УКР РУС

"Я – звичайний хлопець, який грає у футбол". Вейн Руні – найкращий бомбардир МЮ, що робив хет-трики не тільки на полі

10 июля 2017 Читати українською
Автор: Олег Бабий

"Футбол 24" – про форварда, який віддав манкуніанському клубу 13 років кар’єри і покидає "Олд Траффорд", побивши найважливіші рекорди.

Початок

Він народився у Ліверпулі, проте за Ліверпуль ніколи не вболівав. З раннього дитинства повелося так, що перейняв батьківську віру і віддав своє серце Евертону. Для нього не було улюбленішого форварда, ніж Данкан Фергюсон, шотландська зірка "Гудісон Парк".

Як і годиться землі Британії, навколо хлопчака вирувало життя у пабах – перегляд та обговорення матчів Евертона, жарти, щедрі порції пива. Частина футбольної культури, як не крути. І саме тут Руні вперше проявив свій талант форварда: він забив переможний гол за команду пабу "Вестерн".

Далі все пішло за традиційною схемою: шкілька команда – слава вундеркінда-бомбардира – запрошення в академію Евертона. За Вейном увивався і Ліверпуль, але "червоні" були негайно послані подалі. Мрія хлопчака здійснилася – він одягнув синю футболку.

У це важко повірити, але у своєму дебютному сезоні за академію "ірисок" Руні зіграв 29 матчів, у яких забив… 114 голів! У 16-річному віці нестримний бомбардир вперше опинився у заявці Евертона на матч Прем’єр-ліги. "Сині" грали проти Саутгемптона – Вейн на поле так і не вийшов. Але сезон 2002/03 він розпочав вже в основному складі. У підсумку – 37 матчів в усіх турнірах, 8 забитих (6 у чемпіонаті, 2 – у Кубку ліги).

Свен-Горан Еріксон, головний тренер збірної Англії, швидко зрозумів, що Руні внесе необхідну свіжість в атакувальну лінію його команди. Запросив і не пошкодував. Перший гол за "Трьох левів" Вейн поклав у ворота Македонії. Зважаючи на вік – 17 років 317 днів – ліверпульський вундеркінд став наймолодшим автором забитого м’яча в історії англійської збірної.

Потім була поїздка на Євро-2004 і 4 м’ячі Руні, забиті хорватам і швейцарцям, що спричинило справжній фурор. Стало зрозуміло – Евертону не втримати свого таланта навіть за значно більшу зарплату. Власне, коли клуб запропонував суттєво покращені умови, Вейн відмовився. 31 серпня 2004-го, за кілька годин до закриття трансферного вікна, юнак підписав контракт із Манчестер Юнайтед. Сума трансферу склала 20 мільйонів фунтів.

Дебютний матч за "червоних дияволів" він провів у Лізі чемпіонів. На "Олд Траффорд" приїхав Фенербахче і отримав від Руні три голи. Загалом же у ворота турків влетіло 6 "банок". Про такий фантастичний початок можна було лише мріяти!

Найкращі голи

Упродовж 13 років кар’єри Вейн Руні забив у футболці МЮ 253 голи – це абсолютний рекорд клубу. Попереднє досягнення Боббі Чарльтона(249 голів) протрималося кілька десятиліть, але впало під наполегливими ударами Шрека у сезоні 2016/17. І це при тому, що форвард після приходу у клуб Жозе Моурінью провів найгірший персональний відрізок за увесь час – лише 10 голів за рік.

Він забивав по-різному. Зблизька, здалеку, головою, коліном, зі штрафних і пенальті. Це було легко, маючи поруч такого розпасувальника, як Кріштіану Роналду. Проте шедевр, який стався у лютому 2011-го, можна без перебільшення назвати вершиною його трудів у червоній футболці.

