УКР РУС

"Іспанія виграла б три чемпіонати світу разом з Мессі". Лінекер – про найкращого гравця в історії, фаворитів ЧС та ЛЧ і свій ідіотський вчинок

8 февраля 2018 Читати українською
Автор: Владимир Лесько

Знаменитий екс-нападник Барселони та збірної Англії Гарі Лінекер дав відверте інтерв'ю своєму колишньому партнеру по каталонському гранду Франсіско "Лобо" Карраско.

"Мессі грає за трьох. Барселона випускає на поле 13 футболістів, бо має Лео"

– Як тобі гра Барселони після відходу Неймара?

– Команда мене дуже тішить. Я переглядаю усі матчі. Моє серце належить Барселоні, а мої чотири сини просто божеволіють від цього клубу. Троє з них також підтримують Лестер, а ще один якимось чином почав уболівати за Манчестер Юнайтед, і я не розумію, чому так сталось (сміється). Барселона стала найкращою командою з часів Роналдінью, Хаві, Іньєсти та, передусім, Мессі. Лео – найкращий у світі.

– Неймар пішов, але Барса продовжує залишатись на вершині.

– Барса мала неймовірний атакувальний потенціал з Мессі, Неймаром та Суаресом. Зараз команда тактично трішки змінилися, вона стала збалансованішою при схемі 4-4-2 та більш солідною в обороні. А Мессі грає за трьох. Барселона випускає на поле 13 футболістів, бо має Лео. З ним усе стає набагато простіше. Команда Вальверде легко виграє чемпіонат Іспанії.

На фото: Гарі Лінекер та його екс-партнер по Барселоні "Лобо" Карраско

– Чому Мессі тебе настільки захоплює?

– Мессі під час матчу виконує 4-5 елементів, які я свого часу робити не міг. Один раз ти можеш повторити якийсь його трюк, але він це робить у кожній грі. Це просто неймовірно. Він – найкращий в історії. Я ніколи не думав, що побачу когось кращого від Марадони.

– Яка головна відмінність між Мессі та Марадоною?

– Статистика... Мессі забиває практично у кожному матчі. Дієго так часто не відзначався. Лео обігрує суперників з такою ж легкістю, як і Марадона, однак не будучи природженим бомбардиром, він забиває дуже багато голів. Мессі набагато довше перебуває на топі, вже 12 років. Це феномен. Говорять, що Марадона виграв чемпіонат світу, а Лео – ні... Однак Мессі виграв чотири Ліги чемпіонів, а Дієго жодного разу не тріумфував у цьому турнірі. Вони обоє – найкращі гравці в історії, на мою думку. Але Мессі я б віддав невеличку перевагу.

– Ти також є шанувальником таланту Хаві та Іньєсти...

– Іньєста, Хаві та Бускетс – це одні з найкращих футболістів планети. Вони виграли практично усе: Мундіаль, два чемпіонати Європи, усі можливі трофеї з Барсою. Я завжди говорив, що, якби Мессі прийняв іспанське громадянство, перш ніж дебютувати за збірну Аргентини, то Іспанія виграла б три чемпіонати світу і стільки ж чемпіонатів Європи.

– У збірній Аргентини Мессі має дуже багато проблем, чи не так?

– Звичайно, адже один у полі не воїн. Але інколи здається, що Мессі грає самотужки!

– Кріштіану Роналду усі ці роки конкурує з Мессі. Як ти можеш його описати?

– Він один з найкращих футболістів за усі часи та другий найкращий за останні 10 років. Я не знаю, чи зараз він перебуває на тому ж рівні, адже йому вже 33, а вік бере своє. Роналду трішки здав, але він все ще мені подобається. Він – великий професіонал. Кріштіану багато працює, але йому більше подобається забивати голи, ніж мені свого часу (сміється).

– Це правда. Ти ж ніколи не лютував, коли не міг відзначитись...

– Так, я насамперед спішив обійняти своїх партнерів та привітати із забитим голом. Але Роналду інший, він занадто голодний на голи. Інколи його жести не є хорошими, але коли Реал грає великі матчі, він завжди у повному порядку.

– Ти дуже активний у соціальних мережах, і твої коментарі про Бензема спровокували неабиякий галас в Іспанії.

– Все дуже просто. Я вважаю, що Бензема – великий бомбардир, і він класно грає на команду та Роналду, зокрема. Але є багато кращих центральних форвардів, ніж він. Я не хотів нікого образити, а лише говорив про мистецтво забивати голи.

"Я приїжджаю у Німеччину, а мені досі говорять: "Це той чувак, який сказав легендарну фразу"

– Чи здатна збірна Англії виграти чемпіонат світу в Росії?

– Я вважаю, що ні. Це правда, що зараз Англія є більш конкурентною, ніж 10 років тому. Так, раніше у нас були Лемпард чи Джеррард, але за останні 10-15 років в Англії не з'являлися великі футболісти, хіба-що Руні. Зараз у цьому аспекті все набагато краще, адже ми маємо Деле Аллі, Кейна, Стерлінга... Англія виграла чемпіонати світу U-17 та U-20. Росте хороше покоління. Я вважаю, що у Росії ми можемо потрапити в 1/4 фіналу. Зісно, що виграти можна у будь-якому матчі, але є команди кращі за нас.

– Про які саме команди йде мова?

– Іспанія, Франція, Бразилія. Аргентина, звісно.

– Франція зараз сильніша за Бельгію?

– Окей. Бельгія має хороших виконавців: Азара, Де Брюйне чи Вертонгена. Але завжди є "але"...

