УКР РУС

Баварія витягнула щасливий білет з Мане – найкращий боєць Клоппа на шляху до заслуженого визнання

22 июня 2022 Читати українською
Автор: Роман Саврій

Садьйо Мане за рік до завершення контракту покинув Ліверпуль і обрав Баварію. "Футбол 24" оцінює трансфер сенегальця, який розкриває нові горизонти перед мюнхенським клубом.

Баварія вміє круто вести бізнес. Не новина, але останнім часом були питання. Низка провалених переговорів, новачки важко вливаються, внутрішній конфлікт з Гансі Фліком. Перед новим керівництвом на чолі з Олівером Каном постало серйозне завдання налагодити ефективність, а перед Хасаном Саліхаміджічем – довести нарешті свою кваліфікацію. У це міжсезоння спортивний директор відпрацював на відмінно. Мазрауї, Гравенберх і Мане – якісно закрив три проблемні позиції.

Трансфер Мане взагалі виглядає фантастикою з огляду на ключові аспекти: момент, ціна, підхожість.

Лєвандовскі зі скандалами намагається втекти в Барселону. У Баварії була безвиграшна ситуація – поступитися, виставити себе посміховиськом і залишити величезну діру в складі, або проявити принциповість і втримати в команді зірку, яка не хоче тут грати. Поява Мане різко все перевертає. Коли ми писали про поляка, то дійшли висновку, що Мюнхен не знайде рівноцінну заміну Роберту за аналогічну ціну. Тоді так здавалося. Але ж ось вона! Навіть дешевше.

Лєвандовскі переплутав себе з Роналду та нацькував на Баварію свою "піранью" – одержимість Барсою зіпсувала імідж

32 мільйони євро (+9 млн "легкодоступних" бонусів) за одного з найстабільніших форвардів АПЛ, чемпіона Африки, фіналіста Ліги чемпіонів. 30 років? Мане щойно видав другий найрезультативніший сезон в кар'єрі. Провів з Ліверпулем виснажливий рік з чотирма фіналами (4-ий – розв'язка в АПЛ), після чого поїхав феєрити у збірну, а потім ще й грати у болотах з друзями дитинства. Дідько, та він зовсім не зморився від футболу. Хоча в його віці вже завершують міжнародну кар'єру.

Бажання покинути Ліверпуль – зайвий доказ того, що сенегалець по-футбольному голодний. Мане весь час недооцінюють, весь час тримають в тіні Салаха, якого він у 2022-му двічі побив зі збірною і затьмарив у клубі. Ви здивуєтеся, дізнавшись зарплату Садьйо в Ліверпулі – 5,2 млн фунтів. Така, як в Ярмоленка у Вест Хемі. Вдвічі менша, ніж в Салаха (контракти оновлювали в той же рік). Нижча, ніж в Мілнера, Окслейд-Чемберлена та Кейта. Навіть у серці добряка Мане від такого мало б зашкребти.

Баварія дає сенегальцю не просто вищу зарплату (за чутками – втричі вищу), яку, до речі, він витрачає не на вілли з яхтами, а на розвиток малої батьківщини. Баварія дає можливість відчути себе зіркою. У Бундеслізі дефіцит гучних імен. Холанд пішов, Лєвандовскі намилив лижі – звільняється місце під обличчя чемпіонату. У Німеччину давно не приїжджали футболісти такої величини з-за кордону. Сане був після важкої травми, Коутінью на спаді, а більше й згадати нікого.

Мане – гнучкий футболіст. Через цей аспект перехід у Баварію неабияк інтригує. У Ліверпулі він пограв на правому фланзі (до приходу Салаха), на лівому, а в цьому році розкрився в центрі атаки. Садьйо не стане прямою заміною Лєвандовскі, не забиватиме більше, але може зробити Баварію сильнішою. Німецька преса пише, що Юліан Нагельсманн планує перебудувати команду на гру без явної "дев'ятки". А для цього сенегалець ідеальний.

Тренер має всі інструменти для побудови еластичної групи атаки. Мане та Гнабрі готові вийти в будь-якій ролі, Коман і Сане також динамічні, Мюллєр взагалі без чіткої позиції, Мусіала розвивається універсалом. Кожен (крім Комана хіба що) має досвід гри на 3-4 позиціях. Це відкриває перед Нагельсманном неймовірні можливості. Що в плані побудови системи, що в плані швидких змін в моменті. Юліан вже має такий досвід – Лейпциг без Вернера став приманливішим.

Садьйо пройшов школу Ред Булл і 6 років працював з Клоппом, прогресуючи разом з його тренерськими ідеями. Ще й без травм. За п'ять років сенегалець жодного разу не випадав навіть на місяць і проводив по 50 матчів за сезон. Важко знайти футболіста за межами Бундесліги, який би настільки гарно підходив німецькому футболу загалом та Нагельсманну зокрема.

Мане знову в тіні. В тіні трансферів Холанда та Нуньєса, зірваного переходу Мбаппе та потенційної втечі Лєвандовскі. Баварія – його шанс добрати заслуженого визнання.

З Україною в серці – сірий сезон Бундесліги забарвили синьо-жовті кольори. Баварія краща, ніж здається, дивна витівка БД