УКР РУС

Cуперзброя Ліверпуля може нівелювати могутність Барселони – чому це достроковий фінал ЛЧ

1 мая 2019 Читати українською
Автор: Тарас Котив

Барселона приймає Ліверпуль у першому півфіналі Ліги чемпіонів 2018/19. Матч на Камп Ноу має бути гідним фінальних поєдинків як мінімум за статусом суперників і класом лідерів команд.

Барса проти історії, Ліверпуль проти найгрізнішого бомбардира сезону, і ще й кілька дуже крутих індивідуальних і тактичних батлів. Такий двобій і за іменами, і за суттю заслуговує фіналу. Онлайн-трансляція Барселона – Ліверпуль стартує на "Футбол 24" о 22:00, а поки поговоримо про цікаві аспекти гри цих топ-клубів. З великою імовірністю саме тут, за всієї поваги до Тоттенхема та особливо Аякса, вирішуватиметься ім'я майбутнього переможця. Напевно, 2 найкращі колективи цього сезону в ЛЧ, нашпиговані зірками світового класу.

Барселона – Ліверпуль: анонс і прогноз на перший матч 1/2 фіналу Ліги чемпіонів

Ліверпуль захищатиме свою суперсерію на Камп Ноу

"Червоні" ще ніколи не програвали тут – у святині, в якій каталонці не знають поразок 31 єврокубковий матч. На Камп Ноу Барселона перемагала клуби з Англії 21 раз за 34 матчі. Однак Ліверпуль здобув тут по 2 перемоги та нічиї. Причому в попередніх півфіналах (Кубок УЄФА 1975/76 і 2000/01) мерсісайдці перемагали в Барселоні 1:0 і грали 0:0, що в підсумку приводило їх до завоювання єврокубків в обох випадках.

Згодом іспанський гранд взяв який-не-який реванш на груповому етапі: хоча й знову не виграв удома (0:0), розбив суперника на Енфілді 3:1. А ось на стадії 1/8 Ліги чемпіонів 2006/07 команди обмінялись виїзними перемогами 2:1 та 1:0, тож далі завдяки більшій кількості гостьових голів пройшов Ліверпуль. У тих сезонах, в яких вони зустрічались з Барселоною в ЛЧ, "червоні" максимум доходили до фіналу, а взяти трофей не спромоглись.

Лідер бомбардирів Мессі проти найкращої оборони топ-5 ліг

Найкращий голеадор сезону (і в чемпіонатах, і в ЛЧ) зіткнеться з непростим завданням. Ліверпуль пропустив лише 20 голів за 36 матчів чемпіонату Англії, тобто в середньому 0,55 за гру. Це найкращий показник у топ-5 європейських чемпіонатах. Команда Клоппа досягла разючого прогресу, адже ще в минулому сезоні АПЛ пропускала в середньому 1 гол за матч (38 за сезон). Ефект Аліссона – бразильського голкіпера, який виглядає значно надійнішим і за Каріуса, і за Міньйоле. Офіційний сайт Ліверпуля вбачає одну з трьох ключових дуелей в протистоянні Мессі та Робертсона – лівого захисника, що став лише одним з трьох оборонців, яким вдалось віддати мінімум 10 гольових пасів за сезон АПЛ.

Так, теплова карта демонструє, що Лео переважно діє на фланзі Енді. Однак іспанські журналісти з La Vanguardia радять аргентинцю тероризувати слабшу ланку гостей на протилежному краю. Александер-Арнольд дає себе пройти в середньому більше одного разу за матч, що робить його найлегшою мішенню для дриблінгу в команді Клоппа. Це гравець, який краще атакує, ніж захищається, і повільніше за Робертсона повертається в оборону. Схоже, Клопп їх почув, і замість Трента вирішив випустити обережнішу опцію – Гомеса.

Мессі готовий розривати Ліверпуль: як аргентинець вийшов на пік форми, навчившись відпочивати

Ван Дейк прямо зараз – найкрутіший захисник топ-чемпіонатів, але Піке близько

Луїс Суарес повинен буде серйозно попотіти, аби навантажити нідерландського гіганта. Причому в обох фазах гри. Вірджил ван Дейк є лідером команди Клоппа за кількістю передач (79,1 за гру). Від агресивності та якості пресингу уругвайця залежатиме, чи матиме центрбек "червоних" необхідну свободу дій на початковій стадії атак.

