УКР РУС

Арсенал: клуб суперзірок, який вчиться жити без Венгера – найцікавіше про суперника Ворскли у Лізі Європи

12 сентября 2018 Читати українською

"Футбол 24" розповідає про одного з фаворитів Ліги Європи, який цієї осені двічі зіграє проти команди Василя Сачка у групі Е.

Лондонський Арсенал є одним з найстаріших футбольних клубів Англії (рік заснування – 1886) та старший за Ворсклу на цілих 69 років. За всю свою історію "каноніри" 13 разів ставали чемпіонами Англії та мають стільки ж виграних Кубків країни у своєму активі.

В історії розвитку лондонського клубу прийнято виділяти дві ери: "еру Чепмена" та "еру Венгера". За часів роботи в клубі Герберта Чепмена (1925-1934) Арсенал почав здобувати перші у своїй історії трофеї, а за роботою на чолі "канонірів" Арсена Венгера більшість сучасних вболівальників футболу мали змогу спостерігати впродовж останніх двох десятків років.

Суперник Ворскли Арсенал оголосив заявку на Лігу Європи

Якщо на внутрішній арені Арсеналу вдавалося бути успішним, то про єврокубки такого не скажеш. Єдиними на сьогоднішній день євротрофеями клубу є Кубок ярмарків (1970) та Кубок володарів кубків УЄФА (1994), аж занадто скромно, як для клубу, який, не дивлячись на кілька невдалих сезонів в останні роки, все ще вважається одним з грандів англійського футболу. Що стосується більш серйозних європейських турнірів, Арсенал двічі зупинявся на відстані витягнутої руки від європейського трофею. У сезоні 99/00 "каноніри" програли фінал Кубка УЄФА Галатасараю (0:0, 1:4 в серії пенальті), а шістьма роками пізніше лондонський клуб поступився Барселоні (1:2) вже у фіналі Ліги чемпіонів. До обидвох великих фіналів Арсенал привів незрівнянний Арсен Венгер, чиє ім’я за багато років стало синонімом слова "Арсенал" і навпаки. Особливо вражає схожість назви клубу та імені одного з найкращих тренерів цього клубу за всю історію.

Головний тренер "канонірів" – Унаї Емері

Будь-яка ера або епоха колись мають завершитися. Після закінчення минулого сезону керівництво Арсенала прийняло важке, але логічне рішення – закінчити співпрацю з Венгером. Клубу конче потрібні були зміни, адже ні керівництво, ні вболівальники не звикли бачити своїх улюбленців за бортом англійської ТОП-4, яка також дає право на участь команди в Лізі чемпіонів. Новим головним тренером Арсенала, починаючи з цього сезону, став відомий іспанський наставник Унаї Емері, який покликаний повернути Арсенал до числа найсильнійших клубів АПЛ. Звичайно ж, амбіції "канонірів" не обмежуються виключно успішними виступами у внутрішньому чемпіонаті, вболівальники вже давно чекають від клубу успішних виступів на євроарені, і тут Ліга Європи може стати в нагоді.

Чеснаков: Коли дізнався, що в Лізі Європи ми зіграємо з Арсеналом – позитивних емоцій відразу додалося

Емері в першу чергу дуже добре себе зарекомендував за часів роботи в рідній Іспанії. Під його керівництвом Альмерії вдалося вийти у Прімеру та закріпитися в ній у наступному сезоні, Валенсія разом з Унаї вигравала бронзу національного чемпіонату та виходила до півфіналу Ліги Європи, але безумовно найбільш успішним для Емері був період його роботи у Севільї, яку нинішній головний тренер Арсенала тричі поспіль привів до перемоги у Лізі Європи.

Так, Емері по праву може вважатися "експертом по Лізі Європи", і цей факт має надихати фанатів Арсенала перед сезоном 2018/2019. Можна скільки завгодно говорити про другорядність цього турніру, але чи багато міжнародних змагань такого рівня вигравав Арсенал у своїй історії? На додаток до цього, не слід все ж таки забувати й про той факт, що переможець Ліги Європи автоматично стає учасником Ліги чемпіонів наступного сезону. За умови величезної конкуренції в АПЛ, шлях до участі в найсильнішому клубному євротурнірі через Лігу Європи виглядає чи не найлегшим варіантом. Унаї Емері має величезний досвід виступів у цьому турнірі і буде дивно, якщо "каноніри" не спробують його виграти.

Провідні гравці клубу презентують нову форму на сезон 18/19

Арсенал є другою найдорожчою командою Ліги Європи 18/19. Загальна вартість гравців першої команди "канонірів" складає близько 554 мільйонів євро, більше лише у ще одного лондонського гранда – Челсі (852 млн).

Емері прокоментував суперництво з Ворсклою у Лізі Європи

Лідери команди грають здебільшого в атакувальній лінії. Озіл, Мхітарян, Обамеянг, Ляказетт. Чи слід говорити про те, що цей квартет були б раді бачити в своєму складі більшість найкращих клубів світу? Саме ця "фантастична четвірка" складає майже половину вартості Арсенала за версію авторитетного порталу Transfermarkt.

Один з літніх новачків клубу – Сократіс Папастатопулос

Влітку "каноніри" посилили фактично усі лінії, окрім атакувальної, де з кадрами і так все в повному порядку. За 25 мільйонів євро з Леверкузена був придбаний голкіпер збірної Німеччини Бернд Лено, також з Бундесліги до Лондона переїхав грецький захисник Сократіс Папастатопулос (Борусія Д, 16 млн). На правах вільного агента ряди Арсенала поповнив досвідчений правий захисник Стефан Ліхтштайнер, а от середню лінію керівництво клубу посилило трансферами Лукаса Торрейри (Сампдорія, 30 млн) та Маттео Гандузі (Лор’ян, 8 млн).