У той день "Олд Траффорд" приймав Дербі Манчестера. До 78-ї хвилини рахунок залишався нічийним – 1:1 (на гол Нані відповів Джеко). Але тут у тілі Руні спалахнула божа іскра. Нані виконав подачу з правого флангу, а Вейн ефектно склався і "ножицями" надіслав м’яч у дальню “дев’ятку”. "Червоні дияволи" перемогли – 2:1 і зміцнили лідерство у турнірній таблиці. А відео шедевру набрало за два дні понад мільйон переглядів.

Надихнулись? Тримайте більше годноти!

Тут варто звернути увагу ще й на манеру Вейна святкувати свої голи. Він полюбляє широко розкидати руки. Цей момент увіковічнений у телесеріалі The Young Pope – він став прототипом жесту Понтифіка.

Зрада

Влітку 2010-го всюдисуща англійська преса вийшла із сенсаційними заголовками: "Руні зраджував дружині", шок, скандал, сенсація і все в такому дусі. Фігурантками гучної справи стали дві кралі легкої поведінки – 21-річна Дженіфер Томпсон і 24-річна Хелен Вуд. "Він зраджував дружині незліченну кількість разів із десятками моїх подруг", – переконувала Хелен Вуд. І жорстоко додавала: "Я не шкодую про те, що зробила їй (Колін Руні, – "Футбол 24") боляче. Мені здається, що ти хочеш бути дурепою, якщо знову сходишся з людиною, яка тобі зрадила".

"Він зраджував дружині з десятками моїх подруг". Найважчий бар'єр, який Руні вдалося подолати

Скандал набрав такого розмаху, що букмекерські контори приймали ставки на розлучення зіркової пари. Йшла мова про відсторонення Вейна від збірної Англії – щоб не ганьбив честь прапора. Футболіст пережив найпровальніший, найважчий етап свого життя. Лише самому Вейну і Колін відомо, ціною якого компромісу їм вдалося привести зламані стосунки до ладу. Невдовзі дружина подарувала йому в пару до первістка Кая другого сина – Клея Ентоні. У січні 2016-го Руні оформив хет-трик – на світ з’явився третій нащадок, Кіт Джозеф.

"Найкращий момент у моєму житті – коли я став батьком, – зізнається Вейн. – Футбол навіть поруч не стояв". До речі, про життєві принципи легендарного форварда…

Принципи

"Всі, хто мене знає, в курсі, що я – чесний гравець", – стверджує Руні. Справді, він – втілення прямолінійного британського духу. За ним не спостерігалося симуляцій, дайвінгу чи інших некрасивих речей сумнівного характеру. Так, міг зіграти жорстко, або ж посперечатися з арбітром до хрипоти у горлі, але робив це щиро – як джентльмен. Схожі манери – у Пола Скоулза, якого Руні вважає найкращим англійським футболістом свого часу.

Можливо, Скоулзі не запарювався б тим, що лисіє. Але для Вейна голомозість – табу. "Так, я зробив пересадку волосся. То й що? – відбивався від надокучливих журналістів. – Я полисів у 25, тож чому б ні?"

У 2013-му Руні назвали найбагатшим футболістом Англії. Його статки склали 45 мільйонів фунтів. За три роки вони зросли до неймовірних 82 "лимонів". У рейтингу багатіїв він випередив таких ікон британського спорту як тенісист Енді Маррей та гольфіст Рорі Макілрой. Не дивно, адже у колекції Руні 5 чемпіонських медалей, Кубок чемпіонів-2008, Кубки Ліги та Англії, безліч інших коштовних "цяцьок".

Попри те, у поведінці Вейна – жодної зірковості: "Я – звичайний хлопець, який грає у футбол". І загрозливо додає: "Я зростав фанатом Евертона, вся моя сім’я топила за “ірисок" і ненавиділа Ліверпуль. Нічого не змінилося". У новому сезоні АПЛ Шрек тероризуватиме команду Юргена Клоппа вже у синій футболці. Мерсисайдське дербі від цього однозначно виграє.

Сторінка автора у Facebook

"Шкодую, що так легко вдарив тоді фаната "Крістал Пелас". Правила життя Еріка Кантона