УКР РУС

"Іспанський тренер поставив Суркісам єдину умову": він привозив у Динамо топового наставника, а в Шахтар – Брандау

4 июня 2020 Читати українською
Автор: Максим Розенко

Інтерв'ю Максима Розенка із Геннадієм Перепаденком. Екс-хавбек запорізького Металурга, Чорноморця та московського Спартака освоївся в агентському бізнесі і навіть управляв футбольними клубами.

Свою ігрову кар'єру Геннадій Перепаденко починав у запорізькому Металурзі, потім були одеські СКА і Чорноморець, московський Спартак. У 1990 році Перепаденко зіграв 3 матчі за збірну СРСР. Далі – Ізраїль і іспанський Бадахос, в якому півзахисник і завершив активну кар'єру в 1995 році.

Уродженець Запоріжжя залишився жити в Іспанії і спробував інтегруватися у футбольний бізнес. Був причетний до купівлі швейцарського Віля, чеської Опави, бразильського Юніан Барберенсе, працював спортивним директором молдавської Зорі Бєльці і адміністратором іспанського ФК Марбелья.

У відвертій розмові з Максимом Розенком Геннадій Перепаденко розповів, як допомагав у трансфері Брандау в Шахтар, за що на нього розгнівався Рінат Ахметов і чому в 2005 році Хав'єр Клементе не очолив київське Динамо.

І бармен, і офіціант

– Пане Геннадію, як справи в Іспанії?

– Країна потроху відновлюється після пандемії. Тільки я зараз не в Іспанії, а в Україні. У Запоріжжі – в батьків. Потрібно було зробити планову операцію на нозі. Гомілкостопи болять – наслідок великого футболу. Не встиг долікуватися. Якийсь час ще буду тут.

– Дружина і діти – в Іспанії?

– Не всі. Донька працює у Мадриді в іспанському філіалі американської компанії Universal Pictures менеджером з продажу. Продає права на фільми. Дружина займається невеликим сімейним рестораном. Синові 31 рік, він живе у Лондоні. Дмитро – віце-президент британського банку J.P. Morgan.

– Правда, що ви там працювали офіціантом?

– Правильніше сказати, допомагав дружині. І офіціантом, і барменом, і менеджером. Коли Олександр Грінберг продав ФК Марбелья, нові власники прийшли зі своєю командою. У клубі в мене були розширені повноваження – окрім адміністраторських функцій відповідав за селекційну роботу, був радником Грінберга.

"Їхати у Реал чи Барселону, щоб зробити селфі?": Юрій Вернидуб – про стажування в Іспанії, Луніна і Скрипника у Зорі

Пропозицій із футбольного бізнесу не було, довелося перемикатися на ресторанний бізнес. У нас сімейний ресторан в містечку на березі моря між Марбельєю та Малагою. Працювали з дружиною удвох. Це, до речі, типовий випадок і для іспанських футболістів. Після завершення кар'єри вони часто відкривають власні ресторани і працюють в них.

– Чим займається ваш брат Сергій, який свого часу грав за запорізьке Торпедо, московські Спартак і Локомотив?

– Живе під Барселоною, працює у сфері нерухомості. Він, як і я, давно оформив собі іспанське громадянство. Я отримав іспанський паспорт у 2005 році.

Ахметов

– Ви брали участь у переході Брандау в Шахтар. Він став першим бразильцем у Донецьку. Спілкувалися безпосередньо з Ахметовим?

– Так, нас познайомив Віктор Прокопенко, під керівництвом якого грав у Чорноморці. "Гірники" потребували підсилення. Поставили завдання знайти захисника, опорного півзахисника і нападника. У мене були хороші зв'язки з Бразилією. Так у Шахтаря з'явився Брандау.

– Скільки Шахтар виплатив за трансфер бразильця?

– 2 мільйони доларів.

– Ви заробили традиційні агентські 10 відсотків на цьому трансфері?

– Набагато менше. Я ж не один займався оформленням трансферу. Комісію поділили на всіх.

– Кого порекомендували із захисників?

