УКР РУС

"Футбол – більше інтелектуальна гра, ніж фізична. Про це писав і Гвардіола". Як Олег Кононов підкорює Instagram

16 июня 2017 Читати українською
Автор: Олег Бабий

"Футбол 24" зібрав найкращі цитати із мікроблогу екс-наставника Карпат, який нещодавно очолив російський клуб Ахмат.

Олег Кононов зареєструвався в Instagram 24 квітня. За неповних два місяці відомий тренер зумів переконати в тому, що його сторінка – це винятковий осередок для вдумливого футбольного вболівальника. Тут Кононов відверто ділиться із фоловерами власними думками, спостереженнями, враженнями, висновками. Пише легко і цікаво. Чтиво від Кононова претендує на порівняння із найкращими зразками автобіографій – скажімо, Хосепа Гвардіоли.

"Мене не цікавить особисте життя гравців. Я – не поліцейський". Правила життя Пепа Гвардіоли

Хтозна, можливо колись монологи, які ви зараз прочитаєте, стануть основою для власної книги Олега Георгійовича.

*******

Система цінностей клубу може бути будь-якою. Як і стиль. Головне – це розуміння і послідовне виконання.

Команду визначає не гравець, а стиль.

Хороший гравець – це професіонал. Хороший тренер – професіонал, здатний показати харизматичність гравця, не порушуючи систему і манеру гри клубу.

Мені цікаво, чим, крім фізичних якостей і навичок, вибираючи гравця, керуються селекційні відділи клубів. Я вважаю, дуже важливо звернути увагу на менталітет спортсмена. При всій талановитості гравця, клуб може зіткнутися з проблемою психологічної несумісності. Це відповідь на запитання, чому гравець позитивно проявляє себе в одній команді, а в іншій – ні.

Команда – це не тільки набір зіркових гравців, але і психологічна сумісність хороших виконавців.

Мені цікаво дивитися і аналізувати, які рішення приймає інший тренер, які прийняв би я, яким буде результат.

Коли команда перемагає, коли є результат – позитивний результат, хоча, як мені здається, негативний результат іноді веде до не менших досягнень, завжди є люди, які знайдуть потрібні слова, щоб згладити враження від, можливо, не дуже яскравої гри. Одним словом, результат – це все, для і заради чого ми сьогодні докладаємо максимальних зусиль. Головне, для себе визначити, важливо – "що" або "як"?

Упродовж усього життя, на жаль, ми не в змозі зберегти свої фізичні якості на однаково високому рівні, і, якщо гравець не володіє певним набором психологічних позитивних рис, то, незалежно від його попередніх досягнень, виникають труднощі. Тут, думаю, і відповідь на запитання: "Чому люди "нефутбольні" часто стають успішними тренерами?"

Людина з певним набором позитивних якостей успішна в усьому.

Футбол – більше інтелектуальна гра, ніж фізична. Про це в своїй книзі писав і Гвардіола. Ще гравцем він зрозумів, що з урахуванням його фізичних якостей і навичок йому буде дуже складно конкурувати з гравцями Барселони, і став розвивати в собі здатність передбачати дії суперника на кілька кроків вперед. Результат – він став незамінним.

Футбол, де більше розумова робота і швидкість мислення – я "за" такий футбол.

Не дуже вірю в багаж, який залишається після тренера, людини. Це, знаєте, коли змінюється шеф-кухар, здається, все те ж, але смак – зовсім інший. Зовсім необов'язково, що гірший, але інший.

Дуже важливо, якщо не головне, хто тебе оточує. У цих людей є своя думка, погляд на те, що вони роблять, що потрібно робити. Так, всі знають, що потрібно робити щодо футболу. Складніше знайти того, хто несе за це відповідальність.

Важливо, щоб поруч були люди, які добре виконують свої обов'язки. Якщо кожен робить максимально добре свою роботу, це і складається, як правило, в щось серйозне.

Коли я був у Челсі, то помітив, що вони культивують якість бути хорошим виконавцем у дитячому футболі, тому що вважають, що при всій обдарованості, гравець не може відбутися і стати лідером, не будучи хорошим виконавцем. Одним словом, хороший виконавець – лідер. Лідер – хороший виконавець.

Ми не можемо повторити чиєсь життя. Мені здається, світогляд, який складається в силу нашого виховання, освіти, людей, які на нас впливають, і є та індивідуальність, яку не можна повторити. Це те, що відрізняє нас від інших. Це те, що не можна відібрати, повторити або втратити. Це не можна купити.

Сторінка автора у Facebook

Олег Кононов – про стажування у "Челсі", враження від "Шахтаря" і вдячність "Карпатам"