УКР РУС

Янг Бойз – Динамо. 5 головних підсумків фіаско киян в Лізі чемпіонів

3 августа 2017 Читати українською
Автор: Александр Гапоненко

"Футбол 24" підводить головні підсумки матчу-відповіді 3-го кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів. Лише цензурними словами.

1. Поразка – виключна провина тренера та його штабу

Можна скільки завгодно шукати виправдання в штучному газоні, арбітрові, помилці Коваля і так далі, але все це – лише наслідки.

Більш того, пенальті імені Миколи Морозюка – абсолютно чистий. Свідчення цього – стоп-кадр, на якому видно удар Миколи по нозі суперника. Не має значення, чи бачив Морозюк гравця Янг Бойз, це, на жаль, 11-метровий. В цьому випадку до арбітра взагалі немає претензій.

Єдине, що можна "інкримінувати" польському рефері Павлу Гілу – ліберальне відношення до систематичних порушень "молодих хлопців" на Максимі Ковалі. Можна було б і почати показувати попередження за постійні фоли на голкіпері. Проте арбітр поводився дуже толерантно до грубіянів.

Але цікавий момент – не знаю, чи потрапив цей епізод в трансляцію: Ярмоленко після одного з порушень на голкіпері жорстко дорікнув Ковалю, що той веде себе дуже м’яко та не виходить на суперників з ногою вперед. Мовляв, Максим мав показати, хто господар штрафного майданчика. Можливо, Андрій мав рацію, і Ковалю слід було вести себе жорсткіше.

Ярмоленко відверто розкритикував гру Динамо і себе за виліт від Янг Бойз: Мені соромно

Другий гол через провину Коваля? Слухайте, Максим – останній, кому необхідно дорікнути в поразці. Так, другий гол – його провина на 100%, постріл прямо в руки голкіперу... Але ганебна статистика та виліт – ні!

Янг Бойз – Динамо – 2:0 – Відео голів і огляд матчу

Про що говорити, коли статистика ударів в матчі – 18:2 на користь швейцарського клубу?! (УЄФА нарахував у Динамо лише 1 удар, але точно пригадуються удари Гармаша в першому таймі в руки голкіперу Марко Вольфлі та вихід Ярмоленка один на один з воротарем після перерви.)

Така статистика Динамо це просто ганьба для команди, що приїхала в Берн не відбиватись, а грати на рівних з господарями. Останнє (що приїхали не відбиватись), підтвердив на післяматчевій прес-конференції Олександр Хацкевич.

Хацкевич: Повністю програли матч в плані бажання

А статистика така, ніби приїхали на Камп Ноу до Барселони...

2. Кадрові загадки Динамо

Продовження теми провини тренера та штабу – кадрове питання.

Ви розумієте, чому основного правого захисника грає Микола Морозюк? Особисто я – ні. На позиції захисника Микола, при всій повазі до нього, грає дуже слабко, чому було безліч підтверджень. Чергове підтвердження – матч-відповідь з Янг Бойз та зокрема "зароблений" 11-метровий. Коля – можливо, одна з найбільш слабких ланок команди.

Навіщо купували польського правого захисника Томаша Кендзьору? Витратили кругленьку як для українського трансферного ринку суму – 1,5 млн євро. Він слабший за Морозюка? Якщо так, навіщо тоді купували?!

Що робив майже весь матч на полі Дерліс Гонсалес? Парагваєць подумки, можливо, вже в США. Ну не пішла гра в хавбека, чому не зняти його з гри та не поставити Віктора Циганкова, який кілька днів до того зробив хет-трик у ворота Карпат?

Обережна гра, обережні заміни... Знову повертаємось до п.1 – незрозуміла стратегія тренера на матч.

3. Швейцарське прокляття українських клубів

Перемоги Янг Бойз у двобоях з Шахтарем та Динамо довели рахунок дуелей Швейцарія-Україна (за часів Незалежності України) до 10:4 на користь перших. Переважно українські клуби, за винятком деяких випадків, ганьбляться в протистояннях зі швейцарцями, причому нерідко – в дуелях з досить скромними клубами.

Чого тільки вартують легендарні провали з Туном, Беллінцоною, Ксамаксом… Рік тому по голові несподівано отримав від Янг Бойз Шахтар після перемоги 2:0 в першому матчі, тепер та ж доля спіткала і Динамо…

Швейцарське прокляття продовжується. Як і неймовірна серія Янг Бойз в протистояннях з українцями. Тренер "Молодих хлопців" Адольф Хюттер вже награв на окремий розділ в книзі з клубної історії Янг Бойз!

Тренер Янг Бойз Хюттер: Могли забити багато голів

4. Динамо та Ігор Суркіс зазнали збитків на 12-15 млн євро

Окрім фактору статусу ЛЧ, київський клуб недоотримає через поразку від Янг Бойз велику суму (звісно, при умові можливого проходу і 4-го раунду кваліфікації ЛЧ). В сезоні 2016/17 Динамо заробило в ЛЧ 15,2 млн євро, 12,7 з яких – просто за вихід в груповий етап.

А в ЛЄ призові набагато менші… Хоча ще й туди треба кваліфікуватись.

Фінансові та супутні збитки важко порахувати у зв’язку з невиходом в Лігу чемпіонів. ЛЧ – це найкращий клубний ярмарок футболістів. Для Ярмоленка, Дерліса Гонсалеса, Віди, Хачеріді, Мбокані, Циганкова і так далі.

Якщо деякі гравці не будуть продані цього літа, шанси їх успішно "реалізувати" суттєво зменшуються. Якщо Ігор Суркіс це розуміє, то Динамо може чекати великий розпродаж вже цього літа – ЛЧ не стримує.

Нагадаю, що з сезону 2018/19 ставки щодо потрапляння українських клубів в ЛЧ ще більше зростають, адже УЄФА змінює систему розподілення доходів.

У Лізі чемпіонів 2018/19 Динамо може заробити 50 млн євро, Шахтар – 48 млн євро. Як УЄФА змінює схему розподілу доходів в єврокубках

5. Поразка в Суперкубку України та від Янг Бойз – гарний знак

І наостанок – трохи жартів. В такій ситуації нічого не залишається, як відволікатись від ганьби гумором.

В минулому сезоні Шахтар програв Динамо Суперкубок України, поступився Янг Бойз в ЛЧ і потім виграв чемпіонат України.

В цьому році Динамо програло Шахтарю Суперкубок України-2017 та поступилося Янг Бойз в Лізі чемпіонів.

А ви вірите в прикмети?