УКР РУС

"Я прийшов до лікаря та попросив ампутувати мені ноги". Батістута – про страшну відплату за кар'єру футболіста та смуток через рекорд Мессі

13 декабря 2017 Читати українською
Автор: Владимир Лесько

"Футбол 24" переклав інтерв'ю легендарного аргентинського форварда Габріеля Батістути для видання Marca.

"Барезі, Неста, Мальдіні, Шамот, Верховод... Набагато складніше було протистояти цим виконавцям, ніж сучасним захисникам"

– До якого чемпіонату зараз найкраще б адаптувався Габріель Батістута?

– Футбол дуже змінився. У мою епоху Серія А мала значно більший попит. Англійський футбол був би хорошим варіантом для мене як у ті часи, так і зараз.

– Який сучасний футболіст найбільше нагадує вас за манерою гри?

– Кавані, Луїс Суарес, Ігуаїн, Ікарді... Достатньо форвардів схожі на мене.

– Чому багато зіркових нападників зараз демонструють таку низьку результативність?

– Кріштіану, Суарес, Бензема чи Грізманн мають дивовижну здатність конкурувати на високому рівні, але часом м'яч просто не потрапляє у сітку воріт. У футболі таке трапляється. Я не можу проникнути у голову Роналду, але він вже не раз доводив, що здатен долати гольову кризу без жодних проблем.

– Роналду – це більше атлет, ніж чистий центральний нападник, чи не так? І Бензема – це найкращий форвард для Реала?

– Кріштіану – відмінний гравець з бездоганними фізичними даними. Також він достатньо підкований технічно. Але за ним стоїть велика команда. А щодо Бензема, то він вже тривалий час перебуває у Реалі, і значить чимось це заслужив.

– Чи завжди ви виконували вказівки своїх тренерів?

– Я завжди поважав тренерів, з якими працював, але моя позиція на полі та стиль гри не вимагали багато вказівок та порад. У мене було лише одне завдання – гол. Тому мною не потрібно було сильно керувати, щоб я знайшов шлях для взяття воріт.

– Коли ви були футболістом, то часто задумувались, яким буде ваше життя після завершення кар'єри?

– Ні, тоді я був сконцентрований лише на кар'єрі футболіста. Я не отримував задоволення, граючи у футбол, сприймав це як професію. А зараз я спостерігаю за футболом з більшим інтересом, ніж тоді, коли був гравцем. Зараз я більше досліджую цю гру.

– Назвіть найкращих захисників вашої епохи та сучасності.

– Барезі, Неста, Мальдіні, Шамот, Верховод... Я вважаю, що набагато складніше було протистояти цим виконавцям, ніж сучасним захисникам. Із нинішніх оборонців мені подобаються Серхіо Рамос, Фасіо, Годін, Маскерано, Піке та Варан.

"Одного дня я прийшов у клініку та сказав лікарю ампутувати мені ногу"

– Чи були ви розчаровані футболом у певний момент своєї кар'єри?

– Розчарований – ні, але те, що "наївся" ним – однозначно. Оскільки футбол був моєю професією, то я віддав йому усього себе. Я присвятив футболу дуже багато часу і у підсумку просто втомився.

– Уже через декілька днів після завершення кар'єри ви не могли ходити.

– Мої щиколотки серйозно постраждали, особливо права. Я переніс чимало операцій. Зараз рухливість щиколоток є обмеженою, але, на щастя, вони болять мене набагато менше. У якийсь час мені потрібні були неймовірні зусилля, щоб сходити в туалет чи прийняти знеболюючі ліки. Це було наче ув'язнення для мене. Мені здавалось, що я заплатив таку ціну, бо отримав більше свободи.

– Через біль ви навіть думали про ампутацію кінцівок, вірно?

– Так. Одного дня я прийшов у клініку і сказав лікарю, що більше не можу терпіти цей біль. Я сказав йому ампутувати кінцівку, якщо це можливо. Повторюсь, я вже не міг цього переносити.

– Вважаєте, що топові футболісти завжди повинні мати психолога поруч?

– Не усі футболісти є одинаковими, але я вважаю, що робота психолога є дуже важливою. Наприклад, коли я пішов з футболу, у мене з'явилось дуже багато страхів. Бути почутим та виговоритись – допомагає у бідь-якій ситуації.

– Ви жили на фермі до 18 років. І завжди знали, що повернетесь туди. Як вам живеться поруч з худобою, кіньми, собаками та навіть страусами?

– Ферма – це звичне для мене місце перебування. Але я міг би пристосуватися до будь-яких умов. Часом дуже корисно побути наодинці, щоб подумати над життям, знайти себе. Однак більш соціальне життя, сім'я та друзі – це також великий скарб.

"Мессі? Він – найкращий. Однак грати проти Ейбара та збірної Німеччини – це різні речі"

– Що скажете про збірну Аргентини? Вона занадто сконцентрована на Мессі?

– На жаль, зараз команда не показує хороший футбол. У збірній Аргентини змінилось багато тренерів, відбулись інституційні зміни в Федерації футболу, і все це вплинуло на гру та пошуки стилю команди. Мессі – найкращий, і він віддає усе, щоб завоювати трофей з Аргентиною. Але це правда, що команду доводиться збирати так, щоб вона відповідала його стилю.

– Чому справи Мессі у збірній не йдуть так добре, як в Барселоні?

– Тому що Барселона адаптувалася до Мессі. З Барси пішли Роналдінью, Хаві, Неймар та інші гравці, але нічого не змінилося. Враховуючи тренерів, для Мессі завжди формують якомога кращу команду. Однак грати проти Ейбара та збірної Німеччини – це різні речі. У збірній все набагато складніше. Я вважаю, що Мессі зможе зіграти і на ЧС в Катарі, якщо у нього не буде травм.

– Лео побив якраз ваш рекорд як найкращого бомбардира в історії збірної Аргентини...

– Так, і мене це дуже засмутило, адже я гордився цим досягненням. Але те, що це зробив іншопланетянин, трохи мене заспокоїло.

– Який форвард повинен грати на вістрі атаки збірної Аргентини, щоб найкраще доповнювати Мессі? Хто ваш фаворит?

– Ігуаїн, Ікарді чи Агуеро добре підходять на цю роль. Шкода, що травмувався Бенедетто. Але, на мій погляд, Ігуаїн не може не потрапляти у збірну Аргентини.

– Чи заслуговував футбол на витрачені зусилля?

– Я не надто веселився. Бути професійним футболістом – це не так вже й круто, як усі думають. Не так легко бути Мессі чи Роналду.

– Але всі хочуть бути Батістутою. А ким хотіли стати ви?

– Марадоною (усміхається). Але мені не вийшло. Але найголовніше, щоб усі перебували на своєму місці.

"Мої очі були повністю білі та завернуті вгору. Ніхто не вірив, що я виживу". Вцілілі гравці Шапекоенсе – про жахливу авіакатастрофу

Переклав та адаптував Володимир Лесько