УКР РУС

"Механічний сир", який двічі рятував від зникнення Андрес Іньєста. Альбасете – куди потрапив Роман Зозуля

9 сентября 2017 Читати українською
Автор: Владимир Лесько

"Футбол 24" розповідає про новий клуб екс-нападника Дніпра та збірної України Романа Зозулі Альбасете.

Золота ера "Механічного сиру" Беніто Флоро

Альбасете, який виступає на 18-тисячній арені "Карлос Бельмонте", був заснований 1 серпня 1940 року внаслідок злиття двох найбільших клубів з однойменного міста – Albacete Football Club та Club Deportivo Albacete. Нова команда Романа Зозулі може пишатися тим, що вона – єдиний представник свого регіону Кастилія-Ла-Манча, який виступав у елітному іспанському дивізіоні. Однак "вершкові" ніколи не хапали зірок із неба, скитаючись до 1991 року по нижчих лігах Іспанії. За свою 77-річну історію Альбасете провів у Прімері лише 7 сезонів, а ще 59 "темпорад" відіграв у Терсері, Сегунді Б та Сегунді.

Найбільші успіхи скромної команди пов’язані із тренерським генієм Беніто Флоро. Астурійський наставник-експериментатор очолив Альбасете у 1989 році, коли команда виступала в 3-му за рангом дивізіоні чемпіонату Іспанії, та лише за два сезони зумів зробити практично неможливе. "Вершкові" феєрично виграли Сегунду Б та Сегунду і вперше у своїй історії завоювали путівку у Прімеру.

На фото: Легендарний Альбасете зразка 1992 року

Під керівництвом Беніто Флоро такі футболісти як Каталі, Саласар, Коко, Солер, Урсаіс чи Делфі Гелі стали справжніми легендами не лише свого регіону, але й усього іспанського футболу. Альбасете видав просто блискучий дебютний сезон в еліті найсильніших, посівши 7-му сходинку та ледь не потрапивши у зону єврокубків. Атакувальний стиль у виконанні команди Беніто Флоро навіть заслужив порівняння із чи не найпотужнішою дрім-тім усіх часів – Недерландами Кройфа, Міхельса та Нескенса. Якщо "помаранчеві" за свій тотальний футбол отримали прізвисько "механічний апельсин", то Альбасете початку 90-х прославився як "механічний сир" (Кастиля-Ла-Манча славиться виробництвом найвідомішого за межами Іспанії сиру – прим.ред).

На фото: Беніто Флоро

Фантастична робота Беніто Флоро привернула до себе увагу з боку топ-клубів і по завершенні сезону 1991/92 президент Реала Рауль Мендоса переманив сенсаційного наставника у Мадрид. Ця угода в підсумку стала фатальною як для астурійського генія, так і для Реала з Альбасете. "Бланкос" за два сезони під керівництвом Беніто Флоро завоювали лише Кубок та Суперкубок Іспанії, а результати Альбасете пішли на серйозний спад. Ні, "нащадки" Дон Кіхота не покинули Прімеру уже через сезон, та наступні чотири роки боролися лише за виживання.

Беніто Флоро знову взявся підіймати команду з дна у 1994-му, однак "механічний сир" просто відмовлявся функціонувати як раніше. У 1996-му команда вилітає у Сегунду, де проводить аж 7 сезонів перед своїм другим та поки що останнім поверненням до еліти. Сезон 2003/04 Альбасете завершив на 14-й сходинці, а вже через рік був змушений покинути Прімеру, безнадійно посівши останнє місце. З цього часу в історії "вершкових" розпочинається чорна смуга, яка мала усі шанси завершитись летально, якби на допомогу не прийшов найславетніший вихованець клубної школи Андрес Іньєста.

Святий Андрес

Легендарний хавбек Барселони ніколи не виступав за свій рідний Альбасете, покинувши клубну академію у 12-річному віці. Зірочка Іньєсти, який ріс на матчах "механічного сиру" Беніто Флоро, засяяла на юнацькому турнірі у Брунете в 1996-му, після чого він перебрався у Ла Масію. Однак попри здобутки та славу Андрес ніколи не забував про власні корені і всіляко підтримував футбол у рідному регіоні. У 2011 році герой чемпіонату світу в ПАР став найбільшим акціонером Альбасете, виклавши за контрольний пакет 420 тисяч євро. До слова, у цей період ворота команди захищав Кейлор Навас, який у 2012-му перебрався в Леванте, а згодом став зіркою Реала. Це фінансове вливання неабияк допомогло "бланкос", які переживали серйозну фінансову кризу. А ще через два роки Іньєста перетворився у справжнього героя провінції Кастилія-Ла-Манча.

На фото: Іньєста отримує футболку Альбасете, ставши акціонером клубу

Альбасете загрожували серйозні санкції, аж до переведення із Сегунди Б у Терсеру, через заборгованість по зарплаті перед гравцями та персоналом. Клуб вперше за багато років опинився на межі зникнення. Однак Іньєста знову виручив рідну команду, витягнувши із власної кишені 240 тисяч євро та погасивши борги. В обмін на таку послугу Андрес попросив не багато – на футболках з’явилась реклама вина його власного виробництва. За декілька днів до неминучого горя фанати Альбасете видихнули з полегшенням. "Вершкові" отримали час на вирішення власних проблем та навіть повернулися у Сегунду за підсумками сезону 2013/14. Щоправда, "американські гірки" для команди на цьому не завершились і вже через два сезони вона знову опинилась у Сегунді Б. Втім, Альбасете не здався та під керівництвом Хосе Мануеля Айри виграв 3-й дивізіон Іспанії.

Катарські власники та перспективи Зозулі

Цього літа Альбасете був придбаний катарською компанією Skyline International, яка раз і назавжди покінчила з боргами у 18 мільйонів євро. Skyline придбала 96% акцій клубу, включаючи й пакет Іньєсти. Нове керівництво поставило перед командою завдання пробитися у Прімеру та запросило ряд нових виконавців. З Ов’єдо прийшли півзахисники Хон Орісе та Нестор Сусаета. Останній, до слова, став найкращим асистентом Сегунди у сезоні 2016/17, зробивши 12 результативних передач. Крім цього, в Анортосіса був придбаний досвідчений оборонець Чус Ерреро, а з Валенсії Месталья у Альбасете перебрався нападник Кім Араухо.

На фото: Презентація нових власників Альбасете

Альбасете стартував у Сегунді не найкращим чином, зазнавши двох поразок та розписавши нульову нічию із Гранадою. За три матчі команда не спромоглася забити жодного гола, тож зовсім не дивино, що клуб вирішив підписати ще одного форварда, яким став Роман Зозуля. Конкуренти українця по атаці, а це вже згаданий Араухо, 32-річний аргентинець Еспіноза, 30-річний іспанець Сантана та 21-річний вихованець Атлетіко Ектор Ернандес, відверто не вражають своєю грою. Не в останню чергу саме завдяки провальним виступам цих гравців, Альбасете було байдуже на скандал Зозулі з Райо Вальєкано.

Зозуля вперше приміряв футболку Альбасете та заговорив іспанською

"Я не знаю, яких поглядів він дотримається та чим займається на батьківщині, мені важливо лише, щоб він забивав голи та викладався на 100%", – найчастіше пишуть фани "бланкос" про перехід Зозулі у соціальних мережах. З такими конкурентами Роман має реальний шанс врешті-реш показати, чого він вартує. Якщо екс-нападник збірної України не використає і цей шанс, то дорікати матиме право лише самому собі.