УКР РУС

Чемпіонство Реала, фантастичний сезон Роналду і розкішний камбек Барселони. 10 подій, якими нам запам’яталась Ліга чемпіонів 2016/17

4 июня 2017 Читати українською
Автор: Олег Бабий

"Футбол 24" підбиває підсумки сезону у найпрестижнішому клубному турнірі Старого світу.

Українське фіаско

На жаль, це свято пройшло практично без нас. Віце-чемпіон країни – Шахтар – вилетів з ЛЧ ще у третьому кваліфікаційному раунді, несподівано спасувавши перед швейцарським Янг Бойз. Несподіванка полягала ще й у тому, що домашній матч "гірники" виграли із комфортним рахунком 2:0, однак згодом "дзеркально" поступилися в основний час і програли у серії пенальті.

Динамо стартувало з групового етапу, отримавши у суперники Наполі, Бенфіку і Бешикташ. Лише 1 перемога і 2 нічиї – команда Реброва дійшла до фінішу на останньому місці. Негативу додав останній матч проти турнів на НСК Олімпійський, коли була повністю провалена система безпеки. Турецькі хулігани влаштовували "треті тайми" на вулицях міста, а також свавільно почувалися на секторах арени, яка вже наступного року прийматиме фінал Ліги чемпіонів.

"УЄФА – мафія, Європа – брехливі собаки". Як у турків шалено "пригорає" після нищівного розгрому "Бешикташа"

Позитивних спогади лише два: розгром все того ж Бешикташа із рахунком 6:0, а також дебют у єврокубках 18-річного Віктора Циганкова. Хавбек вийшов у першому турі проти Наполі і виконав гольову передачу, а в наступному матчі відзначився голом у ворота Бешикташа, врятувавши для киян нічию.

Рекорд результативності

22 листопада, у матчі 5 туру, дортмундська Борусія та варшавська Легія напрацювали на новий рекорд результативності в історії Ліги чемпіонів. На двох ці клуби забили 12 голів. Рахунок відкрили поляки, але на 20-ій хвилині Дортмунд вже був попереду – 3:1. На перерву суперники пішли за рахунку 5:2, а після відпочинку довели числа на табло до відверто божевільних – 8:4.

Таким чином був побитий рекорд Монако і Депортіво, який протримався 13 років. У 2003-му французи розтрощили іспанців із рахунком 8:3.

Арсенал отримав удар нижче пояса

1/8 фіналу. Фаворитом пари Баварія – Арсенал, звісно ж, були мюнхенці. Але ТАКИХ рахунків не очікував ніхто. Команда Анчелотті все вирішила ще в першому матчі, розгромивши "канонірів" із рахунком 5:1. Матч на "Емірейтс" став формальністю. Зазвичай у таких випадках скривджена команда бере невеликий реванш. Але Баварія й тут пройшлася бульдозером, знову перемігши 5:1. Вперше за час існування "Емірейтс" Арсенал пропустив тут 5 голів. 2:10 за сумою дво матчів – після такого приниження шквал критики, спрямованої проти Арсена Венгера, досягнув свого піку.

Епічний камбек Барселони

Навідміну від Арсенала, Барселона поступилася у першому поєдинку 1/8 фіналу зі ще критичнішим рахунком – 0:4. ПСЖ достроково відправили у чвертьфінал, хоча немало голосів із Каталонії попереджали: "Не поспішайте нас ховати".

8 березня 2017-го назавжди увійде в історію величного "Камп Ноу", адже старенький амфітеатр став свідком рекордного камбеку в Лізі чемпіонів. Господарі забили такий потрібний швидкий гол – на 3-ій хвилині відзначився Луїс Суарес, а перед перервою подвоїли рахунок. Півсправи зроблено! На гол Мессі, коли рахунок збільшився до загрозливих 3:0, відповів парижанин Кавані. А це означало, що Барселоні необхідно забивати ще 3 голи. І ця гольова машина прийняла виклик! Особливого драматизму додав той факт, що забивала Барса на 88-ій, 90-ій, та 90+5-ій хвилинах.

Теракт у Дортмунді

У чвертьфіналі Борусія приймала Монако. На шляху до арени "Зігнал Ідуна Парк" автобус із німецькою командою потрапив у пригоду – по правому борту вибухнула бомба. Пристрій був закладений у придорожніх кущах. Вибух пошкодив колеса і вибив вікна – уламки скла порузали руку захиснику команду Марку Бартрі, якого одразу доправили у госпіталь.

За словами Йоахіма Вацке, гендиректора Борусії, у них навіть була ідея зняти клуб із євротурніру. Однак все обмежилося перенесенням матчу на наступний день. Команда Томаса Тухеля не стигла оговтатися від шоку і поступилася Монако – 2:3. Цей поєдинок, за великим рахунком, вирішив долю путівки у півфінал.

