УКР РУС

Динамо зігнало злість, а Шахтар зіпсував плани Вересу. Підсумки 18-го туру УПЛ

4 декабря 2017 Читати українською

"Футбол 24" представляє підсумки 18-го туру чемпіонату України.

1. Динамо зігнало злість

Бюрократичне протистояння між Динамо і Маріуполем триває вже декілька місяців. Назвати це інформаційною війною буде занадто пафосно, але сторони за першої ж можливості намагають дискредитувати та образити опонента. Поза полем успішнішими є "чайки": красномовства їм не займати, а різні інстанції почергово приймають їхню сторону щодо технічної перемоги в матчі першого кола проти киян.

"Динамівці" зібралися і зганьбили суперника безпосередньо на газоні. Столичний колектив домінував протягом усього матчу, однак через хвилинну розконцентрацію пропустив першим. Втім, "біло-сині" відразу відповіли своїм голом, який повернув їм впевненість і налаштованість. Після кожного взяття воріт вони ніби заново розпочинали матч – попри важкість у ногах, бажання добивати суперника не зникало.

Ігор Суркіс про перемогу над Маріуполем: Загнали собаку в будку

Рахунок 5:1 став для всіх пов'язаних з Динамо людей таким собі подорожником, його тепер можна прикладати до рани, яка кровоточить при будь-якій згадці Маріуполя. Помста відбулася.

2. План Вереса не спрацював

Протягом минулого тижня Верес провів два матчі з Шахтарем: в Кубку України та в чемпіонаті. Пріоритетним для "червоно-чорних" був другий з них, тому Юрій Вірт на нього приберіг основний склад. План полягав у тому, щоб спершу резерв пошарпав "гірників", а потім лідери команди скористалися з ситуації, в якій суперник на фоні змореності ще й думав би про Лігу чемпіонів.

До певного моменту такий задум рівненського клубу спрацьовував. І Фонсека уникнув ротації, і бразильці атакували не так витончено, і самі рівняни оборонялися досить організовано. Однак на старті другого тайму все зламав пенальті, який змусив Верес розкриватися. Шахтар став господарем положення і, звісно ж, вже не відпустив суперника, закріпивши свою перевагу голом Феррейри на контратаці. Як наслідок, план народного клубу можливо і не провалився, але точно не спрацював.

Шахтар – Верес – 2:0 – Відео голів та огляд матчу

Можна дискутувати про легітимність того доленосного пенальті (викликає сумніви сам факт фолу на Бернарді, також існує підозра щодо порушення перед штрафним майданчиком) та обговорювати те, що рівнянам не вдалося реалізувати, але судити Юрія Вірта за таку ієрархію пріоритетів не варто. Команда йшла на третьому місці та мала потенціал відібрати очки в лідера першості. Рішення тренерського штабу було виправданим, хоч і не принесло в підсумку користі.

3. Ворскла заслужено піднялася в трійку

Ворскла в прекрасному стилі повернулася на третю сходинку турнірної таблиці. Перемога над Олександрією у виконанні підопічних Василя Сачка заслуговує всіляких компліментів. Вони краще підлаштувалися під складні погодні умови та переважали суперника буквально на кожному клаптику поля. Висока щільність у відборі, зразкова контргра. Ворскла дала якісний майстер-клас для себе самої, продемонструвавши, що роботу над помилками в минулих матчах проведено.

Голи Кулача і Коломойця – наслідок хорошого командного футболу, шедевр Кобахідзе – індивідуальна майстерність. Взагалі нинішня форма Сандро додає полтавцям вістів у боротьбі за п'єдестал, адже за рахунок грузина значно урізноманітнюються варіанти Ворскли в атаці, м'яч розігрується не лише через фланг Ребенка. Ну а в конкретному матчі слід відзначити виважену та організовану гру всієї команди.

4. Сталь виглядає приреченою

Матч з прямим конкурентом за виживання, цілий тайм ігрової більшості, а Сталь все одно не зуміла акцентовано перейти в атаку. Поодинокі випади Кузика і Малакяна не принесли серйозної загрози воротам Зірки, яка, у свою чергу, завдяки самовідданості та бажанню фактично нівелювала відсутність одного гравця та вирвала 3 очки.

У дуелі з комадою, до якої було найближче в турнірній таблиці, "сталевари" навіть не зробили заявку на перемогу. Поступово стає зрозуміло, що кам'янчанам, скоріш за все, не вдасться уникнути вильоту. Наразі вони виглядають найслабше серед усіх колективів нижньої частини турнірної таблиці, у них відсутня цілісна картина гри.

5. "Іспанське" суддівство

У цьому турі деякі арбітри роздавали занадто багато карток. За 5 матчів (Карпати – Олімпік виносимо за дужки) жовте світло засвітилося 37(!) разів, 6 футболістів не дограли свої поєдинки до кінця. У вакуумі серйозних претензій до жодного з вилучень немає, однак рефері обрали дуже жорску манеру суддівства. Як в нас люблять казати – іспанську. Однак за теперішніх погодніх умов та стану полів вартувало б тяжіти до "британії". Певні арбітри не впоралися з нервом гри і, навіть, самотужки піднімали напругу.

6. Українська погода проти зимового футболу

Цього вікенду погода всіма способами заважала нашому нещасному футболу: рясна злива в Києві, безпросвітний туман у Полтаві, сильний снігопад у Львові. Весь спектр антифутбольних умов супроводжував звітний тур. Якщо в столиці труднощі мали тільки дійові особи на полі, то з двох інших міст навіть телеглядачі не могли розпізнати гравців.

У підсумку погода все ж внесла серйозні корективи – Карпати з Олімпіком відіграли лише один тайм, після чого сніг зробив поле непридатним для гри. Про дату догравання другої 45-хвилинки наразі невідомо. Схоже, це відбудеться вже тоді, коли температура перевалить в солідний плюс, і все відтане. А поки що очікуємо на нові зимові сюрпризи в наступному турі.

Символічна збірна 18-го туру УПЛ