УКР РУС

"Барселона, ПСЖ, Ліверпуль? Шахтар вже нікого не боїться". Геннадій Орбу – про перемогу над Ман Сіті

7 декабря 2017 Читати українською
Автор: Олег Бабий

"Футбол 24" обговорює матч 6 туру Ліги чемпіонів Шахтар – Ман Сіті (2:1) із знаменитим півзахисником "гірників" 90-х.

– Перед матчем було багато розмов про те, який склад привезе Ман Сіті на гру, про силу суперника, який у цьому сезоні ще не програвав. Попри все, Шахтар переміг. Ваші враження?

– Ці розмови завжди виникають, коли супернику нічого не потрібно. Але, дивлячись на гру Ман Сіті, я помітив, що вони викладались, а не відбували номер. Так, не обійшлося без ротації в їхньому складі. Але у Шахтаря була захмарна мотивація. Ми перемогли заслужено.

Пригадую, що казали експерти після жеребкування групового етапу Ліги чемпіонів. Квартет Шахтаря вони назвали "групою смерті". Честь і хвала команді Фонсеки, що вона при таких суперниках зуміла вийти у плей-офф, створивши маленький подвиг.

– Якщо б Гвардіола не випустив із перших хвилин двох новачків, якщо б у старті грав Агуеро, все могло би бути по-іншому?

– У таких матчах, коли команда вже вирішила свої завдання, коли їй через кілька днів потрібно грати дербі з Манчестер Юнайтед, тренер, звісно ж, думатиме про наступний матч. Гвардіола хотів перевірити новачків, щоб скласти про них враження на майбутнє, побачити їх не в матчах U-19, а на дорослому рівні. Скажу, що і Адарабьойо, і Фоден, і Діас мені дуже сподобалися. Одним словом, Ман Сіті не приїхав відбувати номер. А Шахтар провів свій найкращий матч у цій Лізі чемпіонів. Найголовніше те, що "гірники" реалізували ті моменти, які створили.

– Шикарну гру продемонстрували бразильці Шахтаря. Їх надихнув приїзд Тіте – головного тренера збірної Бразилії?

– Я думаю, що це не головний фактор. Просто зашкалювала мотивація вийти в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Це величезний успіх всього українського футболу.

– Не менш вражаючий успіх – перемога над Гвардіолою, який не програвав 7 місяців поспіль…

– Всі кажуть "Гвардіола, Гвардіола…" Але подивіться на його команди. Барселона, Баварія і Ман Сіті витрачали колосальні суми на трансфери. А Шахтар під час літнього міжсезоння не підсилився ніким, грав тим же складом. Це, в принципі, Хосеп і відзначив на передматчевій прес-конференції. Він сказав, що Шахтар – більш зіграна команда, ніж Ман Сіті, і має висококласніших футболістів, особливо попереду. Можливо, тренер десь лукавив. Але варто визнати, що Шахтар останнім часом дійсно додав у плані атаки.

– Чи можемо стверджувати, що сьогоднішній Шахтар максимально наблизився до найкращого зразка епохи Луческу?

– Порівнювати попередні і теперішні команди – це неправильно. Фонсека тільки-но прийшов. Луческу працював довше, у нього були більші можливості, ніж у теперішнього тренера. Румунський спеціаліст мав кращі ресурси для купівлі футболістів, команда грала на "Донбас Арені", при своїх вболівальниках. Фонсека перебуває на іншому етапі. Йому дуже важко – грати то у Львові, то в Харкові, то на "Баннікова", то ще десь. Але він із цієї ситуації виходить з честю. Якщо оцінювати його роботу за 5-бальною системою, то варто поставити 5 з плюсом.

– На післяматчеву прес-конференцію Фонсека прийшов у костюмі Зорро. Вам сподобався такий перфоманс?

– Як сказав Андрій Пятов: "Мужик сказал – мужик сделал". Футболісти підготували тренеру цей костюм і грали не в останню чергу за те, щоб він мав причини його одягнути. Фонсека не мав морального права не дотримати обіцянки. Якщо ви пригадуєте, свого часу Газзаєв пообіцяв: "Коли ЦСКА виграє Кубок УЄФА – я збрию вуса". Але так і не зголив їх.

Жеребкування 1/8 фіналу відбудеться у понеділок. Серед ймовірних суперників Шахтаря такі клуби, як Барселона, ПСЖ, Ліверпуль… Якими є ваші пріоритети?

– Зараз для Шахтаря найголовніше – зберегти склад, якісно провести зимові збори. Якщо ми обігруємо Ман Сіті, Наполі, Фейєнорд, то можу сказати, що на цьому етапі Шахтар вже нікого не боїться.

Сторінка автора у Facebook

Шахтар – Манчестер Сіті: 5 головних підсумків матчу Ліги чемпіонів