– Даміана Родрігеса з уругвайського Насьональ. Даміан народився у Бразилії, але потім його батьки переїхали в Уругвай. На той момент викликався в збірну Уругваю. Його двічі дивилися селекціонери Шахтаря. Трансфер схвалили. "Гірники" заплатили за Родрігеса 1,5 мільйона доларів.

"У Шахтарі я ногою відчиняв двері на дискотеці": він проігнорував Суркіса, а в Росії "блатні" намагалися його втопити

На жаль, цей трансфер себе не виправдав. Даміан відіграв тільки 8 матчів і через півроку повернувся до Латинської Америки. Перейшов у мексиканський Дорадос де Сіналоа. У Шахтарі сказали, що йому не вистачає швидкості.

– Це по Родрігесу вам дзвонив Ахметов і наполегливо рекомендував повернути гроші за його трансфер?

– Так. Я пояснював, що виступав виключно посередником. Моя справа – рекомендувати гравця. Але час був трохи інший, ніж зараз. Після дзвінка президента Шахтаря почувався незатишно. Хто ж знав, що так обернеться?

– З опорним півзахисником теж не склалося?

– Запропонували Маркоса Сенну, який, як і Брандау, виступав за бразильський Сан-Каетано. Спочатку південноамериканці за нього виставили 1,5 мільйона доларів. Через кілька тижнів Шахтар готовий був викуповувати трансфер. Але команда успішно виступала в Кубку Лібертадорес. Дійшла у тому сезоні до фіналу турніру, де лише в серії пенальті поступилася парагвайській Олімпії.

Ціна трансферу зросла до 2 мільйонів. Рінат Леонідович цього не зрозумів. У підсумку через місяць Маркоса за 2,8 мільйона доларів придбав Вільяреал. За цей клуб Сенна відіграв 11 сезонів, виступав за збірну Іспанії, у складі якої виграв Євро-2008. Став першим бразильцем – чемпіоном Європи.

– Після цих історій Ахметов вже не пропонував вам знайти когось для підсилення Шахтаря?

– Рінат Леонідович дзвонив перед тим, як "гірників" очолив Шустер. Бернд у попередньому сезоні працював з іспанським Хересом. Президента Шахтаря цікавили його професійні та людські якості. Сказав, що за людськими до німця є питання. У Донецьку Бернд не затримався. А коли прийшов Луческу, з трансферами йому став допомагати Аркадій Запорожану. Більше нікого в це коло Мірча не впускав.

Клементе і Суркіси

– Також ви співпрацювали з київським Динамо. Бразилець Лієдсон дійсно відмовився підписувати контракт в останній момент?

– Так, прямо в кабінеті у Суркіса. Все вже було погоджено. Трансферна вартість Лієдсона становила 2 мільйони доларів. Він пройшов медогляд і погодив умови особистого контракту. Але вже на самому підписанні сказав, що повертається у Лісабон. Встав і пішов. Мовляв, перехід позбавить його шансів виступати за збірну Бразилії. Сподівався, що успішна гра за лісабонський Спортінг дозволить йому потрапити на олівець тренерів національної команди.

"Пропонував Лієдсона в Карпати". Він відкривав бразильський ринок, створював Practic і мирив Маркевича з Димінським

Я здивувався витримці президента Динамо – він спокійно сприйняв демарш гравця. Для мене це було уроком. Лієдсон потім за збірну виступав. Правда, не Бразилії, а Португалії. Оформив собі португальський паспорт.

– Хав'єр Клементе у 2005 році міг стати тренером Динамо?

– Так. У керівництва Динамо вже з'явилися думки щодо запрошення іноземного тренера. Клементе на той момент два роки перебував у творчій відпустці. Останнім місцем роботи був Еспаньйол. Я зв'язався з Хав'єром. Пропозиція його зацікавила. Перша зустріч відбулася в Монако. Потім брати Суркіси запросили його до Києва – подивитися базу в Кончі-Заспі, футбольну школу на Нивках. З'їздили на матч із Ворсклою в Полтаву.

