УКР РУС

"Я ніколи не очолю Реал – це справа принципу". Безсмертні цитати Тіто Віланови

15 декабря 2017 Читати українською
Автор: Олег Бабий

"Футбол 24" згадує про колишнього головного тренера Барселони, багаторічного помічника Хосепа Гвардіоли.

Йому вистачило одного сезону біля штурвалу Барселони, щоб здобути вражаючу перемогу у чемпіонаті Іспанії. Фінішну пряму Ла Ліги 2012/13 "блаугранас" перетнули із гросмейстерським здобутком у 100 очок! Вражий Реал відстав аж на 15 пунктів.

Але катастрофічні проблеми зі здоров'ям завадили Тіто Віланові розвинути успіх. 19 липня 2013 року він подав у відставку і зосередився на боротьбі свого організму з раком. За Віланову вболівав увесь світ. Проте "матч смерті" програний 25 квітня 2014-го – менше ніж через добу після екстреної операції. Тренеру було лише 45…

*******

Будь-який тренер світу, прибувши на "Камп Ноу", буде новачком.

Наше бачення футболу: ми спробуємо зробити так, щоб команда грала у футбол з радістю, що дуже важливо. Це подобається і вболівальникам. Але є й інший бік медалі: коли втрачаєш м'яч, його потрібно відібрати якомога швидше. Звичайно, стратегія дасть нам багато переваг. Ми впевнені в цьому.

Ніхто не зможе зробити все самотужки. Ключ до успіху багатьох команд-переможців – хороша атмосфера в роздягальні. Звичайно, у кожного свої переваги, але з повагою і переконанням, що потрібно прагнути до мети разом.

Всі ми повинні працювати на команду, вкладати в неї свою душу і всіма силами намагатися перемогти. Цього я вимагають від гравців. Ми повинні показувати хороший футбол і відповідати вимогам та очікуванням людей, які заради нас купують квитки і приходять на стадіон.

Що вимагається від центрфорварда? Забивати. Це обов'язково. Якщо він дуже добре грає у футбол, але не забиває, так ми нічого не доб'ємося. Якщо, до всього іншого, він може відходити в центр поля... Що ж, ще краще. Але без відчуття гола нічого не вийде.

Неймара можна тільки привітати. Він зробив правильний вибір, перейшовши в клуб, який грає у футбол, а не робить бізнес. Неймару подобається стиль гри Барселони і, що найголовніше, він підходить йому.

Щоб отримувати більше, долучайся до паблік-чату Football24 у Viber

Якщо у мене випадають два вихідних поспіль, мені стає якось нудно.

Рекорд – це лише статистика. Ми ж нічого не виграли. Це все просто заради того, щоб інший тренер зі своїми гравцями побив рекорд.

88 голів Мессі за один рік – це щось надзвичайне. Але про що ми говоримо? Усім й так відомо, наскільки фантастичний цей гравець.

Є ті, хто залишився незадоволений, що ми набрали 100 очок. У такому випадку всіх нас чекають важкі часи. Скільки потрібно набрати очок, щоб Барселону перестали критикувати? Я не знаю.

Чемпіонський сезон завжди можна вважати успішним.

Слова про кінець епохи Барси? Так багато хто каже. Барселона встановила собі досить високу планку, а в спорті, як і в житті, постійно триматися на вершині – дуже складно.

Рівень людяності і футбольний клас цієї команди (Барселони – "Футбол 24") здатні витримати будь-які труднощі.

В Ель Класіко не існує такого поняття, як фаворит.

Хаві і Касільяс охолоджують пристрасті під час Ель Класіко і є прикладами для наслідування.

У мене є три тренерські принципи, які я ніколи не порушу. По-перше, я ніколи не очолю Реал, не братиму участі в договірних матчах і не стану просувати допінг.

У нас із Моурінью коректні взаємини. Тепер він вітається зі мною, хоча, коли я працював помічником Гвардіоли, він уникав цього.

Ми з Гвардіолою бачилися упродовж двох днів, коли я збирався в Нью-Йорк. Потім були процедури, два місяці ми не перетиналися. Він вважав, що так буде краще. Але він – мій друг, я потребував його. Після операції і протягом двох місяців реабілітації він жодного разу не відвідав мене. Я чекав більшого від нього, але він вчинив так.

Про наші з Гвардіолою стосунки дуже багато говорять. Ми друзі зі самого дитинства, відколи прийшли у "Ла Масію". Потім пережили разом тренерський етап у Барсі. Але, знаєте, на віддалі стосунки холонуть.

Непросто покидати цих людей, таких особливих, гравців, товаришів по тренерському штабу і друзів, з якими я розділив стільки незабутніх моментів мого життя. Я буду завжди вдячний їм за все, що вони мені дали.

Спасибі, Барсо, спасибі всім.

Сторінка автора у Facebook

"Я просто тренер, а не Гаррі Поттер". Правила життя Хосепа Гвардіоли