Особливо вболівальників Арсенала здивував трансфер юного (19 років) француза з марокканським корінням, точніше, навіть не сам трансфер, а та наполегливість Унаї Емері, з якою він почав довіряти молодому даруванню місце в основному складі "канонірів". Гандузі дуже впевнено заграв з перших матчів у футболці Арсенала та навіть був визнаний вболівальниками найкращим гравцем клубу в серпні. Отже, можна зробити висновок, що головний тренер серйозно розраховуватиме на Маттео і надалі.

Розклад матчів Динамо та Ворскли на груповому етапі Ліги Європи 2018/19

Домашні матчі Арсенал проводить на прекрасному шістдесятитисячнику під назвою Емірейтс. Арена була відкрита у 2006 році на місці легендарного Хайбері, на якому "каноніри" грали впродовж 97 років. Стадіон є одним з найбільших в Англії (59,867) і за місткістю поступається лише Вемблі та Олд Траффорд. Саме на Емірейтс 20 вересня Арсенал зіграє поєдинок першого туру ЛЄ проти Ворскли. З великою долею впевненості можна сказати, що на таких аренах та за такої кількості глядачів гравці нинішнього складу полтавської команди ще не виступали, і дуже важливим моментом для ворсклян буде психологічна стійкість в дебютному матчі на турнірі.

Домашня арена Арсенала ззовні

...та зсередини

Після чотирьох турів АПЛ Арсенал займає лише дев’яте місце в турнірній таблиці, але не можна не враховувати при цьому той факт, що перші два матчі підопічні Емері провели проти Челсі та Манчестер Сіті. В обох з них "каноніри" зазнали поразок (0:2 та 2:3), але вже у двох наступних матчах перемогли Вест Хем (3:1) та Кардіфф (3:2). Перед матчем проти українського клубу в ЛЄ, Арсенал поміряється силами з Ньюкаслом у рамках 5 туру АПЛ.

Сачко: Дуже раді, що зіграємо з лондонським Арсеналом

Щодо матчів Арсенала проти наших клубів, за часів Незалежності України "каноніри" грали лише проти Динамо та Шахтаря. Цікавим фактом є те, що в Україні Арсенал ще жодного разу не вигравав, більше того, чотири з п’яти своїх гостьових поєдинків проти Динамо та Шахтаря Арсенал програв. Прямо протилежна ситуація з домашніми поєдинками лондонського клубу проти наших команд – все ті ж чотири перемоги у п’яти матчах, але тепер вже в активі у "канонірів".

Звичайно, Ворскла – це не Динамо і не Шахтар, але й Ліга Європи – не Ліга чемпіонів. Також тим фактором, який може певною мірою допомогти полтавцям в контексті зустрічей з Арсеналом, може стати календар. Поєдинок 5 туру ЛЄ у Полтаві пройде 29 листопада, а поле полтавського стадіону навіть у більш теплі пори року не є еталонним. Існує вірогідність, що важкий газон допоможе Ворсклі нівелювати перевагу Арсенала в класі у домашньому протистоянні.

Чи є шанси у Ворскли? Шанси, як то кажуть, є завжди, і в першу чергу вони полягають у недооцінці Арсеналом свого суперника. Проте цього полтавській команді, мабуть, все ж буде замало. Для того, щоб досягати успіху у поєдинках з командами такого калібру, Ворскла має провести ідеальний матч, як в плані самовіддачі, так і в плані збалансованої в усіх лініях гри. І якщо в те, що ворскляни до останніх сил битимуться з суперником у "матчах всього життя", охоче віриться, то в плані організації гри Ворскла, при всій повазі до підопічних Сачка, є командою з іншої вагової категорії. Можливо, полтавській команді вдасться гідно протистояти зірковому супернику, але, мабуть, на очки в матчах з "канонірами" Ворсклі розраховувати буде важко.

Вболівальник Арсенала висміяв Ворсклу за кількість підписників у твіттері

Два роки тому гравці Зорі перед жеребкуванням групового турніру Ліги Європи не приховували свого бажання зустрітися з кимось із грандів європейського футболу. Як підсумок, підопічні Вернидуба тоді потрапили чи не в найсильнішу групу усього турніру, яка за іменами нічим не поступалася Лізі чемпіонів – МЮ, Фенербахче, Фейєнорд. Тепер історія якоюсь мірою повторюється, і Ворскла отримала в суперники Арсенал, Спортінг та Карабах, що є регулярними учасниками єврокубкових турнірів.

Буде дуже важко і шанси на успіх є надзвичайно малими, але в такому жеребі можна легко побачити й позитивні моменти. Які? Ворскла побуває на Емірейтс, а полтавська публіка, мабуть, вперше у своєму житті вживу побачить справжніх зірок європейського та світового футболу. Окрім цього, шість поєдинків проти таких суперників в рамках Ліги Європи мають стати для підопічних Сачка безцінним досвідом, завдяки якому полтавська команда стане лише сильнішою.

Артур Киселевський, Футбол 24

Спортінг: аристократичний клуб-скандаліст, з яким не вміють грати українці – все, що треба знати про суперника Ворскли