УКР РУС

Кіа Джурабчіан – сірий кардинал світу трансферів, який продав Коутінью, Вілліана і Тейшейру

11 января 2018 Читати українською

"Футбол 24" розповідає про найбільш резонансні угоди футбольного агента Кіа Джурабчіана, який став одним з творців гучного переходу Філіппе Коутінью в Барселону.

Кіа Джурабчіан – хто він

Кіа Джурабчіан народився у 1971 році в Тегерані, однак на теренах своєї рідної країни мешкав недовго. Його сім'я спочатку емігрувала до Канади, а у 1983-му осіла у Великій Британії. Саме тут батько славногозісного агента відкрив власний автосалон та дав престижну освіту своєму сину. Кіа може похвалитись навчанням у коледжах Shiplake (Оксфордшир) чи Queen Mary. Однак основи бізнесу, які допомагають Джурабчіану провертати зараз неймовірні угоди, зокрема футбольні, він опанував на посаді трейдера Міжнародної нафтової біржі в Лондоні.

Міно Райола: від продажу піци до агента Ібрагімовіча, Погба і Доннарумми – хитрий геній, який відважився обізвати Златана і не хотів заходити в Україну

Цікаво, що коли Джурабчіан почав займатися агентською діяльністю, у нього не було на це відповідної ліцензії. Він створив компанію, яка працювала з футболістами, але, за його ж словами, займалася лише консультацією. Хоча насправді Кіа та його партнери вміло прилаштовували своїх клієнтів у той чи інший клуб.

Скандальні трансфери Тевеса та Маскерано

Джурабчіан з дитинства був прихильником Арсенала та навіть хотів придбати частину акцій "канонірів". Однак, зазнавши краху у намаганнях приблизитись до лондонського клубу, у 2004-му він створює компанію Media Sports Investments. З цього моменту Кіа повністю занюрюється у світ футболу. Іранець, зокрема, придбав контрольний пакет акцій Корінтіанса, а згодом ощасливив фанатів бразильської команди трансферами юних аргентинських зірок Карлоса Тевеса та Хав'єра Маскерано. Джурабчіан вкладував інвестиції у Корінтіанс, а в обмін його компанія отримувала частину прав на футболістів.

У 2006 році Джурабчіан був змушений покинути Корінтіанс через справу, яку бразильський суд відкрив щодо його компанії. Втім Кіа не покинув клуб самотужки, а вирішив перевезти на Туманний Альбіон Тевеса та Маскерано. Обидва гравці стали гравцями Вест Хема, а їхні трансфери були оповиті гучними скандалами. Оскільки в Джурабчіана не було тренерської ліцензії, то Вест Хем покарали на 5,5 млн євро за участь в угоді третіх осіб. Оформити ці переходи Джурабчіану допоміг ізраїльтянин Піні Захаві, який лише у офіційних документах вважався агентом аргентинців.

Коутінью та ще 9 найдорожчих угод Джурабчіана

Цієї зими Джурабчіан, якого часто називають сірим кардиналом ринку трансферів, знову змусив заговорити про себе на повний голос. Його підопічний Філіппе Коутінью став другим найдорожчим гравцем світу (160 млн євро) після Неймара, змінивши Ліверпуль на Барселону. Після переходу бразильця в каталонський клуб іспанські ЗМІ писали, що Джурабчіан став головним творцем угоди та отримав чималий відсоток від переїзду свого клієнта на "Камп Ноу". Втім, раніше іранець неодноразово підривав трансферний ринок резонансними переходами, у тому числі, пов'язанами із зірковими бразильцями Шахтаря:

1. Філіппе Коутінью. Ліверпуль – Барселона, 142 млн фунтів.

2. Давід Луїс. Бенфіка – Челсі – ПСЖ – Челсі, 91 млн фунтів.

3. Оскар. Інтеранасьйонал – Челсі – Шанхай Шеньхуа, 60 млн фунтів.

4. Карлос Тевес. Вест Хем – МЮ – Ман Сіті – Ювентус, 52 млн фунтів.

5. Тьємуе Бакайоко. Монако – Челсі, 40 млн фунтів.

6. Жоау Маріу. Спортінг – Інтер, 38,4 млн фунтів.

7. Алекс Тейшейра. Шахтар – Цзянсу Сунін, 38 млн фунтів.

8. Робінью. Реал Мадрид – Ман Сіті, 32,5 млн фунтів.

9. Вілліан. Шахтар – Анжи, 30 млн фунтів.

10. Маркіньйос. Рома – ПСЖ, 27 млн фунтів.