УКР РУС

Марітіму: батьківщина Роналду поруч з Африкою та сенсаційний тренер. Що потрібно знати про суперника Динамо в ЛЄ

4 августа 2017 Читати українською

"Футбол 24" презентує португальський клуб з Мадейри, суперника Динамо в раунді плей-офф Ліги Європи 2017/18.

Історія

Марітіму – клуб з міста Фуншал (острів Мадейра в Атлантичному океані, що знаходиться в 500 км від узбережжя Африки та 1000 км від узбережжя континентальної частини Португалії), що був заснований майже 107 років тому, 20 вересня 1910 року.

Клуб з Мадейри стояв на початку заснування чемпіонату Португалії, в 1921 році. Марітіму став одним з перших чемпіонів країни, 1926 року.

Марітіму чемпіон! Щоправда, 1926 року

Проте стати одним з грандів Португалії "зелено-червоному" клубу з Мадейри не судилося. Марітіму багато років провів в скитаннях нижчими дивізіонами.

Після історичного сезону у 1920-х Марітіму досяг найбільших успіхів вже в наші часи. "Зелено-червоні" двічі виходили в фінал Кубка Португалії (1995, 2001) та в фінал Кубка ліги (2015, 2016).

Що цікаво, Фуншал та Мадейра – це батьківщина Кріштіану Роналду. На честь КріРо названий аеропорт острова, Міжнародний аеропорт "Мадейра" імені Кріштіану Роналду. Саме туди прилетить київське Динамо на матч з Марітіму.

Але при цьому клуб Марітіму до виховання однієї з найбільших зірок футболу не долучився, Роналду грав в дитинстві за інший клуб Фуншала, Насьонал.

Перетин з Україною

Марітіму лише 9-й раз бере участь у єврокубках. Не дивно, що клуб з Мадейри жодного разу не зустрічався з українськими командами, але два рази перетнувся з суперниками з країн екс-СРСР, з Бате (Білорусь) та Діла Горі (Грузія).

Попередній сезон

Марітіму зробив серйозний стрибок в таблиці чемпіонату Португалії. Після 13-го місця в Прімейрі 2015/16 "зелено-червоні" зайняли 6-е місце в чемпіонаті Португалії 2016/17, яке дозволило класифікуватись в єврокубки. Перший єврокубковий сезон для клубу з 2012 року.

Марітіму вийшов до раунду плей-офф Ліги Європи, здолавши перед цим болгарський Ботєв Пловдів.

Лідери

Марітіму стартує в чемпіонаті Португалії 2017/18 8 серпня. До цього часу назвати лідерів команди дуже важко. Поки що Марітіму зіграв лише 2 офіційних матчі, в кваліфікації ЛЄ.

В міжсезоння в Марітіму прийшли 11 нових гравців, пішли 12 футболістів (не рахуючи гравця, відданого в оренду). Двоє з новачків, форварди Рікарду Валенте та Родріго Піньйо, стали авторами голів, що дозволили пройти Ботєв в Лізі Європи.

Троє з тих, хто пішов – найкорисніші футболісти двох минулих сезонів. Це найкращий бомбардир команди сезону 16/17 Раул (7 голів), що пішов до Браги. Що цікаво, він взагалі-то центральний захисник, що багато говорить про рівень нападників команди.

Також пішов найкращий асистент – правий захисник Патрік. В минулому сезоні Патрік увійшов до списку топ-асистентів Прімейри, на його рахунку 6 гольових передач.

Залишив Марітіму і найкращий голеадор сезону 2015/16, форвард Дієго Соуза (12 голів). Він, як і Раул, пішов до Браги. Хоча Дієго Соуза не буде там грати до жовтня 2017 року, Соуза отримав тривалу дискваліфікацію (9 місяців) за напад на асистента арбітра.

Кого можна виокремити – залишився у складі мозамбійський центрбек Зайнадін Жуніор, який запам'ятався найкращим голом березня 2017 року в чемпіонаті Португалії.

Тренер

46-річний португалець Даніел Рамуш очолює Марітіму з вересня 2016 року. Рамуш прийняв команду після невдалого старту сезону з 4 поразок в 5 матчах. Після цього Марітіму воскрес та до кінця чемпіонату програв лише 5 матчів з 29-ти!

Після настільки тріумфального сезону Рамуш міг піти зі скромного Марітіму, але керівництву клуба вдалося втримати тренера для виступів в єврокубках.

Початок нового сезону почався для Рамуша трагічною новиною. В кінці липня помер батько Даніела, Антоніо Рамуш.

Стадіон і фанати

Марітіму виступає на реконструйованому стадіоні Ештадіу ду Марітіму. В футбол на цьому місці грали ще з 1927 року, але офіційно стадіон був відкритий 1957 року.

Після реконструкції, що тільки нещодавно завершилася в грудні 2016 року, це вже сучасна арена. Реконструкція коштувала 35 млн євро.

Стадіон вміщує 10 932 вболівальників.

Марітіму пишається своїми вболівальниками. Вважається, що за популярністю Марітіму поступається лише "трьом китам" Португалії, Бенфіці, Спортінгу та Порту.

У клубу з Мадейри більше 10 тисяч "сосіос", зареєстрованих членів. Крім того, у Марітіму величезна армія фанів по всьому світу, в португаломовних країнах та країнах, де багато португаломовних мешканців (Бразилія, Ангола, Кабо-Верде, США, Канада, ПАР, Великобританія та навіть Венесуела).

Янг Бойз – Динамо. 5 головних підсумків фіаско киян в Лізі чемпіонів