УКР РУС

Динамо – Партизан: 4 головні підсумки матчу Ліги Європи

8 декабря 2017 Читати українською

"Футбол 24" підбиває підсумки матчу 6-го туру групового раунду Ліги Європи Динамо – Партизан.

1. Динамо грало з великим бажанням

Відсутність бажання рвати жили та нестача мотивації не дозволили Динамо достроково гарантувати собі перше місце в групі – проти Скендербеу кияни грали впівноги та думали "впівголови", за що поплатилися поразкою. Вчора ж подібного не прослідковувалося. При заволодінні м'ячем "біло-сині" відразу намагалися розгорнути контрнаступ, за рахунок швидких вертикальних атак мінімізувати безглузді перепасовки і скоротити час доставки м'яча в останню третину поля.

Скендербеу – Динамо: 5 головних підсумків матчу Ліги Європи

Важко сказати, що спричинило таку прірву в мотивації між двома матчами, статус яких не надто відрізнявся та не впливав на участь команди в плей-офф. Навряд чи реальна загроза втратити першу сходинку квартету (навіть з урахуванням різниці в преміальних), навряд чи рідні трибуни. Скоріш за все, справа у вдалому поєднанні персональних цілей кожного конкретного футболіста (Мораєса, Морозюка, Шапаренка, Шепелєва і тд). Кожен був націленим на чужі ворота, хотів битися. Показовим був епізод з обуренням Циганкова наприкінці першого тайму, коли за рахунку 3:0 Шапаренко "запоров" розкішну контратаку.

2. Хороша реалізація

Партизан дозволяв занадто багато вольностей, але й "динамівці" на старті почувалися дуже легко, повітряно. Впевненості традиційно додав швидкий гол, після чого без особливих перепон м'яч влетів у сербські ворота вдруге і втретє. Протягом перших 30 хвилин гри майже кожен акцентований вихід господарів до чужих володінь завершувався не просто ударом, а взяттям воріт.

Динамо не робило ставку на територіальну домінацію (після фінального свистка цифри щодо володіння м'ячем говорять на користь Партизана) чи створення великої кількості гольових моментів з ударами (13-13 – всього, 5-5 – у площину), все базувалося на завданні – максимально ефективно провести з м'ячем кожну секунду.

Динамо – Партизан – 4:1 – Відео голів та огляд матчу

Цінно, що всі гравці київського клубу пройнялися цією ідеєю: починаючи від Кадара, який неодноразово вертикальним пасом добре розпочинав атаку (75% передач Тамаша спрямовані вперед), та Шепелєва, котрий класно виборював "круглого" у складних ситуаціях, і до атакувальної ланки, де ніхто не збивався на звичні для столичної команди безідейні дальні постріли, а дійсно шукав найкращий варіант розвитку атаки.

3. Вогненні "Мори"

Найбільш ефективними були екс-представники неіснуючого донецького Металурга. Морозюку вдавалося все. В його активі гол і два холоднокровні асисти за першу третину ігрового часу, після чого Микола просто куражився. Не обійшлося без обрізок після передач п'ятками та пенальті у власні ворота внаслідок невчасних повернень у захист, але капітан настільки зарядив команду впевненістю, що навіть результативні невимушені помилки не піддаються серйозній критиці.

У Мораєса зовнішньо все йшло також дуже легко, хет-трик взагалі виглядає "подарованим": дві результативні передачі на порожні ворота від Морозюка та зароблений Циганковим пенальті. Однак все не зовсім так – бразилець виконав величезний обсяг роботи стосовно пресингу оборони суперника, активно і, головне, грамотно пропонував себе партнерам, відпрацьовував за лінією м'яча. Мораєс, скориставшись травмою Мбокані, хоче відвоювати собі статус форварда №1 на старт весняної частини сезону.

4. Завдання виконано

Перше місце в групі за підсумками групового раунду Ліги Європи – Динамо виконало осінню частину єврокубкових завдань. Звичайно, суперники посередні, гра на дистанції нестабільна, лише в одному матчі вдалося не пропустити (що теж за щастя, зважаючи на домінацію Янг Бойз у тій зустрічі), траплялися "відскоки" після провальних таймів, однак команда впевнено прийшла до фінішу першою.

Ніхто не мусив витрачати більше сил, якщо вдалося досягнути успіху в такому режимі. Престиж клубу і відповідальність перед вболівальниками – це зовсім інша історія, яка не має нічого спільного з турнірними завданнями. Олександр Хацкевич продовжує будувати команду, в якої помітний потенціал. Перше місце в кишені, єврокубкова весна в кишені, всіх інших "курчат" будемо рахувати після припинення боротьби в турнірі.

Динамо – Партизан: післяматчева прес-конференція Хацкевича