УКР РУС

Ар'єн Роббен: син агента, який з пелюшок рвав жили за унікальною методикою, був найшвидшим у Реалі, переміг рак і плював на дикі мільйони

23 января 2018 Читати українською
Автор: Тарас Котив

"Футбол 24" розповідає про одного з найегоїстичніших і найшвидших футболістів планети. Ар'єн Роббен – той, хто приносив немало слави, але й зазнавав болючих невдач.

Дивовижна і каторжна методика Курвера – початок легенди

Маленькому Ар'єну було зовсім небагато, коли він вже визначився, що робитиме в житті. Всі ці байки і мрії стати космонавтом чи юристом – це не про нього. Він народився у сім'ї футбольного агента та місцевої зірки. Ця запальна суміш і породила одного з найкращих футболістів сучасності. Батьки добре знали, де заробляють гарні гроші та що таке слава, тому "недобачали", коли їхній син забивав на школу і присвячував себе грі. Інші діти неохочим кроком зникали вранці у напрямку звичайнісінької школи, а Роббен мчав на своїй коронній швидкості у свою, улюблену.

ЗІРКИ ФУТБОЛУ. Ар'єн Роббен - кришталева людина з власним стилем гри

Він також набирався знань, але тих потрібніших йому для блискавичного розвитку. Тренування в академії плюс майже 3 години щоденної самостійної роботи щодня (так звані 10 тисяч дотиків до м'яча на день). Без примусу. Хочеш робиш, хочеш залишаєшся посередністю (читай, виконуєш домашнє завдання в межах такої всезнаючої загальноосвітньої школи). Ставки високі, звичайно. Адже тобі, маленькому таланту, ніхто не гарантує навіть до 5 тисяч доларів на майбутнє. А занедбуючи школу, ризикуєш не вибитися хоча б в якісь люди.

Але Арі ці думки не хвилювали, його поглинала цікавість та працелюбність. Він по суті почав важко гарувати з дитячих літ, тільки не отримував за це нічого. Інвестував в себе, сам того не відаючи. Це могло б виглядати як каторга, експлуатація бідних дітей, якби їм це не подобалось. Принаймні сьогодні мова саме про такого. Готового "вмирати" з малих літ, працюючи з м'ячем, доки не впаде на газон від знесилення. І як же казково скоро це принесло йому плоди! Всі знають, що він буде підлаштовуватись під більш робочу ліву ногу, але Роббен робить все настільки невимушено, що ця передбачуваність парадоксально завжди є сюрпризом.

Хлопець-Ракета став демонструвати дива уже на старті. Став наймолодшою дитиною, яка навчилась методу Віла Курвера. Це специфічна футбольна техніка, винайдена колишнім тренером з метою покращити індивідуальні можливості гравця. У тренувальному процесі він активно використовував відео гри таких легенд, як, наприклад Пеле чи Марадона. Трюки і фінти Кройфа, Пушкаша та інших найвидатніших дриблерів в історії буквально забивались в голову і ноги малюкам. Пас, прийом, маневрування, перекидання з ноги на ногу, наближене до реальності моделювання ігрових ситуацій. Відточується до автоматизму все.

А ще відхід від шаблонів, відмова від впарювання остаточних готових рішень, які вбивають творчість дитини. Навчися сам – ми можемо тільки показати тобі різні варіанти. Робота над непередбачуваністю і вибуховістю, розвиток креативності, рішучості та індивідуалізованої переможної ментальності, створення універсального солдата, здатного пристосуватись до будь-якої схеми чи тренерських вимог. Три похвали на одне критичне зауваження. Критика – не для утвердження статусу тренер вищий над гравцем, а для розвитку останнього. Не кричати, а показати кращий шлях.

Ар'єн Роббен - надзвуковий егоїст

І Роббен став тим, хто освоював все значно раніше та вправніше. Його не потрібно було змушувати. Він ставав супертехнічним і знищував усі бар'єри між собою та м'ячем. Ар'єн – не єдиний суперстар, хто виростав на "конспектах" Курвера. Кріштіану Роналду, Маркус Решфорд, Тоні Кроос – їх легіони.

