УКР РУС

Дві машини Пепа, дві нестримні Баварії, тріумфальний Кройф і забуті першопрохідці – всі команди, які брали требл

11 июня 2023 Читати українською

10 команд досягали абсолютного результату в євросезоні. Від Селтіка до Манчестер Сіті, від Кройфа до Мессі.

"Футбол 24" спільно з партнером HLIBNY DAR пригадує головних героїв Ліги чемпіонів та великі колективи, які вигравали требл.

Селтік-1966/67

Перший требл підкорився Селтіку, який у фіналі Кубка європейських чемпіонів переграв Інтер. "Кельти" пропустили швидкий гол з пенальті від Маццоли, але в другому таймі оформили камбек голами Геммела та Чалмерса. Жоден британський клуб до Селтіка не підкорював Європу.

Команда Джока Стейна досягла навіть більшого – виграла квадрупл. У чемпіонаті Селтік фінішував першим лише з двома поразками, у фіналі Кубка Шотландії здолав Абердін, а Кубок ліги здобув, подолавши у фіналі принципового суперника Рейнджерс.

Зарядись енергією футболу, переглядаючи довгоочікувані матчі Ліги чемпіонів разом із HLIBNY DAR. Напої бренду виготовлені на воді з артезіанської свердловини та з високоякісних спиртів класу “Люкс”. Адже HLIBNY DAR – вибір тих, хто цінує не тільки якісний футбол, але й преміальний смак.

Аякс-1971/72

Аякс домінував у Європі на початку 70-х. Рінус Міхельс побудував потужну команду, взяв одного "вухатого" (у фіналі побив Панатінаїкос Пушкаша) і поїхав до Барселони. А вже в наступному сезоні Аякс зі Штефаном Ковачем виграв требл.

Амстердамці на шляху до чемпіонства програли один матч, після чого в фіналі Кубка Нідерландів перестріляли Ден Гааг. У вирішальному матчі Кубка європейських чемпіонів Аякс зустрівся з Інтером – Йохан Кройф після подач оформив переможний дубль.

ПСВ-1987/88

Знову великий успіх Нідерландів. Гус Хіддінк відкрив свою тренерську кар'єру потрійним тріумфом на чолі ПСВ. На внутрішній арені команда забивала в середньому три з половиною голи за матч і з яскравим футболом виграла Ередивізі та національний кубок.

У Європі шлях до трофея був складнішим. З чвертьфіналу ПСВ не виграв жодного матчу: розписав по дві нічиї з Бордо та Реалом, дійшовши до фіналу завдяки правилу виїзного гола. Кубок європейських чемпіонів вдалося виграти в серії пенальті з Бенфікою після нулів в основний час.

Манчестер Юнайтед-1998/99

Камп Ноу, Колліна, камбек століття – всі знають про той фінал Ліги чемпіонів. Баслер хитрим ударом зі штрафного виводить Баварію вперед, МЮ горить весь матч, а в компенсований час вириває перемогу. Голи джокерів Шерінгема та Сульшера – приклад футбольного дива.

Цей трофей став першим для Алекса Фергюсона в Європі. Він вже домінував в Англії, штампуючи чемпіонство за чемпіонством. У сезоні-98/99 Гіггз, Бекхем і Ко на одне очко обійшли Арсенал, взявши чергову АПЛ. У фіналі Кубка Англії "дияволи" переграли Ньюкасл.

Барселона-2008/09

Перше творіння Гвардіоли. Пеп у дебютному сезоні виграв з Барселоною все. Мессі з допомогою Хаві та Іньєсти привіз Реалу дев'ять очок у чемпіонаті. Кубок Короля завершився розгромом Атлетіка. Залишалася тільки Ліга чемпіонів, де у кваліфікації Барса програла Віслі (після домашнього розгрому).

Другою та останньою командою, яка здолала каталонців у тій Лізі чемпіонів, став Шахтар. Дубль Гладкого, гол Фернандінью та перемога над резервом Гвардіоли. У плей-офф Барса розбила Ліон і Баварію, а потім скандально пройшла Челсі. У фіналі Ето'О і Мессі відібрали чемпіонський кубок у Фергюсона.

Інтер-2009/10

Наступного сезону головний антагоніст Пепа повторив його досягнення. Моурінью в абсолютно іншому стилі оформив требл. Дві історичні команди пов'язував лише Ето'О. Але найкращим бомбардиром Інтера був Дієго Міліто – аргентинець дублем прибив Баварію у фіналі Ліги чемпіонів.

До речі, на шляху до мадридського фіналу сеу Жозе пройшов і Барселону. У Серії А "нерадзуррі" в запеклій боротьбі обійшли Рому, а перед тим обламали ту ж Рому в матчі за Кубок Італії. Інтер тоді видавав майстеркласи в обороні, а попереду феєрив Веслі Снейдер.

Баварія-2012/13

Літо 2012-го. Баварія двічі програла Дортмунду чемпіонат і зазнала ганебного фіаско в Кубку Німеччини. Наступний сезон мав стати реваншем. І став. Баварія завоювала найшвидше чемпіонство в історії Бундесліги, випередивши Борусію на 25 очок. Кубок Німеччини також повернувся в Мюнхен.

На міжнародній арені було складніше. У плей-офф Ліги чемпіонів "ротен" пройшли Арсенал, Ювентус і Барселону, а в фіналі на Вемблі знову чекав Юрген Клопп. Німці розіграли напружену битву – Борусія відповіла на гол Манджукіча точним ударом Гюндогана. На останніх хвилинах Роббен забезпечив Баварії требл.

Барселона-2014/15

До середини 10-х требли перетворилися у звичну історію і нікого не дивували. Тим більше, що наступний виграла грандіозна Барселона Луїса Енріке. Там ще були Іньєста, Хаві та Дані Алвес, вже освоївся Ракітіч, а попереду сформувалося вбивче тріо MSN.

Мессі не забив Ювентусу у фіналі Ліги чемпіонів, однак поклав з Суаресом і Неймаром 122 голи за сезон. В Іспанії все класично: Мадрид фінішував за спиною каталонців у Прімері, а Більбао пав у фіналі Копа дель Рей.

Баварія-2019/20

Баварія була окрасою коронавірусного сезону. Вчасно позбувшись Ніко Ковача, мюнхенська команда перевтілилась на очах. Гансі Флік повернув в основу Томаса Мюллєра, а той віддячив 25 асистами до літа. Баварія розносила всіх до і після карантину. Завершила сезон 21 перемогою поспіль.

Лігу чемпіонів-19/20 догравали в Португалії без глядачів, але це не завадило Баварії створити шоу з 8:2 проти Барселони. У фіналі "ротен" переїхали ПСЖ голом Комана і забрали європейську корону. Кубок Німеччини підкорився після дублю Лєвандовскі у ворота Байєра.

Манчестер Сіті-2022/23

Навряд чи хтось буде сперечатися, що Сіті – найсильніша команда на сьогодні. Навіть без травмованого де Брюйне, навіть коли Холанд (52 голи за дебютний сезон в Англії) перестає забивати. Гвардіола створив міцний та варіативний Ман Сіті, з яким нарешті виграв Лігу чемпіонів без Мессі.

Арсенал не витримав шалений темп "містян" в АПЛ, Манчестер Юнайтед віддав "галасливим сусідам" Кубок Англії, а Інтеру в фіналі ЛЧ не вистачило класу та везіння. Іронічно, що в цьому сезоні Пеп не виграв свій фірмовий Кубок ліги, який приніс би йому квадрупл.

Гвардіола побудував шедевр – перемога в Лізі чемпіонів закріпила велич цього Манчестер Сіті