УКР РУС

Лєвандовскі переплутав себе з Роналду та нацькував на Баварію свою "піранью" – одержимість Барсою зіпсувала імідж

31 мая 2022 Читати українською
Автор: Роман Саврій

Роберт Лєвандовскі влаштував бойкот з надіями вирватися з Баварії. "Футбол 24" спробував розібратися, як оцінювати цей скандал.

Лєвандовскі марить Барселоною, хоча наприкінці 10-х довго фліртував з Реалом. Хаві хоче мати в команді Роберта, Роберт хоче до Хаві, але є нюанс – рік чинного контракту з Баварією. Після внутрішніх інтриг поляк вирішив публічно заявити про бажання піти. Спробував спалити мости з Мюнхеном і не залишити клубу вибору, але ризикує впертися в бетонну стіну.

Баварія офіційно відреагувала на заяву Лєвандовскі про бажання піти з клубу

Мотиви Лєвандовскі – туман. Змінювати гарантовані успіхи в Баварії (штампування титулів у Бундеслізі, постійні претензії на кубок ЛЧ, стабільні 40+ голів за сезон) на сирий проєкт Барселони з пониженням зарплати дивно. Єдине пояснення – жага спробувати щось зовсім нове на "старості".

Поведінка Лєвандовскі – сором. Роберт завжди справляв враження зразкового професіонала. І на полі, і в тренуваннях, і з вилкою в руках, і біля мікрофона. А зараз його ніби підмінили. Зливи в пресу, заяви агента – це брудні, але допустимі інструменти. Публічні заяви від першої особи – порушення всіх негласних правил. І чого він добився...

"Моя історія з Баварією завершена. Після всіх подій в останні місяці я не уявляю, що залишуся в цьому клубі. Сподіваюся, вони не будуть мене тримати лише через те, що можуть", – такими словами Роберт обрубав всі компроміси.

Про які події говорить поляк? Можна припустити, що про переговори. За словами його агента, Баварія так і не запропонувала Лєвандовскі новий контракт. Не сильно віриться: по-перше, через репутацію Піні Захаві; по-друге, через перепідписані контракти з Мюллєром і Нойєром. Тобто іншим легендам запропонували нові угоди (без зменшення зарплати), а найкращому бомбардиру Європи – ні? Баварія каже, що була чітка пропозиція.

Другою причиною може бути образа. Близький до Холанда журналіст Ян Оге Фйортофт повідомив, що Баварія активно намагалася підписати Ерлінга, а Лєвандовскі про це знав. Такі обставини не виправдовують, але пояснюють дії Роберта. Він вирішив, що має моральне право для публічної атаки.

Але ж футбол так не працює. Маєш контракт – відпрацюй. Це бізнес з чіткими правилами. Гравці підписують з клубами угоди → виконують свої обов'язки → отримують гроші. Де в цьому ланцюгу образи? Поляку – 33. Було б дивно, якби Баварія не шукала йому наступника.

Трансфери відбуваються у двох випадках. Або коли це вигідно всім сторонам: гравець йде на підвищення / під вищу зарплату / для більшої ігрової практики / в клуб мрії; клуб отримує вигідну компенсацію. Або коли контракт завершується. Тут ні те, ні інше.

Ще є 17 стаття правил ФІФА, за якою Лєвандовскі міг би вимагати трансферу (проінформувавши про це Баварію протягом 15 днів після кінця сезону) за встановлену ФІФА компенсацію, але ця поправка дуже мутна, складна для реалізації та давно не використовувалася

Баварія ніколи не отримає вигідну компенсацію. Через вік ціна Лєвандовскі складає не більше 40 млн євро. Але хіба футболіст, який справно забиває пів сотні голів за сезон, стільки коштує? Баварія просто оцінила вигоду і дійшла висновку, що 40-50 голів Лєвандовскі в сезоні-2022/23 цінніші, ніж 40 млн в бюджет. І дуже правильно оцінила. Прямо зараз немає готового кандидата такого ж рівня на заміну. Навіть за більшу суму.

Схоже, що Лєвандовскі неправильно інтерпретував ситуацію і вирішив, що може діяти з позиції сили. Минулого літа Роналду самовільно втік з Ювентуса, організувавши трансфер в МЮ. На жаль, Роберт – не Кріштіану. Попри весь клас на полі, поляк не має такого авторитету. А боси Баварії не готові прогинатися ні перед ким.

Є ближчий приклад. Тьягу Алькантара в останній момент відмовився від контракту з Баварією та попросив трансфер у Ліверпуль. Його відпустили, хоча це також була непоправна втрата. Можливо, Лєвандовскі сподівався на повторення історії, але тоді варто було самому вести перемовини, а не наймати "піранью Захаві" (так його назвав Улі Хьонесс), якого в Баварії терпіти не можуть і готові стріляти собі в ногу, щоб повісити на Піні кримінал.

Якось дивно сподіватися на подарунки, коли ти сам не йдеш назустріч. Роберт не зробив висновків після скандальних переговорів Баварії з Алабою, які рік тому також провалилися через Захаві.

При всій безмежній симпатії до Лєвандовскі, при всій різкій антипатії до Саліхаміджіча... Поляк сильно прорахувався. Він вирішив, що Баварія повинна діяти проти своїх інтересів просто з вдячності, але навіть про таку поступку не зумів грамотно попросити.

З Україною в серці – сірий сезон Бундесліги забарвили синьо-жовті кольори. Баварія краща, ніж здається, дивна витівка БД