– А як щодо Німеччини?

– Німеччина завжди у повному порядку.

– Що ти там говорив свого часу про зібрну Німеччини?

– (Сміється). Футбол – це спорт, у який грає 22 людини, а перемагають завжди німці.

– Це вже легендарна фраза.

– Так, і це неймовірно. Я приїжджаю у Німеччину, а мені досі говорять: "Це той чувак, який сказав...". А це було ще у 1994 році.

На фото: Лінекер у матчі проти Німеччини на ЧС-1994

– Вважаєш, що ЧС у Росії може стати останнім для Мессі?

– Я сподіваюся, що це не так. Ти можеш уявити футбол без Мессі? Що ми будемо робити? Коли Лео не грає, матчі переглядати не настільки цікаво. Наприклад, матч проти Еспаньйола він розпочав на лаві запасних. Мої сини одразу зателефонували в істериці: "Мессі не грає! Навіщо дивитись гру!". Відхід Лео позначиться на усіх нас. Нехай грає до 80 років.

– Ти просто "запалив" мережу своєю реакцією на гол Серхі Роберто у ворота ПСЖ.

– О, це було щось. Я перебував у студії BT Sport разом зі Стівеном Джеррадом, Ріо Фердінандом та Майклом Оуеном. І у цій компанії – я єдиний фанат Барселони! Матч був просто неймовірним. Барса забила три голи за п'ять хвилин, а Неймар робив дивовижні речі.

– Ти більше святкував перемогу Барси з рахунком 6:1, чи чемпіонство Лестера?

– Ці події надзвичайно різні. Перемога Барси над ПСЖ – це вибух моменту, а чемпіонський титул Лестера – справжнє диво, казка, яка тривала весь сезон.

– Ти пообіцяв, що проведеш ефір в одних трусах, якщо Лестер стане чемпіоном.

– Чесно кажучи, я думав, що це неможливо, а потім був змушений виконати обіцянку.

– Виходить, що ти – людина слова...

– Ні, я – ідіот. Вести програму у такому вигляді – просто ганьба! (Сміється).

"ПСЖ – фаворит у дуелі з Реалом"

– Незабаром повернеться Ліга чемпіонів. Яким ти бачиш турнір у цьому сезоні?

– Я вважаю, що турнір дуже відкритий. Важко назвати явного фаворита. Англійські клуби значно додали завдяки таким наставникам як Гвардіола, Моурінью чи Конте. Реал трішки здав, команда стала більш віковою. Барса завжди має шанс на перемогу, зважаючи, що у її складі присутній Мессі. ПСЖ, на мою думку, фаворит у матчі з Реалом, однак мінус парижан полягає в тому, що вони не виступають у такому сильному чемпіонаті як АПЛ чи Прімера. Сіті грає дуже добре, а Юнайтед з Моурінью завжди організований. А от Ювентус я вже не бачу таким сильним, як в попередні роки.

– Чи має Челсі шанси в дуелі з Барселоною?

– На мою думку, Барса виб'є Челсі з турніру. Лондонці переживають важкі часи. Конте явно не задоволений трансферами клубу. Тому, для Барселони зараз хороший момент, щоб протистояти Челсі. Однак не потрібно забувати, що "пенсіонери" також мають хороших гравців, як Азар чи Канте.

Чи потрібно Челсі звільнити Конте – головні причини провалу чемпіонів Англії

– А як ти оцінюєш шанси команд у дуелі ПСЖ – Реал?

– Мені здається, що ПСЖ – фаворит цього протистояння. Я розумію, що Мадрид має розкішну історію в Лізі чемпіонів, однак зараз команда Зідана перебуває не у найкращому стані. Роналду, Бензема чи Марсело переживають спад форми. І на них вже чекає Мбаппе, який незабром стане справжньою зіркою світового футболу.

– Вважаєш, що Мбаппе може перевершити Неймара?

– Зараз він ще не готовий до цього, але в майбутньому – цілком можливо. Мбаппе мені дуже нагадує Роналдо. У нього є все: швидкість, удар, сила.

"Принципова відмінність між АПЛ та Ла Лігою – гроші"

– Чи готові англійські клуби порушити гегемонію Барселони та Реала в Європі?

– Зараз це зробити більш реально, ніж раніше, насамперед, завдяки правам на телетрансляції. Англійські клуби покращують свій рівень. Гвардіола ставить Ман Сіті гру Барселони. Він змінює менталітет нашого футболу. Раінше в Англії говорили, що тут неможливо практикувати футбол Барси, однак Пеп довів зворотнє. Він придбав чимало дорогих захисників і зараз почувається дуже спокійно зі своїм стилем гри.

– Які принципові відмінності між АПЛ та Ла Лігою?

– Найбільша відмінність – це гроші. АПЛ стільки заробляє на трансляціях матчів, що з глузду можна з'їхати. Маленькі клуби отримують великі гроші та можуть купляти хороших гравців. Крім цього, англійська першість більш рівна, тут кожен клуб з топ-6 може програти середняку чи аутсайдеру. В Іспанії таке складно уявити.

– Ти згідний, що у сучасному футболі гравці часом заробляють невиправдано багато?

– Деякі, так. У Чемпіоншипі, для прикладу, є багато гравців, які отримуюуть фантастичні суми. Але клуби хочуть цих виконавців, вони самі погоджуються платити такі зарплати. Я вважаю, що це нормально. Якщо ти представляєш інший вид спорту, автоперегони чи гольф, немає жодних проблем, і лише до зарплат футболістів стільки уваги...

Переклав та адаптував Володимир Лесько