УКР РУС

"Ми навіть не уявляли, що настільки сильні". Як команда з периферії поставила на коліна великий клуб

20 июня 2017 Читати українською
Автор: Иван Вербицкий

Наш репортаж про фінал чемпіонату України серед аматорів, у якому волочиський Агробізнес розгромив харківський Металіст-1925.

Вирішивши провести вирішальний поєдинок аматорського чемпіонату України на столичному НСК "Олімпійський", організатори не могли очікувати, що навколо поєдинку буде настільки жвавий ажіотаж. Як у пресі, так і в соцмережах. Біда лишень у тому, що обговорюють люди зовсім не футбол, а речі, пов’язані з грою опосередковано. "Футбол 24" обійти увагою діяння харківських фанатів теж не міг.

Масове побоїще на "Олімпійському". Як фанати Металіста мстили за розгромну поразку в фіналі чемпіонату України серед аматорів

Але досить скандалів. У цьому матеріалі поговоримо суто про футбол. Та перед тим все ж закриємо тему вболівальників. На підходах до НСК "Олімпійський" перед матчем спостерігав незвичну для наших часів картину. На Троїцькій площі і з іншого боку за Палацом спорту припаркувалися десятки автобусів. То приїхали в столицю, аби підтримати улюблені колективи, харків’яни і мешканці Волочиська. Автобусів з хмельницькими номерами було помітно менше.

На самому стадіоні, якщо не брати до уваги фанатські сектори, кидалися у вічі два банери. З одного боку дядько з Волочиська тримав поруч два стяги – національний і компанії "Епіцентр". На розтяжці з протилежного боку вдячні харків’яни дякують Юлії Олександрівні "за НАШУ команду". Вочевидь підлабузники мали на увазі керівника Харківської облдержадміністрації пані Світличну.

Дивно трохи, бо ж навіть у програмці до матчу написано, що Металіст-1925 створювався як народний клуб, власником якого може стати будь-який вболівальник. Про звитяжницьку діяльність пані губернаторки немає ні слова. Однак видно, що харківським казочкам про "народність" треба вірити приблизно так само, як рівненським

.

ПРОТОКОЛ

Металіст-1925 (Харків) – Агробізнес (Волочиськ) – 0:4

Голи: 0:1 – Темнюк (21). 0:2 – Темнюк (41). 0:3 – Груша (57). 0:4 – Темнюк (71)

Металіст-1925: Федак – Владислав Ємельянов (Іван Коваленко, 83), Андрій Маслов (Цвіренко, 74), Владислав Сидоренко, Процевський – Синиця (Нерубенко, 61), Андрій Ралюченко, Пивоваров (С. Романов, 46), С. Давидов (к) – Краєв, Скотаренко (Михайло Стороженко, 79). Тренер – Олександр Призетко

Агробізнес: Одольський – Слотюк (Гагун, 78), Атласюк, Шум (к), Дубчак (Полторацький, 80) – Кухарук, Думанюк – Пліс, Груша, Андрій Скакун (О-др Юрчак, 69) – Темнюк. Тренер – Андрій Донець

Судді: Микола Кривоносов – Зоренко, Короткін (усі – Київ)

Попередження: Пивоваров (43), С. Давидов (54) – Шум (39)

19 червня. Київ. НСК "Олімпійський". 10 000 глядачів

Боротьби як такої у цій зустрічі не вийшло. Агробізнес виграв не по-фінальному буденно. Точніше, на рівних команди відіграли стартових 20 хвилин, до того часу, як Микола Темнюк не забив уперше. Стартовий відрізок був доволі сумбурний і в таких умовах трохи комфортніше почували себе харків’яни. Однак створити поруч із ворітьми Костянтина Одольського чогось вартісного слобожанцям не вдалося.

А потім був гол. Тарас Пліс промчав по місцю лівого півсереднього і пробив низом, Владислав Федак м’яч відбив, а Темнюк вдало зіграв на добиванні. Власне, вже тоді можна було зрозуміти, що становище Металіста критичне. Агробізнес у 20-ти матчах чемпіонату пропустив лише п’ять м’ячів. Оборонятися ця команда вміє і продемонструвала цей хист зокрема й у цьому фіналі.