Профі, який проколовся тільки раз. Через дівчину

Ніколи не запізнювався, завжди приходив на тренування і працював на максимальних обертах. Абсолютний професіоналізм вирізняв Роббена ще у молодіжці Гронінгена. Та якось він таки проколовся. Запізнився на тренування, бо... зустрів красиву дівчину. "Вона хоч була варто цього?" – запитав тренер. О так, без сумніву. Дівчину звали Бернардін, і вона стала мамою 3-х маленьких Роббенів у майбутньому. Так і живуть у любові-злагоді по сьогодні.

Найкращий у 17

Не дарма ж він починав свою науку футболу ще тоді, коли більшість діток в садочку тільки гасають. У 5 почав працювати в академії клубу з назвою свого міста – Бедюм. У 16 дебютував в Ередивізіє, а у 17 став найкращим гравцем сезону в Гронінгені, який ані краплі не пошкодував, що трохи раніше підписав 12-річного хлопчика у свою школу. Трансфер в один з грандів місцевого футболу був неминучий, а з ним і солідний грошовий прихід. У ПСВ він став найкращим гравцем ліги і ціллю грандів АПЛ. Челсі перехопив його в занадто економного Манчестер Юнайтед. "За 7 млн євро ви можете собі хіба що його футболку придбати", – кепкував над "дияволами" президент ейндховенців.

Переміг рак

Дебют у лондонському клубі все відкладався і відкладався. Жахливий біль. Не в районі коліна чи паху. Це щось гірше, щось моторошне. 19-річному Ар'єну повідомили страшну звістку. Діагноз – рак яєчка. Футбол припинив бути важливим. Лікарі невтішно махали головами, але операція виявила доброякісний характер пухлини. На щастя, рак не зміг розвинутись в його організмі. "Ці дні були моїм найбільшим жахіттям". У підсумку він так зіграв за Челсі Моурінью, що виграв з ним усі можливі трофеї в Англії і замахнувся на статус короля.

Реал: найшвидший, але не найкращий, 5 травм за сезон

П'ятий найдорожчий трансфер в історії Мадрида на ту пору. Смішна, як на нинішні часи, сума – 36 млн євро. Помаранчева революція в Реала провалилась. Снейдер, Дренте і Роббен, а згодом ще й ван дер Варт і Хунтелар покинули клуб. Ван Ністелрой теж залишився не надовго.

У Реалі його називали найшвидшим гравцем, однак гра Ар'єна була занадто егоїстична і погано впливала на команду. Плюс 5 травм за один сезон. Лідер у Мадриді не може собі такої розкоші дозволити. "Кришталевий чоловік" змушений був піти і звільнити місце для Роналду та Кака. Він вважав перехід у Баварію кроком назад, але ще не знав, як сильно помиляється.

Зів'яли тюльпани, зігнили помаранчі: чому футбол Нідерландів переживає найбільшу кризу за 30 років

Рекордсмен, поліглот і чемпіон

Переживаючи драму за драмою у збірній Нідерландів (бронза, срібло, провал у відборі – все було не те), він встановлював оригінальне досягнення в Баварії. Роббен виграв 100 матчів у Бундеслізі, встановивши історичний рекорд. Ніхто не перемагав у ста іграх чемпіонату Німеччини настільки швидко – за 126 матчів. Ар'єн перегнав своїх партнерів Мюллера та Саньйоля на 22 тури, а саме їм належав попередній рекорд.

Де Роббен, там і чемпіонство. Це правило працювало всюди, крім збірної, де максимумом залишився фінал Чемпіонату світу. Золото 4-х чемпіонатів, з яких 3 – топові. АПЛ, Прімера і Бундесліга. Челсі (2 чемпіонства), Реал (1) і Баварія (6, а без 5 хвилин уже 7). Плюс ПСВ (1). З усіх країн у нього залишився ще один чудовий спадок. Вивчив англійську, іспанську та німецьку мови.

