УКР РУС

Емерік Ляпорт – найдорожчий трансфер Манчестер Сіті: кого підписав англійський клуб

30 января 2018 Читати українською

"Футбол 24" розповідає про нового центрального захисника Манчестер Сіті Емеріка Ляпорта, який одного разу насмілився відмовити Хосепу Гвардіолі.

Метеоритний розвиток кар'єри

Емерік Ляпорт, який народився 27 травня 1994 року в Ажені, потрапив на радар скаутів Атлетіка у 2009 році. Француз з баскським корінням засвітився на турнірі у Більбао, захищаючи кольори збірної регіону Аквітанія. Представники одного з іспанських грандів одразу помітили потенціал юного футболіста, однак не могли оформити його перехід, оскільки на той час Ляпорту ще не виповнилось 16 років. Відтак Атлетік домовився з батьками Емеріка, що він проведе один сезон на правах оренди в Байоні, а вже після цього підпише повноцінний контракт з "левами". Хоча, попри те, що Ляпорт числився як гравець французької команди, він регулярно тренувався з юнаками Кадете А баскського клубу.

Ляпорт офіційно став гравцем Манчестер Сіті

У 2011 році талановитий центральний оборонець підписав свій перший професійний контракт з Атлетіком. Кар'єра француза розвивалась із метеоритною швидкістю і, провівши півтори сезону за філіал клубу з Більбао, він був викликаний Марсело Б'єлсою у першу команду. Аргентинському фахівцеві-генію не знадобилось багато часу, щоб розгледіти фантастичні задатки Ляпорта (1,90 м), який дебютував за Атлетік 28 листопада 2012 року у матчі Ліги Європи проти Хапоеля Іроні. Вже через місяць баскський клуб повідомив Емеріку, що його переводять в першу команду. Француз підписав 3-річний контракт із клаусулою у 18 млн євро.

Ідеальний захисник для Гвардіоли

Ляпорт став фундаментальним гравцем оборони Атлетіка вже у сезоні 2013/14. Юний француз демонстрував просто божевільну регулярність, провівши у чемпіонаті Іспанії 35 матчів. Лівоногий футболіст відзначався не по роках впевненою грою і разом з Карлосом Гурпегі формував один з найкращих дуетів центральних захисників Прімери. За підсумками сезону Емерік потрапив у символічну збірну чемпіонату, допомігши Атлетіку посісти 4-те місце та пробитись в Лігу чемпіонів.

Протягом року баскський клуб був змушений двічі переглядати умови контракту Ляпорта, щоб збільшити клаусулу гравця до 42 млн євро та хоча б якось захистити себе від інтересу з боку топ-клубів Європи. За чутками, Барселона, ПСЖ та Арсенал були готові "викрасти" француза у будь-який момент.

Емерік вже у дебютному сезоні на найвищому рівні продемонстрував усі якості, властиві для сучасного оборонця. Насамперед, француз попри юний вік діяв із величезним спокоєм, у його грі важко було помітити ознаки паніки навіть у матчах проти Реала чи Барселони. Ляпорт відмінно володіє лівою ногою, а також із легкістю розпочинає атаки, маючи у своєму арсеналі розкішний перший пас. Він зовсім не кремпується та у потрібний момент помчить з м'ячем до штрафного майданчика суперника. Нікого не нагадує? У яблучко... Профіль Ляпорта дуже схожий до Жерара Піке. Можливо саме цим він і привернув увагу Пепа Гвардіоли, який обожнює захисників, здатних не лише захищатись, але й комбінувати.

При Ернесто Вальверде Ляпорт вийшов на пік своєї кар'єри. За два наступних сезони він провів близько 100 матчів у всіх турнірах та продемонстрував непогану результативність, забивши 5 голів. Що цікаво, цього виявилось недостатньо, щоб заслужити бодай на одну гру у футболці збірної Франції. Дідьє Дешам двічі викликав Емеріка у табір "гальських півнів", але досі не дозволив йому дебютувати.

Перспективи у Манчестер Сіті

По завершенні сезону 2015/16 Ляпорт вперше серйозно зацікавив Гвардіолу, який почав будувати у Манчестер Сіті новий проект. Пеп особисто контактував з футболістом, намагаючись переконати його змінити клубну прописку. Каталонський фахівець гарантував французу місце в основному складі, а спортивний директор "містян" Чікі Бегірістайн навіть повідомив Атлетіку, що англійський клуб готовий виплатити клаусулу гравця, яка на той момент становила 50 млн євро. Втім, коли операція перебула на фінішній прямій, Ляпорт несподівано дав задню, заявивши, що йому зарано змінювати команду.

Після відмови Ляпорта розчарований Гвардіола вирішив підписати Джона Стоунза, з яким Ман Сіті віддавна мав усну домовленість. Натомість, Емерік продовжив контракт з Атлетіком, а сума викупу француза зросла до 65 млн євро. Однак наступні півроку Пеп не переставав стежити за своїм фаворитом і таки переконав його перебратися у Манчестер.

Манчестер Сіті зібрав найдорожчий захист у світі – понад 200 млн фунтів

Ляпорт має повну довіру з боку Гвардіоли, це любов перевірена часом, і чи не головний фактор для швидкої та безболісної адаптації в англійському гранді.

Ляпорт попри свій вік вже віддавна виступає у Ла Лізі. Він володіє хорошим пасом, добре почувається у грі на другому поверсі. Я надзвичайно щасливий, що ми зуміли підписати такого гравця. Рік тому цей трансфер не вдалося реалізувати. Ми вирішили придбати його взимку, бо до кінця сезону залишається багато матчів. Нам потрібно бути з ним терплячими, адже він тут на п'ять років. Емерік регулярно грав на таких стадіонах як "Камп Ноу" чи "Бернабеу" та перебуває у чудовому віці. Він додасть нашій грі дещо особливе, – не приховує свого захоплення Гвардіола.

Манера гри Ляпорта повністю відповідає філософії Пепа, та й кращого моменту для переходу у Ман Сіті годі й придумати. Враховуючи травми Стоунза і Компані, а також непереконливу гру Мангала, очевидно, що Емерік практично гарантовано отримає місце в основному складі "містян" та сформує пару центральних оборонців разом з Ніко Отаменді.

Єдине, що може завадити Ляпорту повністю сконцентруватись на своїх виступах за Манчестер Сіті, так це статус найдорожчого гравця в історії англійського клубу. Майже 70 млн євро, витрачені на француза, можуть стати для нього серйозним психологічним тягарем... або ж неймовірним стимулом, щоб підкорити АПЛ.