Клементе поставив єдину умову – щоб не втручалися в тренерську роботу і селекцію. Вважаю, для українського клубу це був цікавий варіант. Хав'єр двічі вигравав чемпіонат Іспанії з Атлетіком Більбао, де традиційна ставка на місцевих вихованців – басків. Вважалося, що він дуже хороший у вихованні молодих гравців.

– Чому ж сторони не домовилися?

– Думаю, що Суркіс не ризикнув довірити команду іноземному тренеру. 15 років тому це вважалося революційним кроком. Клементе було цікаво спробувати себе в новому проекті. Але в підсумку Хав'єр повернувся в Атлетік Більбао.

– Ще якимось українським командам ви допомагали з придбанням гравців?

– У 2002 році запорізькому Металургу належало дебютувати в Кубку УЄФА. Попросили допомогти з підсиленням. Бюджети на придбання були скромні. Але гравців ми знайшли. У Запоріжжі з'явилися хорват боснійського походження – захисник Томіслав Вішевіч, його колега по амплуа – хорват Маріо Додіч і сербський півзахисник Урош Мілосавлевіч.

– У грудні 2006 року ви прилітали до Києва в новому статусі.

– Це теж був цікавий досвід. Реал грав із Динамо в рамках групового турніру Ліги чемпіонів. Клуб запросив мене на виїзний матч у столицю України як офіційного перекладача. Працював на передматчевій і післяматчевій прес-конференціях. Журналістам мій переклад сподобався.

Віль

– Історія з придбанням групою українських інвесторів швейцарського Віля в 2003 році досі не розкрита. Там багато незрозумілого. Спробуємо прояснити цю історію?

– Вона почалася з придбання чеської Опави. Мене запросили в клуб спортивним директором. Вийшли в елітний дивізіон. Була бізнес-ідея. Вирощувати молодих футболістів, обкатувати їх і заробляти на трансферах. Я запропонував розширити проект завдяки іншим командам. У Швейцарії придбали Віль.

Герої 90-х. Валентин Полтавець

Президентом клубу з моєї ініціативи став Ігор Бєланов, тренером Олександр Заваров, тренером воротарів Юрій Роменський, з гравців запросили Валентина Полтавця. У 2004 році Віль виграв Кубок Швейцарії. У Бразилії партнери придбали клуб Юніан Барберенсе. Там повинні були акумулювати молодих талантів і потім вже відправляти їх у Європу.

– Чому ж із цим проектом так швидко і безславно закінчили?

– Допустили помилку в оформленні юридичних документів Віля. Швейцарці використовували це як зачіпку, щоб позбутися нас. Після цього довелося згортати свою діяльність в Чехії і Бразилії. Тому що зруйнувався ланцюжок.

– Правильно розумію, що ви були тільки номінальним власником клубів і гроші були не ваші?

– Правильно.

– Хто ці таємничі українські інвестори?

– Спочатку була домовленість не розкривати їхніх імен. Не бачу сенсу це робити навіть 17 років по тому. Вони були пов’язані з власниками полтавської Ворскли. Не теперішніми.

– Чим далі збираєтеся займатись?

– Все залежатиме від пропозицій. У мене було багато бізнес-проектів. У свій час із партнерами розробляли проект очисних споруд. Думали виготовляти виробничі фільтри, які встановлюють на великих підприємствах на кшталт Запоріжсталі. Із виробництвом у Запоріжжі. Були домовленості з європейськими інвестиційними фондами. Ми не вгадали тільки з часом.

Поки розробляли проект, грянув 2008 рік. Світова фінансова криза. Інвестори не наважилися в такий момент вкладати гроші. Проект довелося закрити. Зате набув досвіду. Зараз можна подумати і про повернення у футбол. Яка це буде країна – не так важливо. Для мене тут все просто. Вважаю, що потрібно жити там, де ти затребуваний.

Максим Розенко, спеціально для Футбол 24

"Рефері не здав 45 тисяч, його посадили на 10 років. Так і помер у в'язниці": як українець тренував команду мафіозі