УКР РУС

Допомогти Венгеру, втопивши Ліон. 5 можливих наслідків трансферу Ляказетта

8 июля 2017 Читати українською
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" виділяє низку ймовірних подій, які може спричинити перехід Александра Ляказетта в Арсенал.

1. Фани Арсенала послаблять критику Венгера

Кількість прихильників Арсена з числа вболівальників клубу зменшується з року в рік, натомість хештег #WengerOut кидається в очі все частіше. У попередньому сезоні французький менеджер знову вилетів на першій стадії плей-офф Ліги чемпіонів і фінішував за межами першої четвірки АПЛ, чого з ним ніколи раніше не траплялося. До решти в француза закінчився контракт і більшість фанів вважали це найкращим моментом для прощання з легендарним коучем. Керівництво "канонірів" мало інше бачення подальшого розвитку подій, як наслідок – ще два сезони співпраці.

Перший за 20 років проліт повз ЛЧ спонукав Арсенал до серйозних трат на трансферному ринку. Венгер заявив, що клуб підсилиться лише 2-3 гравцями, відтак гучний перехід був неминучим. Виникали чутки про захмарні 125 млн фунтів за Мбаппе, проте все завершилося значно логічніше – за рекордну, але адекватну ціну прийшов Ляказетт.

Небажання місьє Арсена витрачати великі гроші на топових футболістів залишилося в минулому. У 2013 році за 40 млн фунтів підсилив команду Озіл, через рік 36 млн привели на "Емірейтс" Санчеса, минулого літа за сумарні 70 млн проміняли Борусію М і Валенсію на Пвнічний Лондон етнічні албанці Джака та Мустафі. Однак цього все одно виявилося недостатньо, аби вийти на провідну роль в АПЛ та позбутися критики.

Ляказетт: Арсенал показує найкращий футбол в Англії

Чому трансфер Ляказетта раптом має змінити ставлення до тренера? Все просто. В команді накопичилася критична маса класних футболістів, для отримання яких Арсенал загалом і Венгер зокрема доклали чимало зусиль. Вболівальники бачать, що 67-річний спеціаліст не байдужий до результатів: він тримається за своє місце не лише з меркантильних намірів, а й через те, що відчуває в собі сили принести користь команді. Рекордна в історії "канонірів" угода імені Ляказетта на перших порах допоможе Арсену заспокоїти фанів на психологічному рівні, а надалі земляк своєю грою перевербує хейтерів Венгера.

2. Ліон знову не потрапить в ЛЧ

"Ткачі" два роки поспіль брали друге місце Ліги 1 без жодних шансів нав’язати боротьбу ПСЖ, однак Жан-Мішель Ола все одно плекав марні надії на чемпіонство. Головним чинником можливого успіху президент клубу бачив найталановитішого з власних вихованців Ляказетта, тому на Александрові довгий час висів ярлик "не продається". Врешті-решт четверте місце за підсумками минулого сезону опам’ятало Ола – такий Ліон не здатен виграти чемпіонат, дива не трапиться. Відповідно, нарешті розпочалися істотні переговори щодо продажу 26-річного лідера.

Протягом останніх сезонів гра команди в основному будувалася через Ляказетта, відтак його трансфер автоматично означав для Ліона перебудову. В такій ситуації "леви" вирішили оновити склад, продавши весь центр поля. Капітан Гоналон перейшов у Рому, талановитий Толіссо відправився у Баварію, віковий Вальбуена підсилив Фенербахче. "Підстелили" соломку лише в нападі – з’явилися в команді резервіст Реала Діас і Траоре, який реанімував кар’єру в Аяксі. Футболісти дуже перспективні, але потягнути за собою ослаблений півзахист вони наразі не здатні.

З таким складом Ліону буде вкрай важко конкурувати з Ніццою, яка готується до ЛЧ, і Монако, чиїх талантів поки що не розкупили, не говорячи вже про ПСЖ. Також амбітні плани будує Марсель, а тому шанси "ткачів" на чільну трійку не надто великі.

3. Жиру покине "Емірейтс"

Переїзд Ляказетта в Лондон фактично вказав на двері його співвітчизнику. У багатьох матчах Жиру лише виконував роль джокера, позаяк взимку Арсен Венгер давав більше ігрового часу молодому Івобі, а навесні любив пограти і без чистого центрфорварда з Санчесом на вістрі. Наявність таких різнопланових атакувальних виконавців, як Озіл, Санчес, Волкот, Окслейд-Чемберлен, виключає варіант з двома центрфорвардами. До того ж, одночасно вмістити на полі Ляказетта і Жиру – завдання не з легких.

Конкуренція з двома Алексами, Велбеком і в меншій мірі Лукасом Пересом зовсім не до вподоби Олів’є. Авторитетні ЗМІ ще до появи в команді Ляказетта повідомляли, що Арсенал не розраховує на Жиру, тепер ситуація взагалі стала очевидною. Потенційні покупці вже дали про себе знати. Евертон бачить в його особі заміну Лукаку, котрий спакував валізи у Манчестер. Також існують варіанти з поверненням у чемпіонат Франції.

4. Коста перейде в Атлетіко

Мадридці виступали головним конкурентом Арсенала під час цієї трансферної саги, однак бан на реєстрацію нових футболістів позбавив Атлетіко усіх козирів. "Матрацники" змушені шукати форварда, який згодиться перебувати в клубі без офіційних матчів до січня, що, звичайно, не влаштувало Ляказетта.

Як не дивно, на такі умови пристав один з найкращих бомбардирів АПЛ Дієго Коста. Бразильський іспанець настільки некомфортно почувається під керівництвом Антоніо Конте, що ладен півроку лише тренуватися. Так виглядає, що повернення Кости в Мадрид вигідно усім сторонам, тому остаточна домовленість – справа часу.

5. Ляказетт продовжить багато забивати

Александр три поспіль сезони забиває 20+ голів у Лізі 1. Показник більш ніж пристойний і після зміни чемпіонату він істотно не погіршиться. Звичайно, з переходом в Англію Ляказетт втратить статус справжньої зірки першості, який у нього був раніше. Також йому ще не гарантоване місце в старті – до серйозної конкуренції француз не надто звик. При цьому, атакувальний трикутник Озіл-Санчес-Ляказетт отримає свій шанс в першу чергу, а бодай якісь адекватні аргументи на користь невдалого симбіозу цього тріо поки що придумати не вдається.

Гра в атаці буде заточена під новачка. Озіл зможе "з тіні" комфортно споряджати форварда вишуканими передачами, а Санчес отримає не останнього "помічника" для взаємодії в чужому штрафному майданчику. У критичні для команди моменти Ляказетт чимось нагадує чилійця, йому не звикати тягнути команду за собою, навіть коли гра в партнерів не йде. Минулого сезону Ліги 1 форвард завдав 72 удари по воротах суперників, 28 з яких перетворилися в голи. Результативність ударів склала 39%, що є найкращим показником серед топ-форвардів у Європі. Ризикнемо спрогнозувати, що у першому англійському сезоні "свої" 12-15 голів Алекс заб’є.