УКР РУС

Юрген Клопп втратив "мозок" та співавтора успіху. Неймовірна історія дружби німця з асистентом Желько Бувачем

2 мая 2018 Читати українською
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" розповідає про історію взаємин Юргена Клоппа і його вічного асистента Желько Бувача та пояснює, чому їхнє примирення є малоймовірним. Днями тренери тимчасово припинили співпрацю, до кінця сезону німець сам керуватиме грою Ліверпуля.

Юрген Клопп – зірка сучасного футболу, один із найбільш харизматичних і рок-н-рольних тренерів нашого часу. У більшості фанів Клопп через своє почуття гумору та емоційність викликає виключно позитивне ставлення. Його команди яскраві, в них реалізовується вже знаменитий "гегенпресинг".

Клопп заявив про себе у Майнці, повернув дортмундську Борусію в топ німецького футболу, а тепер завоювує Англію та Європу з Ліверпулем. Великий тренер – жодних сумнівів. Але на його ім'я весь цей час працювали ще дві людини – асистенти Желько Бувач і Петер Кравітц. "Я без них – ніщо", – красномовно висловився на Енфілді Юрген Клопп.

Знамените тріо: (зліва направо) Петер Кравітц, Юрген Клопп і Желько Бувач

Влітку 2016 року всі вони продовжили контракт з Ліверпулем на 6 років, однак наприкінці минулого тижня футбольну спільноту сколихнула новина про те, що Бувач та Клопп більше не працюють разом.

"Найкращий трансфер, який я коли-небудь зробив і зроблю", – так Клопп характеризував співпрацю зі своїм сербо-боснійським помічником. Невже багаторічна дружба підійшла до кінця?

Коли все почалося?

Клопп і Бувач познайомилися та потоваришували ще у першій половині 90-х у Майнці. Тоді вони захищали кольори "карнавальників" на полі в ролі футболістів, але вже задумувалися про тренерську діяльність. Дружба Желько та Юргена стала основою для цікавої угоди.

"Ми обидва планували стати тренерами та пообіцяли один одному: хто перший знайде собі достойну тренерську посаду, той візьме до себе іншого", – розповідав Желько Бувач.

Емоційні Бувач і Клопп у Борусії Д

Бувач розпочав кар'єру наставника в 1998 році з Нойкірхеном у нижчих німецьких лігах. Клопп відразу отримав цікавішу роботу – у 2001-му очолив Майнц в Другій Бундеслізі. Юрген дотримав слово та запросив до себе в асистенти сербо-боснійця.

Юрген Клопп дав найнезвичніше інтерв'ю: про Brexit, Меркель, англійців і свою перемогу на виборах в Німеччині

Вічний асистент

Клопп і Бувач вивели Майнц у Бундеслігу, потім зробили Борусію Д чемпіоном Німеччини, а далі витягнули Ліверпуль у півфінал Ліги чемпіонів. 17 років спільної праці зі значними успіхами та кризовими етапами – все переживали разом.

"Це дружба. Перед і після кожного тренування ми прогулюємся, перед і після кожного матчу ми дуже багато розмовляємо. Ми обговорюємо, "якою має бути гра, чому так". До кожного рішення приходимо разом. І на тренуваннях, і під час гри.

Якщо це потрібно, я можу зірватися з лави запасних і давати завдання гравцям. Це нормально, я не повинен просити дозволу. Разом з Петером Кравітцем ми маємо 6 очей" – ділився Бувач про свою діяльність з Клоппом.

Клопп і Бувач у різні періоди спільної роботи

Навряд чи Юрген досі серйозно задумувався про розходження шляхів з помічником, який прекрасно його доповнював. Желько більше тактик і технік, ніж лідер і мотиватор. Бувача справедливо вважають співзасновником "гегенпресингу", з яким ще у першій половині 10-х прогриміла Борусія.

Що трапилося?

