УКР РУС

Даріо Срна та ще 11 допінг-скандалів українського футболу

23 сентября 2017 Читати українською
Автор: Олег Бабий

"Футбол 24" розповідає про усі найвідоміші випадки, коли гравці українських клубів були спіймані на вживанні заборонених препаратів.

1. Роман Зуб

У 1993 році вихованець львівського футболу перейшов у варшавську Легію, де після 10 матчів потрапив у гучну історію. У його аналізах виявили тестостерон. Покарання – дискваліфікація, терміном на 1 рік. Повторна допінг-проба дала негативний результат, проте бан із Зуба не зняли. Роман досі переконаний, що його тоді підставили.

"На допінг-контроль взяли трьох – мене, Марека Юзв'яка, а хто був третім, я вже забув. Якщо у когось і могли виявити допінг, то у Юзв'яка, – каже Роман Зуб. – Він був зірвиголовою, любив встрявати у різноманітні історії і мав прізвисько "Берет".

2. Сергій Нагорняк

У жовтні 1997-го, одразу після першого стикового матчу за путівку на Кубок світу між Хорватією та Україною, допінг-проба нападника показала наявність у його організмі препарату бромантан. ФФУ проявила дивовижну ініціативу і, не чекаючи офіційних висновків ФІФА, дискваліфікувала Нагорняка на 2 роки.

Існує конспіративна версія. Начебто на допінгу піймався не Нагорняк, а Дмитрулін. Проте, зважаючи на свіжу історію із шубами, через яку Динамо дискваліфікували з Ліги чемпіонів, боси українського футболу вирішили рятувати репутацію клубу за допомогою підстави нединамівця.

3. Ярослав Хома

У 2003-му році 7-місячний бан отримав один із лідерів Карпат Ярослав Хома. Як і Роман Зуб, цей хавбек піймався на вживанні тестостерону. Проте досі існують сумніви щодо його провини.

"Я поїхав у Німеччину і здав повторні аналізи, які не підтвердили порушення, – розповів Хома в інтерв’ю “Футбол 24". – Там також сказали, що український допінг-центр не володів необхідною ліцензією. Аналізи їхні не мали жодної доказової сили. Все просто – між Карпатами і ФФУ тривала війна. Не я один страждав – Сергія Мізіна вилучали у кожному другому матчі. Били по ключових гравцях нашої команди".

Після закінчення дискваліфікації Ярослав Хома не зумів повернути собі колишню форму і невдовзі вбив у стіну гвіздок для бутсів.

4. Дмитро Невмивака

Захисник запорізького Металурга "спалився" під час молодіжного Євро-2006. У його крові виявили заборонений препарат тенорік. Покарання – 1 рік дискваліфікації. Збірній України дуже пощастило, що покарали лише Невмиваку, натомість переможний для нас результат півфінального матчу із Сербією не анулювали.

5. Денис Стоян

Причина відсторонення Дениса Стояна, захисника Таврії, – доволі екзотична. Його спіймали на курінні марихуани. Гравець не став заперечувати: гостював на Дні народження, курив кальян, у який підсипали "траву". Після 4-місячної дискваліфікації Стоян більше не з’являвся у командах елітного українського дивізіону.

6. Антон Шендрик

Тодішній захисник Закарпаття Антон Шендрик став жертвою… нежитю. ЛОР виписав йому спрей, у якому містилися заборонені препарати. Шендрик розпочав лікування, не повідомивши при цьому клубних лікарів. Коли прокол виявили, футболіста покарали баном на 1 місяць, а медичну службу Закарпаття оштрафували.

7. Валентин Слюсар

Для Слюсара, хавбека Металіста, фатальним виявився півфінальний матч Кубка України-2009 із Ворсклою. Після поєдинку гравець здав допінг-пробу, яка виявилася позитивною. Допінгове зло ховалося у пігулках для схуднення – Валентин вживав їх за порадою дружини. Позитив полягав лише в тому, що препарат підпадає під категорію умовно допінгових засобів (використовується з метою приховування допінгу), тож Слюсару "впаяли" символічні 2 місяці дискваліфікації.

8. Олексій Гай

І тут на авансцену виходить Шахтар – клуб, який зараз став в Україні абсолютним лідером за кількістю допінгових скандалів. У випадку із хавбеком Олексієм Гаєм (2011 рік) провина лежить на медичній службі клубу. Гравець вживав препарати від застуди, про що повідомив лікарів Шахтаря, але вони не надали цьому серйозного значення. За халатність поплатився керівник медслужби Артур Глущенко – його дискваліфікували на шість місяців.

9. Олександр Рибка

В історії із голкіпером "гірників" допінг-скандал мав значно серйозніші наслідки – Рибку дискваліфікували на 2 роки. Ведмежу послугу йому зробили сечогінні таблетки для схуднення (у них виявили заборонений препарат фуросемід). Невдовзі Спортивний арбітражний суд Лозанни відхилив апеляцію Рибки. Вимушена пауза у кар’єрі підкосила Рибку – він досі не повернувся до того високого рівня, на якому перебував у Шахтарі.

10. Фред

Печальний список забанених "гірників" розширив Фред. У серпні 2015-го Шахтар змушений був визнати: в організмі бразильського хавбека виявили гідрохлоротиазид. Позитивну допінг-пробу Фред здав під час виступу на Копа Амеріка. Спершу гравця дискваліфікували на півроку. Згодом тривалість бану продовжили – після втручання Всесвітнього антидопінгового агентства WADA. За старі гріхи Фред повністю розплатився лише влітку цього року.

11. Станіслав Микицей

У 2017-му рахунок допінговим історіям відкрив захисник Олександрії. У березні антидопінговий комітет ФІФА дискваліфікував Микицея на 1,5 роки за вживання препарату від гіпертонії. Олександрія вчинила благородно: до закінчення контракту із клубом Станіслав отримуватиме половину своєї зарплати.

"Коли я звернувся до терапевта, моя кардіограма виявилася не дуже втішною, і мені порадили таблетки для підтримки серцево-судинної системи, – пояснював Микицей. – Я пив їх все літо і мені стало краще. А в листопаді довелося почати новий курс. Я консультувався з лікарями в Дніпрі, і мені сказали, що це не допінг. Я ніколи в житті не намагався щось нарощувати або стимулювати – просто хотів допомогти своєму здоров'ю. Помилкою було те, що я приховав це".

Можна сказати, захисник ще легко відбувся. Йому загрожувала 4-річна дискваліфікація. А це б фактично означало закінчення кар'єри.

12. Даріо Срна

Від прикрих конфузів не застраховані навіть великі капітани і легенди Шахтаря – доведено Даріо Срною. Донецький клуб визнав: у допінг-пробі хорвата, взятій ще у березні 2017-го, виявили заборонений препарат. Наразі Срна має право виходити на поле, але він вирішив призупинити свої виступи, щоб зосередитися на захисті у юридичній площині.

*******

Наостанок варто пригадати, що кілька разів допінг виявляли у менш іменитих легіонерів, які виступали за українські команди. На 6 місяців дискваліфіковували словенського захисника Ворскли Русміна Дедіча і форварда київського Арсенала Лашу Джакобію. А білоруський хавбек "канонірів" Олександр Данилов міг провести без футболу 9 місяців – клубні лікарі ввели йому дексаметазон. ФФУ чітко розібралась у ситуації і дискваліфікувала знаменитого ескулапа "каштанчиків" Леоніда Миронова. Натомість футболіст відбувся лише переляком.

Сторінка автора у Facebook

Мельдоній (мілдронат). Чи є загроза дискваліфікацій для українського футболу?