УКР РУС

Карпати підписали футболіста, незважаючи на трансферний бан. Так можна?

24 января 2018 Читати українською

Новина про підписання Карпатами контракту з грузинським захисником Нікою Сандохадзе резонно викликала запитання, а чи зможе він допомогти команді у другій частині сезону, адже клубу заборонено реєструвати нових гравців.

Передісторія трансферного бану Карпат

Як відомо, у грудні 2017 року КДК ФФУ своїм рішенням позбавив "левів" трьох очок у чемпіонаті, а також почала діяти заборона Карпатам реєструвати нових гравців.

Так званий "трансферний бан" мав набути чинності ще навесні 2017 року, проте тоді Карпати в рамках звернення до Франківського районного суду Львова подали заяву про забезпечення позову, за яким ФФУ та її органи мали утриматися від дій, пов'язаних з заходами впливу та санкціями в рамках виконання рішення Палати з вирішення спорів ФФУ від 09.07.2014 по справі Володимира Гудими та відповідних рішень КДК ФФУ.

Адвокат Гудими прогнозує можливе зупинення дії трансферного бану Карпат

Коли ж справа, хоча і неналежним чином, була закрита у суді загальної юрисдикції, заборона на реєстрацію нових футболістів для Карпат почала діяти.

Варто також нагадати, що згідно з рішенням КДК Карпати мали відмовитися від свого позову до Франківського районного суда Львова. 28 березня 2017 року суд залишив без розгляду заяву клубу. Проте адвокат Гудими Андрій Руденко наголосив, що Карпати не виконали рішення КДК ФФУ, оскільки подали заяву про повернення свого позову, що дало їм можливість ще раз подавати такий позов у майбутньому.

Наприкінці 2017 року Руденко у коментарі "Футбол 24" спрогнозував, що Карпати знову звернуться до загального суду та подадуть заяву про забезпечення позову, щоб позбутися "трансферного бану".

Як стало відомо Футбол 24 з Єдиного реєстру судових рішень, 17 січня Франківський суд виніс ухвалу про забезпечення позову Карпат до ФФУ по "справі Гудими". Тобто суд знову заборонив органам ФФУ та та Прем'єр-лізі застосовувати санкції по відношенню до Карпат.

"Суд втретє за неповний рік погодився з аргументами Карпат та забезпечив позов", –зазначив у коментарі "Футбол 24" Руденко.

Він вказав, що заборона Карпатам реєструвати новачків буде знята тоді, коли вони нададуть у Федерацію ухвалу про забезпечення позову, або як тільки ФФУ отримає цю ухвалу від суду.

Що забороняє і дозволяє трансферний бан?

"Трансферний бан" не забороняє підписувати нових футболістів чи продавати своїх гравців в інші клуби. Бан забороняє реєструвати нових гравців. Новачок Карпат Ніка Сандохадзе підпадає під таку заборону.

Виключенням для дії трансферного бану є футболісти, які повернулись в Карпати з оренди в іншому клубі (наприклад, Назар Вербний, що повернувся з оренди в Русі з Винників, теоретично може бути заявлений за Карпати, незважаючи на "бан").

Що каже ФФУ?

Натомість у ФФУ кажуть, що Карпатам навряд чи вдасться зняти "трансферний бан". Принаймні так вважає секретар КДК ФФУ Ігор Грищенко, який повідомив "Футбол 24", що поки що ця ухвала до Федерації не надходила.

"Я не знаю, яким чином вони хочуть його через суд зупинити та змусити нас реєструвати нових гравців. Я думаю, що у нас позиція однозначна, і ніхто нічого реєструвати не буде. Карпати можуть купувати гравців, але вони не зможуть їх зареєструвати. Так само Барселона і Атлетіко Мадрид купували гравців, а вони чекали по півроку, щоб почати грати. Наприклад, Арда Туран, Вітоло", – пояснив він.

Грищенко підкреслив, що Карпати зможуть вирішити цю ситуацію лише тоді, коли погасять борги перед Гудимою.

Що далі?

За логікою та процедурою, після отримання ухвали суду КДК ФФУ знову має прийняти рішення про те, що Карпати мають відмовитися від свого позову до суду загальної юрисдикції.

А тим часом, розгляд справи за позовом Карпат до ФФУ та Гудими в порядку спрощеного позовного провадження призначений у Франківському суді на 8 лютого 2018-го.

До того ж, 23 січня дирекція Української Прем'єр-ліги затвердила графік реєстрації та заявки команд на другу частину сезону, відповідно до якого Карпати мають здійснити цю процедуру якраз 8 лютого.

Сага "Карпати проти Гудими" триває.