Свій другий гол Темнюк забив незадовго до перерви. Після передачі Андрія Кухарука оборонці Металіста помилилися при створенні офсайдної пастки й Темнюк, опинившись перед Федаком, перекинув м’яч воротареві над головою. Олександр Процевський, постелившись у підкаті, м’яч дістав, але вибити його на зміг і в’їхав разом з кулею у ворота.

По перерві футболісти з Волочиська довершили справу, провівши дві ідеальних контратаки. Першу розігнав, протягнувши м’яч через півполя, Пліс. Передачу з правого флангу Тарас видав таку, що Віталій Груша бив метрів з семи у практично порожні ворота.

Четвертий гол Темнюк забив, вдруге піймавши суперників на створенні штучного положення "поза грою". У ролі асистента знову виступив Пліс, а для Темнюка цей м’яч – 18-й у 18-ти проведених матчах аматорського чемпіонату-2016/2017. Суперечку бомбардирів Микола виграв надзвичайно впевнено.

Так само як заслужено чемпіонство виграла його команда. Варто зазначити, що в сезоні-2016/2017 з 32-х матчів як в обласному, так і в аматорському чемпіонатах. Тепер хлопці з Волочиська спробують продовжити переможну серію на професійному рівні.

Микола Темнюк, нападник Агробізнесу:

– Ми довго йшли до цього успіху. Мене підтримували дружина з дитиною, ці голи – для них. Перед матчем трусилися, дуже хвилювалися, однак перебороли себе, зібралися і показали все, на що здатні. Дякую Богу, що все склалося так добре. Вперше граю на "Олімпійському". До того раз грав на "Арені Львів". Але то трохи інакше. Коли вийшов на поле "Олімпійського", відчував особливі емоції. Та ще й харківські фанати тиснули. Досі при таких вболівальниках не грав ніколи. Ось якби вони ще не наробили тих дурниць. Буває… Тепер відпочинемо і будемо готуватися до старту в другій лізі.

Олег Собуцький, президент Агробізнесу:

– Перед матчем Анатолій Дем’яненко сказав: "Гарантую вам перемогу 2:1". Я прогнозував 2:0. Але команда порадувала ще більше. Ми навіть не уявляли, що настільки сильні. Знаєте, перед цим матчем мені навіть нічого футболістам обіцяти не довелося. У людей збулася мрія – зіграти на "Олімпійському". Може, тому вони показали такий футбол.

Андрій Донець, головний тренер Агробізнесу:

– Ми багато працювали і заслужили цю перемогу. Радий, що працюю з такими футболістами. Ми знали, що Металіст сильна команда. Тільки Таврії вони програли багато, теж 0:4. Дивився фрагменти того матчу і зробив висновок, що поєдинок був рівним. Однак сімферопольцям трохи більше пощастило. Ми сьогодні мали помітнішу перевагу. Для нас то другий поспіль фінал аматорського чемпіонату, ми стали досвідченішими. Напередодні говорив хлопцям, що торішня поразка від Балкан була зумовлена тим, що наш клуб існував лише півроку, ми не встигли повноцінно підготуватися. Зараз ситуація інша. Ми готові до того, щоб перемагати вже в другій лізі. Думаю, розпочнемо наступний сезон тим же складом. Можливо, трохи підсилимося. Вже маю домовленість з трьома футболістами. Чи гратиму ще сам? Завжди говорив, що виступатиму доти, доки не відчую, що молоді гравці сильніші. Зараз саме так і є. Люди прогресують, а я вже не юний. Якщо серйозно ставитися до тренерської роботи, треба обирати.

Анатолій Дем’яненко: Перед грою з Шахтарем на Суперкубок Ігор Михайлович говорив мені: "Толю, ти що, яка молодь? Ми програємо 5:0"