УКР РУС

Домінація Баварії, максималізм Роналду та сюрприз від Ліона. Топ-10 підсумків футбольного вікенду

22 января 2018 Читати українською
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" резюмував головні події вікенду в європейському футболі.

1. Баварія продовжує підминати під себе Бундеслігу. Поки номінальні переслідувачі щотижня дивовижно зрівнюються за очками, Баварія дедалі відчутніше відривається – Вердер вже традиційно без шансів капітулював. У 19 турі дійшло до абсурду: відстань від віце-лідера Байєра до першого місця така ж, як і до передостаннього – 16 очок. Мюнхенці встановили унікальне досягнення – жодна команда на цій дистанції не мала такого гандикапу. Зрозуміло, що домінація на полі стала наслідком домінації на ринку, Баварія сміливо відбирає в конкурентів найкращих гравців. Свіжа жертва – Шальке, звідти вкрали Леона Горецку. Звичне явище але вболівальники не можуть з цим змиритися:

"Ні гроші, ні трофеї не коштують більше, ніж наш клуб. Хто цього не розуміє, може йти на***"

2. Ліон знайшов рецепт успіху проти ПСЖ. Ефектні дальні удари, коли парижани ще/вже не в грі. Фекір розкішним ударом зі штрафного забив найшвидший (2-а хв) гол у ворота ПСЖ в Лізі 1 з 2007 року, а Депай не менш вишуканим пострілом забив найпізніший (94-а хв) з 2010. Насправді, ще необхідна відсутність Неймара, травма Мбаппе та вилучення Алвеса, без яких з французьким гегемоном можна грати хоча б на рівних. Тоді залишається лише схилити удачу на свій бік – і ПСЖ переможений.

3. Еден Азар у ювілейному вогні. Зараз бельгієць не дотягує до своєї ефективності минулого сезону. Протягом жовтня-листопада спостерігався сплеск результативності, однак з початком зими вона зникла. У новому році Еден набирав форму після пошкодження, і нарешті в грі проти Брайтона на екранах знову з'явився Азар чемпіонського зразка. Класні комбінації, чудова взаємодія з партнерами, відмінна робота на швидкості з м'ячем. Як наслідок – два голи, участь у ще одній результативній атаці та ювілей у вигляді 100 лігових голів у кар'єрі. Роль Азара у суботньому матчі дуже влучно описав Батшуайї.

4. Інтер і Рома не вибралися з ями. У середині грудня ці команди вели боротьбу за перше місце, а зараз думають про потрапляння в Лігу чемпіонів. "Нерадзуррі" не знають смаку перемог у 6 поспіль матчах, "джалороссі" – в 5. Очне протистояння після двотижневої паузи могло стати проривом як для Роми, так і для Інтера. Не стало. Рома півматчу надарма пресингувала, після чого важко доживала до фінального свистка, а Інтер тривалий час не міг перейти центр поля і заграв тільки "з дозволу" стоячого суперника. Що гірше, не всі буксують на місці: Наполі з Ювентусом пішли в солідний відрив, і навіть Лаціо вже обійшов цих кризових грандів у турнірній таблиці.

5. Арсенал живий – серед реаніматорів є французи. Вони допомогли перервати 3-матчеву безвиграшну серію в АПЛ. Але хіба це когось може здивувати? Арсен Венгер переправив через Па-де-Кале в Північний Лондон понад три десятки футболістів зі своєї батьківщини. Цього вікенду Лоран Кошельни та Александр Ляказетт долучилися до розгрому Крістал Пелас і довели кількість "французьких" голів Арсенала в Прем'єр-лізі до 500. На це число працювали видатні легенди: Тьєррі Анрі, Патрік Вієра, Робер Пірес, Сільвен Вільтор та інші.

6. Саломон Рондон заслуговує на респект. Форвард Вест Бромвіча в ігровому епізоді, замахнувшись для удару, випадково зламав ногу хавбеку Евертона Джеймсу Маккарті. Після цього венесуелець не міг стримати сліз, а свій стан охарактеризував словами "повністю спустошений". Згодом Рондон через Twitter побажав травмованому колезі якнайшвидшого видужання, а також запланував відвідини Маккарті в лікарні. Така поведінка викликає лише повагу.

7. Леон Байлі – головний актив Байєра. Юний ямаєць став справжнім відкриттям поточного німецького сезону. Він без перебільшення тягне на собі Байєр. 7 голів + 5 асистів = безпосередня участь у третині результативних атак "аптекарів" у Бундеслізі. Тиждень тому запалу та настирливості Леона не вистачило, щоб понервувати Баварію, однак цього вікенду проти Хоффенхайма хлопчина знову виблискував. Байлі доклав ногу до трьох голів у ворота Бауманна та підняв свою команду на друге місце.

8. Манчестер Сіті пережив першу поразку в АПЛ без наслідків. Через тиждень після невдачі на "Енфілді" манкуніанці були в повній бойовій готовності – Ньюкасл 90% ігрового часу мусив думати про оборону. Складається враження, що перемоги над опонентами та вигравання трофеїв стоїть для Гвардіоли на десятому місці, йому важливо щоразу перевершувати самого себе. Цей настрій остаточно переймають і його гравці, які виходять на поле з однією підсвідомою метою – прогресувати. А будь-які вінстріки Сілви чи гольові ювілеї Агуеро – також далеко на задньому плані.

"Зінченко, ймовірно, найкращий гравець Манчестер Сіті в першому таймі". Англійські ЗМІ похвалили українця за матч проти Ньюкасла

9. Кріштіану Роналду залишається максималістом. Одному з двох сучасних феноменів важко миритися з тим, що йому вже далеко не все вдається. Проти Депортіво португалець не завжди діставав складні передачі та поступався у швидкості, а в ключовий для Реала момент не вийшов на провідні ролі. Втім, Кріштіану продовжував викладатися в кожному мікроепізоді до останніх сил. Депортіво "летів" з розгромним рахунком – Роналду ж все одно йшов до кінця на м'яч. Зробив дубль і розбив голову, а по дорозі з поля подивився в смартфон на закривавлене лице. Було не ідеально, і це жахливо для Кріштіану, навіть такі дрібниці.

10. Фабіо Квальярелла не готовий попрощатися з футболом. Нападнику Сампдорії – 34 роки, а він проводить найкращий сезон у кар'єрі. За 21 тур Серії А Фабіо записав собі в актив 15 голів (попередній рекорд – 13 за сезон). Лідер цьогорічної сенсаційної Сампдорії тріумфально повернувся з італійських канікул, відвантаживши хет-трик у ворота Фіорентини. Він забиває майже 40% всіх командних голів у чемпіонаті. Квальярелла усвідомлює своє значення для Самп і більше думає про можливість стати легендою клубу, ніж про завершення кар'єри.

Гвардіолу зупинив шалений німець, Реал поринув у кризу, а Мессі побив черговий рекорд. Топ-10 підсумків футбольного вікенду