В атаці Суаресу іспанські експерти радять оминати ван Дейка, шукаючи слабину в Матіпа. Варто пригадати, як Вірджил востаннє зіграв на Камп Ноу. Було це наприкінці 2013-го. Попри те, що його Селтік програв 1:6, тоді ще 22-річний нідерландський захисник провів блискучий матч, ставши лідером за перехопленнями (3), виносами (5) та заблокованими ударами суперника (3), а також другим за точними довгими передачами.

У поточному сезоні ван Дейк відчутно перевершує навіть Піке, хоча захисник Барселони проводить один з найкращих своїх періодів у футболі. Вірджил виграв 226 єдиноборств з 277, у Жерара – 204 з 303. Ван Дейк виконав більше точних пасів (3074 з 3447), але відсоток у нього дещо нижчий, ніж у Піке (2573 з 2825), а якщо брати тільки ЛЧ, то іспанець навіть перевершує опонента (529 проти 526).

Лідер захисту Ліверпуля відзначився 5 разів у поточному сезоні, з яких 2 на стадії плей-офф Ліги чемпіонів. У Піке ті ж 2 забиті м'ячі в ЛЧ, але загалом трохи більше – 5. Обоє круті не лише на другому поверсі, а й у грі ногами, зокрема, дриблінгу. Можуть виконати функцію дев'ятки за потреби не тільки на стандартах, і це завжди велика небезпека для суперника. Ван Дейк кращий в асистуванні: 4 гольові паси проти 2-х у Піке, причому в ЛЧ перевага Вірджила – 2:0. Ви просто подивіться на цю красу, яку найдорожчий захисник світу (85 млн євро) витворив у Мюнхені

Ліверпуль забив уже 20 голів ударами з другого поверху. Лідером у команді за кількістю виграних повітряних дуелей є той же ван Дейк (4,1 за матч), який забивав голкіперам Баварії і Порту піcля кутових. Водночас це ще й те вразливе місце мерсісайдців, на яке Барселона може натиснути. Команда Клоппа пропустила після стандартів 35% своїх голів в АПЛ та 23% в ЛЧ.

Швидкість, яка дає Клоппу кращу різницю голів, ніж у Вальверде

Ритм переміщення гравців і цілих ліній дає певну перевагу Ліверпулю. Блискавичні контратаки стають нокаутами для суперників, а в захисті гравці часто встигають повернутись і максимально оперативно зблизитись з опонентами. Багато в чому завдяки своїй швидкості "червоні" відчутно перевершують "синьо-гранатових" у різниці голів (+64 проти +54), хоча в чемпіонаті Англії суперники вимогливіші, ніж у Прімері, а претендентів на звання "топ" десь так у 2 рази більше в АПЛ.

Для Барселони це найважчий тест у сезоні. Ліверпуль – більш компактний та потужний, ніж її попередній суперник МЮ. Однак англійці в жодному разі не повинні відмовлятись від своєї агресивної атакувальної гри, вважає легендарний німецький захисник Лотар Маттеус. Гравці Клоппа полюбляють заплутувати оборону суперників своїми зміщеннями та змінами позицій. Так, центрфорвард "червоних" частенько або допомагає півзахисту, або зміщується на фланг, відкриваючи свою зону в атаці для Салаха чи Мане.

Мессі забив 46 голів за сезон 2018/19, що майже вдвічі більше за найкращого бомбардира Ліверпуля Салаха. Утім Лео можна пов'язати спільними зусиллями Робертсона та мобільного півзахисту, гадає Маттеус. Битва за центр поля змусила Вальверде добряче помізкувати: вийти з агресивною трійкою попереду чи пожертвувати гостротою заради насичення середньої лінії. Це достроковий фінал ЛЧ ще й тому, що команди цілком можуть орієнтуватись на обережний футбол, властивий таким зустрічам. Барса боятиметься пропустити, Ліверпуль – надто розкритись. А головним у подібній дуелі можуть стати міцніші нерви та психологічна стійкість.