"Він – моя права рука", – Юрген Клопп ніколи не соромився роздавати компліменти Бувачу. Як ж так могло статися, що порозуміння повністю зникло?

В останні дні квітня англійські ЗМІ прогриміли несподіваною інформацією – Желько Бувач через розбіжності у поглядах припиняє співпрацю з Юргеном Клоппом і покидає Ліверпуль.

Останнім часом вони не спілкувалися на тренуваннях, Бувач не відвідував тактичні заняття команди та не впливав на вибір стартового складу. Раніше Желько був головною людиною біля вуха Клоппа, однак гравці команди почали говорити, що все змінилося. Таку інформацію розкопав Daily Record.

Желько Бувач "біля вуха" Юргена Клоппа

Суть конфлікту поки що точно не з'ясована, але ситуація виглядає дуже дивно. Схоже, що суперечності накопичувалися протягом певного часу. Навряд чи це була одна причина, яка виникла нещодавно, адже в їхніх стосунках було чимало дрібних непорозумінь, які швидко вирішувалися.

Рафаель Гонігштайн у своїй книзі "Bring the Noise" детально описує біографію Юргена Клоппа на основі слів близьких до німця людей. Яскравим епізодом конфлікту Клоппа і Бувача поділився колишній спортивний директор Майнца Крістіан Гайдель: "Бувач дуже емоційний. "Поцілуй мене в зад! Ідіот!" – крикнув Желько, вибіг з кімнати і гуркнув дверима. Вже через п'ять хвилин вони потисли один одному руки".

Тепер все інакше. Бувач минулого тижня перебував на лаві запасних під час феєричної перемоги мерсисайдців над Ромою у півфіналі Ліги чемпіонів. Також він ще був на звичному місці у суботньому поєдинку зі Сток Сіті, де Ліверпуль фактично втратив шанси на "срібло" АПЛ. Однак було помітно, що Юрген Клопп більше радився вже з Петером Кравітцем, а сербо-боснієць залишався в стороні.

В останніх матчах Клопп вже не радився з Бувачем

За офіційними повідомленнями Ліверпуля, Желько Бувач через особисті причини не допомагатиме головному тренеру до літа, а з нового сезону все стане на свої місця.

Позиція клубу зрозуміла. Клопп і Бувач знайомі два з половиною десятки років, з початку століття працюють разом і завжди знаходили спільну мову. У Ліверпулі дають їм час і явно сподіваються, що й цього разу тренери потиснуть руки. Однак зараз не просто емоції та дрібні непорозуміння – стосунки, схоже, зіпсувалися серйозно.

Що далі?

Відхід Желько Бувача трапився у дуже незручний момент для Ліверпуля. Попереду другий півфінальний матч Ліги чемпіонів проти Роми і, ймовірно, фінал турніру в Києві. На цей відповідальний відрізок мерсисайдці залишилися без "мозку" – так завжди називав Бувача Юрген Клопп.

Німець всю свою кар'єру працював над тактикою разом з Желько, всіх успіхів досяг з ним. Поки що можемо тільки гадати, як впорається Клопп до кінця сезону (а скоріш за все, й в подальшому) без балканця, але зараз йому точно буде непросто та незвично.

Що стосується Желько Бувача, то ходять чутки, що він розпочне власну кар'єру головного тренера. Боснійське видання Pravda BL навіть запевняє, що в нього є варіант замінити Арсена Венгера на чолі Арсенала. Звучить гучно і малоймовірно, але варто відзначити, що певний досвід роботи наставником у Бувача є – це і вищезгаданий Нойкірхен, і робота зі збірною Республіки Сербської (яка не має офіційного статусу).

Як би там не було, на цей момент Юрген Клопп, якщо грати алегоріями самого німця, втратив частину свого мозку, свою праву руку та свого друга.

"Моє життя настільки досконале, що я змушений засмучуватися через якісь трансфери". Правила життя Юргена Клоппа