УКР РУС

Герой дня: Олексій Кащук приніс перемогу Україні – рекордсмен, який став чемпіоном світу і не пустив Цітаішвілі в Шахтар

22 июня 2023 Читати українською
Автор: Вадим Грищук

Вінгер молодіжної збірної України Олексій Кащук став героєм першого матчу команди на Євро-2023 U-21.

Олексій Кащук

Вік: 22 роки

Позиція: правий вінгер

Клуб: Сабах (контракт належить Шахтарю)

Transfermarkt: 1 млн євро

Статистика у молодіжній збірній України: 9 матчів (3 голи, 1 асист)

Україна U-21 успішно стартувала на континентальній першості серед збірних цієї вікової категорії. Перемогу команді Руслана Ротаня приніс Олексій Кащук. Максимально неочевидний герой. Рік тому тренерський штаб його ігнорував. Та й якби не травми і навантаження для лідерів "молодіжки" (Судакова й Мудрика) у національній команді, цей гравець мав би значно менші шанси з'явитися у стартовому складі проти Хорватії.

Україна перемогла Хорватію у стартовому матчі молодіжного Євро-2023 – Кащук оформив гол-шедевр і асист

Кащук сам прекрасно усе розуміє. А головне – готовий чіплятися за свій шанс усіма силами. "Мені дуже приємно, що головний тренер мені довіряє. Я роблю все залежне, аби допомогти збірній. Для себе я, звичайно, ставив мету поїхати на Євро-2023. Я два роки не був у цій збірній – хотів скористатись шансом. Мені цей шанс випав, і я буду гризти за свою країну, за себе, за всіх, хто є в цій команді", – сказав Олексій після матчу, в якому він забив гол та віддав результативний пас.

Шлях одного з найталановитіших футболістів свого покоління справі був нелегким. Шахтар ґрунтовно моніторить Житомирщину й запросив у свою академію чимало дітей із цього регіону, де донедавна не було свого клубу, який би виступав на високому рівні. Кащука "гірникам" порекомендував Валерій Блізніченко, тренер ДЮСША зі Звягеля. "Олексій більше підходить під стиль донецької команди. Не тільки швидкий, але й технічний", – пригадував Фахівець.

У юнацькому віці Кащук справді був зіркою. Щоб ви розуміли, заради нього Шахтар відмовився від Гіо Цітаішвілі. Цей факт повідомив коментатор Ігор Бойко. За його словами, це він підслухав у розмові працівника академії Шахтаря на одному з матчів команди. Мовляв, Цітаішвілі мав шанси опинитися в системі "гірників", але там відмовилися від ідеї запросити грузина, бо в них уже був Кащук.

Шляхи цих футболістів перетиналися іще один раз. У збірній U-20. Так, саме тій команді Олександра Петракова, яка виграла чемпіонат світу. Цітаішвілі був основним, але Кащук також зіграв у кожному матчі того турніру (дві гри провів повністю). Олексій взагалі був одним із улюбленців Петракова. Наставник брав його із собою ще на чемпіонат Європи U-17 у 2016 році.

Успіхи на молодіжному рівні подарували Кащуку шанс проявити себе серед дорослих. Однак, як це було організовано в Шахтарі, не в першій команді, а в Маріуполі. Там Олексій провів три сезони. Був основним уже в 19 років. Втім, не завжди все було гладко. Після чергової поразки тодішній тренер азовців Остап Маркевич розніс вихованця Шахтаря на прес-конференції: "Думаю, Кащуку треба задуматися над тим, що він робить і для чого він у футболі. Така безхарактерність і безвольність... Вже давали йому безліч шансів. Напевно, все ж треба давати їх іншим людям. Напевно, трохи гостро, але вже вистачить. Гратимуть інші люди, ті, які хочуть", – сказав наставник.

На щастя, це були лише слова. Олексій і надалі потрапляв до складу й невдовзі оформив дубль, який приніс Маріуполю довгоочікувану перемогу. Словом, гравець відреагував якнайкраще, здійснивши крок уперед у своєму розвитку. Пізніше він сам визнав роль у цьому процесі критики наставника: "Нормально сприйняв ці слова, жодних образ не було. Напевно, це до кращого, що тренер мене так струсонув. Я і раніше працював багато, однак ці слова ще більше мене змусили займатися. Напевно, це теж дало результат".

Зараз взагалі можна зробити висновок, що Кащук робить стрибок після подібних струсів. Черговий стався минулого літа. Шахтар збирав нову команду після масового від'їзду легіонерів. Тепер ставку робили на українців – переважно на своїх вихованців. Здавалося, ось він шанс... Реальність виявилася іншою. Ігор Йовічевіч не розгледів потенціалу в Кащуку, залишивши в команді Шведа, Петряка, Зубкова й Тотовицького. Олексію довелося поїхати в Сабах.

Азербайджанцям вистачило 8 матчів, які українець провів у них в короткостроковій оренді відразу після повномасштабного вторгнення. Вони знову орендували вихованця Шахтаря. Максимально "накручений" Кащук зробив усе, щоб Сабах не пошкодував, а тренерський штаб кусав лікті. Гол в дебютному матчі, а далі максимум два поєдинки поспіль без результативних дій. У підсумку – 16 голів та 10 асистів за чемпіонат. На додачу побитий рекорд найрезультативніших українців в історії чемпіонату Азербайджану, який тримався майже чверть століття.

Сабах хотів би викупити Кащука, а той не проти залишитися. Раніше проблемою була сума. Між пропозицією й вимогою Шахтаря був 1 мільйон євро. Такі гроші нібито були готові виплатити кілька клубів із Бельгії. Якщо ж Кащук ще не сказав свого останнього слова на Євро-2023, то цифри знову можуть зазнати змін. Втім, не варто відкидати варіант, що Шахтар передумає продавати українця. Олексій точно заслужив отримати реальний шанс у клубі, за яких досі не провів жодного офіційного матчу.

"Образи на Маркевича не було": Кащук про публічну критику тренера, святкування у масці Людини-павука і віру в Петракова