Кашшаї допомагає Реалу

В іншому чвертьфінальному матчі не обійшлося без грандіозного скандалу, який трапився на "Сантьяго Бернабеу". Баварія, яка поступилася Реалу у першому матчі 1:2, вела з аналогічним рахунком у Мадриді. Шальки терезів перебували в абсоолютній рівновазі, поки не втрутився угорський арбітр Віктор Кашшаї. Він вилучив баварця Відаля, продемонструвавши йому два суперечливі гірчичники. А ще серед кричущих помилок рефері зрив рандеву Лєвандовскі через офсайд, якого не було. Ну й, звісно, апогей – два голи Роналду із "положення". Якби не допомога Кашшаї, у фіналі могла б грати зовсім інша команда.

Неймовірний Монако

Монегаски стали переможцями свого квартету, вигравши боротьбу у ЦСКА, Тоттенхема і Байєра. Тим не менше, колектив Жардіма не сприймали серйозно, поки він не вибив із турніру Ман Сіті. В ефектній стрілянині французи поступилися на виїзді 3:5, проте вдома здолали команду Гвардіоли із потрібним рахунком 3:1.

У чвертьфіналі Монако не відчув жодних проблем із дортмундською Борусією – 3:2, 3:1. І лише Ювентус зумів зупинити молодих та нахабних – 2:0,2:1. Вихід у півфінал був розцінений монегасками як беззаперечний успіх. Ця свіжа команда, підсилена досвідченим Радамелем Фалькао, стала головним відкриттям євросезону.

Мбаппе досі возить на тренування його мама, – Субашіч

Це якщо загалом. А персонально відзначився 18-річний форвард монегасків Кіліан Мбаппе. Не по роках зріла, технічна гра, 6 забитих голів – хлопчина показав себе в усій красі. Гранди вже зараз збирають грошенята.

Трагедія Буффона

39-річний голкіпер Ювентуса провів неймовірний сезон. У шести матчах групового етапу Буффон пропустив лише двічі – від Ліона та Севільї. А у плей-офф відстояв 5 матчів поспіль "на нуль". Лише Кіліан Мбаппе зумів розмочити ветерана у півфінальному матчі, коли долю путівки на "Мілленіум" було вирішено.

На третій у своїй кар’єрі фінал Джіджі покладав особливі надії. Адже у попередніх двох випадках він покидав поле переможеним. Та й кар’єра близька до фінішу – як тут без Кубка чемпіонів? Але фінальний матч проти Реала став особистою трагедією Буффона. Він провів далеко не найкращий поєдинок, пропустив аж 4 рази, хоча здавалося, що у випадках із першим голом Роналду, а також дальнім ударом Каземіро "Супермен" міг би й впоратися. Після фінального свистка італієць не зумів стримати сліз.

Неоднозначний фінал

У першому таймі Ювентус виглядав навіть краще від Реала. А супергол Манджукіча у відповідь на м’яч Роналду, здавалося б, схилив ще й психологічну перевагу на користь “Старої синьйори". Проте після перерви на полі була лише одна команда – Реал. Ювентус не зумів ні-чо-го.

Ювентус – Реал. Підсумки королівського фіналу Ліги чемпіонів

Видовищний матч підпсувала груба гра у виконанні обох команд, а також театр одного актора – Серхіо Рамоса, який при рахунку 3:1 нахабно і неприховано симулював, чим спонукав німецького рефері Фелікса Бриха вилучити колумбійця Хуана Куадрадо.

Та все ж переможців не судять. Реал виграв свій 12-й фінал Кубка чемпіонів із 15-ти. Ювентус програв 7-й вирішальний матч цього турніру із 9-ти. Причому, це п’яте поспіль фіаско туринців.

Роналду в ударі

Лідер Реала доволі мляво розпочинав цей турнір. У груповому етапі відзначився лише двічі. Зате чемпіонський характер Роналду проявився саме тоді, коли цього було потрібно найбільше - у плей-офф. У ворота Баварії відвантажив 5 голів, у ворота Атлетіко – 3. Ну й дубль проти Ювентуса. У сумі – 12 влучних пострілів, що дозволило португальцеві обійти у снайперському заліку Ліонеля Мессі і здобути титул найкращого бомбардира євросезону.

Окрім того, Кріш встановив ряд вражаючих рекордів. Приміром, він став першим футболістом, який забив 100 голів у єврокубках, а також першим, хто відзначався у трьох фіналах ЛЧ. Другий гол у ворота Буффона виявився для Роналду 600-м у кар’єрі. А здобута Ліга чемпіонів – вже 4-а у його колекції. Стільки ж перемог мають ще кілька футболістів, а більше від нього – ніхто.

Сезон 2016/17 став найрезультативнішим в історії Ліги чемпіонів. Це було мегавидовищно. Нам і справді є що згадати.

Сторінка автора у Facebook

Рекордний провал Динамо, виліт Дніпра, снігове побоїще у Класичному. 10 подій, якими нам запам'ятався чемпіонат України 2016/17