УКР РУС

Харрі Кейн – чому ураганний хлопець, який посоромив Мессі та елітну компанію, заслужив на невичерпну симпатію

27 декабря 2017 Читати українською
Автор: Тарас Котив

Номінація "ураган футбольного року" повинна дістатись єдиному і неповторному бомбардиру, який ще недавно так стрімко і ніби нізвідки увірвався в елітний світ. Харрі Кейн – однозначно той, хто заслужив окремого матеріалу на "Футбол 24".

Перший за 90 років такий англієць, хоч і з ірландським корінням

Англія дуже довго чекала подібного голеадора. Востаннє 90 років тому легендарний гравець Евертона Діксі Дін спромігся забити 50 голів за календарний рік. Жоден з англійських форвардів не міг побити цього досягнення. Поки за справу не взявся Харрі. Щось підказує, що тепер Англія може і ціле століття не дочекатись результативнішого снайпера – треба забити понад 56 голів, аби встановити новий рекорд. Цікаво, що батько Кейна є ірландцем. Англія була близькою до того, щоб втратити форварда на користь збірної Ірландії, але пронесло. Його агент навіть виходив на Мартіна О'Ніла, однак суперформа Кейна змусила звернути на себе увагу іншої збірної і не залишила айрішам шансів зірвати такий куш.

Ураган Харрі. Чому Кейн – найкращий гравець АПЛ у 2017 році

На цьому фоні побиття історичного рекорду Алана Ширера за голами за рік в АПЛ якось вже не так і епохально звучить. Але теж круто – 39 голів за 2017-й. Ну, а перевершити Мессі, Роналду, Кавані та Лєвандовскі за кількістю голів у році – взагалі безцінно. Враховуючи, що ті грають у грошовитих топ-грандах, а Харрі у просто дуже класній, але зовсім не такій медійній і грошовитій команді. І при цьому Кейн традиційно довго розкачувався, а серпень продовжує бути для нього аномальною зоною. Довжелезних 6 років без голів у перший місяць сезону!

Був не потрібен ні Арсеналу, ні Тоттенхему, важкий перелом

Кумедно, але на Харрі наче анітрохи не розраховували в його у єдиному і неповторному клубі. І, як це частенько буває, він міг обрати абсолютно протилежний шлях на самому початку. Але Арсенал забракував 8-річного "ураганчика" (чудова компанія з Кейна, Ібри та Роналду виходить). Транзитом через Уотфорд, де також не розгледіли, опинився у ворожому "гармашам" Тоттенхемі, який регулярно здавав форварда по орендах в різні болота англійського футболу. До Харрі на "Вайт Харт Лейн" нікому не було діла досить довго – 3 сезони, 4 різні клуби. Якось, граючи за Норвіч, він отримав перелом плеснової кістки стопи. Випробувань на шляху до зіркового статусу вистачало, але Кейну допомогла одержимість мрією зіграти і довести свою цінність на "Вайт Харт Лейн".

І навіть перші вдалі сезони у складі "шпор" не переконали багатьох. Уже були такі довготелесі форварди в АПЛ, які вистрілювали і зупинялись на своєму добротному рівні, якого бракувало навіть для боротьби за топ-4. Стівен Флетчер, Рікі Ламберт та навіть Петер Крауч. На скільки їх вистачило? Та Кейну пощастило з тренером (Мауріціо Почеттіно прийшов у його другий сезон і зразу ж повірив максимально) і своїм суперпрофесійним ставленням до роботи: більше тренувань – менше вечірок. І кожний новий сезон знаменувався більшою кількістю голів в АПЛ: 21, 25, 29 за всі сезони, 18 – за половину поточного. Забити 6 голів у групі з Реалом і Борусією і вивести Тоттенхем з першого місця у плей-офф Ліги чемпіонів? Тепер його остаточно визнали і на євроарені.

Форвард, який повернувся з минулого

Кейн якось раптово став одним із найкращих 9-х номерів на світі. Він не робив довгих анонсів та інфантильних зізнань про мрії стати зірковим "королем" або великим шанувальником незалежності Каталонії. Хлопець просто гарував, як проклятий. Спершу Почеттіно вводив його як другого форварда на позицію під Роберто Сольдадо. Але Харрі швиденько довів, що іспанцям краще феєрити у Прімері, ніж у брутальній Англії. Кейн, навіть, перемістившись на місце центрфорварда, не забув про свій коник.

Відібрати чи прийняти від партнера м'яч у глибині, натиснути на суперника і пройти по флангу самому або з партнером на крутій швидкості і не без драйву – все це не становить для нього жодної складності. Він цілком може зіграти десятку, але з тією перевагою, що має значно розвиненіший хижацький голод бомбардира. Просто забудьте про голодні пайки. Він вам не буде чекати дива у штрафному, а сам піде відвойовувати своє бомбардирське щастя.

"Я не хочу бути суперзіркою. Не маю в цьому потреби. Прагну, щоб люди бачили в мені зразок для наслідування. Це, а також здійснення мрій моїх і тих, для кого я є кумиром, робить мене щасливим". І це в епоху соцмереж, айфонів та модельок, які на ТіВі без краплі зніяковіння, зате з насолодою порівнюють сексуальні параметри зірок футболу, з якими вони переспали. Як добре все-таки, що якась невидима машина часу інколи працює у такому приємному напрямку та перекидає нам отаких незаплямованих форвардів з епохи, коли комерціалізований модерн футбол ще навіть не зародився.

