фіорентини безліч шансів. Це пряме рішення власника "россонері" Йонгхонга Лі, на якому висить 300-мільйонний кредит. Тільки цього тижня УЄФА почав погрожувати виключенням Мілана є єврокубків за недотримання фінансового фейр-плей, а тут ще й одне з головних джерел фінансування (вихід та успішна гра у Лізі чемпіонів) опинилось на межі прірви. Чиясь голова просто мусила полетіти. А футбольна історія така, що ніхто не звільнятиме усіх кухарів, якщо можна викинути одного шеф-кухаря, який визначав, що і як саме буде готуватись на його пекельній кухні.

Гаттузо готовий був тренувати українця в Польщі

Дженнаро не надто перебирає вакансіями. Новоспечений наставник Мілана півроку тому через агентів пропонував свої послуги польській Ягеллонії, за яку грають українці Тарас Романчук і Дмитро Хомченовський. Якщо для Монтелли це перше тренерське звільнення, то для Ріно – перша солідна робота. Раніше Гаттузо попрацював місць у швейцарському Сьйоні, бовтався з ОФІ у низах Суперліги і вилетів у другу лігу Греції, вилітав з Пізою з 2-го дивізіону Італії, протримався 3 місяці у Палермо. Тренуючи Прімаверу Мілана, хоча б не провалився: третє місце в чемпіонаті дорослій команді нині за щастя. 5 клубів – лише один серйозний успіх: вивів Пізу в Серію Б, щоб потім вилетіти. І лише 31% перемог. Так, врахуємо рівень команд. Але не дивуймося, що призначення 39-річного Дженнаро фанати "россонері" сприйняли ледь не з таким самим плачем, як виступи команди при Монтеллі в Серії А.

Що дасть прихід Гаттузо

Монтеллу критикували за ставку на гравців у поганій формі. Дивним був і відхід в оренду Карлоса Бакки, який був лідером раніше та й влітку дуже гідно себе показував у новому проекті. Попри поважний вік (31) колумбієць неодноразово доводив свій клас, а звільнення Вінченцо сприйняв зі зловтіхою: "Бог спізнюється, але ніколи не забуває". Коли думаєш про Гаттузо, в голові виринають образи усіляких хоробрих сердець, але аж ніяк не генія тренерської думки. На користь Дженнаро грає календар. Мілан чекають матчі з Беневенто, Болоньєю, Вероною та Аталантою, і тут цілком можна і треба розраховувати на 12 очок. З іншого боку провали у подібних матчах посадять Ріно на таку розпечену сковорідку, що тільки бійцівський характер і допоможе не занепасти духом.

"Ми ховали ножі, тоді Гаттузо хапав виделку, намагаючись заколоти одного із нас". Правила життя Андреа Пірло

Запобігти провалам має імпульс від приходу нового тренера – одного з найпристрасніших у світі футболу. У Мілані вірять, що колишній партнер по збірній допоможе повернути світу Леонардо Бонуччі, якого ми всі знаємо. Найдорожчий трансфер (42 млн євро), який послабив відразу 2 клуби. Після відходу Бонуччі Ювентус збіднів у захисті, а Мілан з його приходом ніби став грати ще гірше. Новачок, який став капітаном, помиляється ледь не найбільше за всіх захисників, хоч і старається завжди виконувати вою роботу на топ-рівні. У команді відсутня згуртованість, забагато зірок сидять на лаві запасних і не розуміють, чим вони гірші за конкурентів. Горе від розкоші вибору. Постійні ротації погано вплинули на рівень зіграності, який особливо не підвищується. Легендарний опорник, який віддав 13 років цьому клубу, повинен навчити їх розуму і терпінню.

Хто далі?

Гаттузо має допрацювати до кінця сезону, якщо не напартачить більше за Монтеллу. Хоча Мірабеллі та Фассоне вже навіть публічно заявили, що Дженнаро – це не просто тимчасова затичка, тож він може закріпитись на тренерському містку, якщо скористається своїм шансом. "Ми не плануємо похоронів Гаттузо вже на старті, у травні будемо рахувати курчат". При цьому неофіційно ведуться пошуки тренера з ім'ям. Мілан мріє про остаточний розрив Антоніо Конте з Челсі. Екс-наставник Ювентуса ніби й сам не проти повернутись в Італію, але чи саме сюди? Та й чи не головна розбіжність Конте з Абрамовічем стосується трансферної політики. Чи зможе Мілан провести для Антоніо ще одне витратне трансферне вікно (вже під його бачення), якщо не потрапить у Лігу чемпіонів?



От і доводиться вірити в приховані таланти Гаттузо-тренера. Фанатам цих "россонері" зараз значно частіше доводиться покладатись на віру, ніж на раціональне зерно. Хоча більше віриться у якісь трешові ситуації. Ну, там у те, що Ріно кого поб'є чи викине в смітник, вибіжить на поле з'ясовувати стосунки з гравцями чи суддями. Триматиме залізну дисципліну, надає кому треба копняків. Тільки що дасть ця можлива тиранія на виході? На жаль, Мілан за півроку при Монтеллі перетворився з проекту, в який самі хотіли топ-гравці, у проект, куди важко заманити топ-тренерів. Ні, тут уже немає Берлусконі з його тиском і підказками, якою схемою грати. Але тут є завищені очікування і повна відсутність часу на побудову команди. Або ти даєш результат, або ми прощаємось. Результат дорівнює фінансам і продовженню існування все ще перспективного проекту.

Тарас Котів, Футбол 24