"Конфлікт" з Тимощуком

Якось Роббен начебто наїхав на Анатолія, коли ті грали в одній команді на тренуванні. Нідерландець так розпалився, що його довелось втихомирювати. Насправді ж виявилось, що кричав він не на Тимощука, а на воротаря. Німецьке видання, яке неправильно інтерпретувало поведінку Роббена, змушене було писати спростування. Утім ця ситуація добре характеризує Ар'єна. Він не з тих, хто буде панькатися. Я віддаю себе і своє здоров'я, і ти будь ласкавий робити те саме. Комусь щось не подобається? Ну, знаєте, він з крихітних рочків розвивав свою індивідуальність і спокійно переживе, якщо хтось його не сприймає.

Увійде в будь-чий топ симулянтів

Є у Роббена чесноти, є і те, за що його ненавидять. Театралізовані падіння гравця іноді набувають пародійного вигляду. Причому робив він це завжди і всюди, тож цілком заслужив на ще одне прізвисько – "Дайвер" (пірнальник). Свіжо в пам'яті, як на ЧС-2014 Ар'єн відправив Мексику додому своєю зухвалою симуляцією. Ну, як такого любити? Йому вже не одноразово хотіли "вручати" іронічний Оскар, але номінант все ніяк не з'являється по нагороду, а тільки продовжує творити свої пакості.

Егоїст, який буває благодійником

Його партнерів завше дратувало те, що він нізащо не віддасть пас, якщо зможе сам просунутись і пробити. А особливо, коли він сам не забивав й іншому не давав. Роберт Лєвандовскі ледь не скаженів на початку після трансферу в Баварію. З ним просто неможливо грати в одній команді.

Тим не менше він керується своїм особливим правом. Хосеп Гвардіола відзначав: "Наші форварди виглядають так чудово, бо за ними стоїть експерт з обіграшу один в один Роббен. З ним пов'язані всі останні гучні успіхи Баварії. Своїм проходом він руйнує захист суперника".

І бували в Ар'єна такі епізоди, коли він вражав своєю благодійністю. Якось, граючи за молодіжку, він сказав тренеру, що спробує вперше замахнутись на 10 голів в одному матчі. І ось, коли прийшла пора виконувати задумане, він віддав пас на партнера, який дуже рідко забивав. У підсумку десятку він таки вибив.

Прокляття фіналів подолано – Ар'єн стає найкращим гравцем

Зі збірною Нідерландів він вигравав максимум фінал за 3-є місце. Поразка від Іспанії у фіналі ЧС-2010 була дуже болючою. Адже саме він виходив віч-на-віч і дозволив Касільясу парирувати свій удар у вбивчій ситуації за рівного рахунку. З Баварією він програв 2 фінали Ліги чемпіонів, але у 3-му став найкращим гравцем і посприяв перемозі над Борусією Д. "Я плакав у дитинстві, коли мені щось не вдавалось". А у зрілому віці Роббен хвилювався. щоб його не асоціювали з поразками, тому нарешті видихнув з полегшенням, коли забив вирішальний гол у Лондоні 2013-го на Уемблі.

Ар'єн Роббен: У "Баварії" в мене нема шансів на трон Ван Боммеля

Відмова від пропозиції отримувати в 6 разів більше

"Я граю в одній з найкращих команд планети (Баварії, – прим. "Футбол 24") і не розумію, якого біса мені це змінювати. Трансфер у Китай вимагає шалених змін у житті. На практиці це те ж саме, що зізнатись на весь світ про кінець кар'єри. Зараз панує мода на Китай. Там дійсно пропонують божевільні контракти.

Я також отримував подібну пропозицію. Настільки шалену, що ти просто мусиш хоча б хвилинку її обміркувати. Адже це зарплати, в 6 разів вищі, ніж у топових європейських клубах. Але я ніяк не второпаю, навіщо йти туди у 27 чи 28. Адже в тебе лише одна кар'єра і ти не маєш права її марнувати", – так Ар'єн казав зовсім недавно, коли ніяк не міг визначитись з продовженням контракту з Баварією.

Однак навіть його батько, він же агент, запевняє, що Магічного гроші нізащо не зваблять. Його цікавлять тільки важливі титули, а їх він може здобути в Мюнхені, але аж ніяк не в Піднебесній. І це, знаєте, прекрасно, що працює ще ця стара школа, яку не спокусити жодними мільйонами.