Фанат Клінсманна, Шерінгема і рідного клубу

Клінсі відіграв за Тоттенхема лише 1 сезон, але цього вистачило юному вихованцю "шпор". Харрі зізнається, що передивився мільйони нарізок і голів великого Юргена в інтернеті. Той міг забити з будь-якої позиції, і Кейн не був би Кейном, якби не перейняв у німця найкраще.

В іншого свого кумира Харрі запозичив ефективну гру з глибини і 10-й номер. що для центрфорварда досить незвично. Згодом їхню гру частенько порівнювали. У дитинстві він рівнявся на Тедді Шерінгема, обклеївши кожний вільний клаптик стіни. Обидва – фанати Тоттенхема і гольфу.

Той момент, коли ти дійсно мріяв про гру за певний клуб з дитинства, а не просто сказав це на презентації у новій команді. Харрі стверджує, що нізащо в житті не хоче покидати Тоттенхем, який "от-от дотисне газ на педалях і здобуде омріяне чемпіонство". Це от-от трохи затягується, але 24-річний вихованець лондонського клубу вірить, що все буде. Більше того, його найбільш глобальною метою є залишитись у Тоттенхемі на все життя. Ну просто Тотті якийсь. Титули – ніщо, вірність – все.

"Пологи коханої? Я краще хет-трик оформлю"

Харрі – чудовий, скромний хлопець, якого буде рада прийняти в сім'ю майже кожна теща. Але є у ньому щось таке азартне, з чим доведеться миритись його дівчині. Він настільки одержимий голами, що спокійно обере черговий хет-трик замість можливості побувати на народженні своєї дитини. Хай навіть скаже про це жартома. Але це чудова характеристика англійському конкуренту Мессі та Роналду.

Новий Батістута?

Наставник Тоттенхема Маурісіо Почеттіно порівняв Кейна з легендарним земляком. Якщо зіставляти зростання по роках, то Харрі має кращі показники у кількості голів на 24-річному життєвому відрізку, зокрема, у топ-чемпіонаті. Однак з трофеями, як на рівні збірних, так і клубному, все йде значно тугіше. Результативність у національній команді Баті-гол також мав кращу. Більшість своєї кар'єри він провів у Фіорентині. Нинішній Тоттенхема намагається вийти за межі такого ж добротного першого претендента на крихти зі столу натомлених грандів, але на гучний трофей поки не спромігся.

Чотири запаморочливі факти про голеаду Кейна

Кейну ще є над чим працювати. Але вже зараз він забиває на виїзді та вдома фактично рівну кількість голів за Тоттенхем, а їх вже далеко за сотню перевалило.

Його улюбленим клубом-жертвою є Лестер. У цій команді все по-справжньому почалось для Харрі – саме звідси Тоттенхем забрав його з оренди і більше нікуди не посмів здавати. Хоча період в Лестері не належав до знакових – 2 голи у 13 матчах Чемпіоншипа.

Його права нога втричі небезпечніша за ліву, а головою він забиває ще рідше, ніж лівою. І це при 188 см зросту та важких габаритах страйкера, чиї голи переважно приходять з меж штрафного майданчика.

Кейн набив хет-триків в АПЛ (8) уже суттєво більше, ніж визнані нідерландські бомбардири ван Ністельрой та ван Персі, які грали за супертоповий Манчестер Юнайтед. Більше навіть за Руні та Агуеро. Щоб побити рекорд хет-триків Харрі має перевершити тільки Ширера та Фаулера і зробити ще 4 подібних фокуси, щоб скинути з трону великого Алана.

У збірній виходить не так круто, як у клубі

Можливо, тому, що за Англію грає лише Аллі, а немає Еріксена (найулюбленіший асистент "Урагана"), Сона та інших креативних хавбеків? Ну, і про Почеттіно не забуваймо. Кейн був недоречною людиною на Євро-2016, і провал Англії також можна записати на його рахунок. Проте вже зараз з'являються передумови того, що Харрі може зіграти на Чемпіонаті світу 2018 у ролі капітана. Він змалку мріяв не про реали і манчестери, а саме про капітанство "трьох левів". Буде цікаво, якщо Англія нарешті вибухне зі всіма її нереалізованими на рівні національної збірної суперталантами!

Золоте майбутнє

Уже зараз президент Реала Флорентіно Перес підозрює, що його колега з Тоттенхема Деніел Леві забажає за форварда збірної Англії таку мізерну суму, як чверть мільярда євро. Кейн ризикує застрягнути у клубі, де існує зарплатна стеля, не гірша, ніж в НБА чи НХЛ у кризові часи локаутів. Відповідно й успіхи та амбіції клубу доходять до певної межі, яку можна перестрибнути, але не надовго і не набагато. Можливо. Харрі варто спокуситись на мільйони і трофеї, а можливо, краще залишитись легендою Тоттенхема, яку носитимуть на руках. Це буде його непростий життєвий вибір, який зараз однозначно хитається вбік рідного клубу.