УКР РУС

"Арбітри схожі на копів". Вона зробила революцію у футболі, охороняла Ангелу Меркель і замутила з Ховардом Веббом

14 сентября 2017 Читати українською
Автор: Олег Бабий

"Футбол 24" розповідає про Бібіану Штайнхаус – першу жінку-арбітра в історії топ-5 європейських ліг.

Матч другої Бундесліги. Хавбек дюссельдорфської Фортуни Керем Демірбай грубо фолить і вже через мить бачить перед собою червоне світло. Історія швидко б забулася, якби не один нюанс. Німецького турка вилучила Бібіана Штайнхаус.

"Жінкам не місце у футболі", – категорично заявив Демірбай після матчу. Від його слів буквально тхнуло сексизмом. Федерація провчила нахабу за довгий язик і впаяла йому 5-матчеву дискваліфікацію. А ще Керема зобов’язали відсудити матч дівочих команд. Таким чином за Бібіану заступилися, однак їй не звикати до грубощів.

"У неелітних лігах футболісти і тренери не лізуть за словом у кишеню, – усміхається Штайнхаус. – Довелося вислухати про себе таке, чого ніколи і нікому не розповіси". І додає: "Я б не впоралася з усім цим, якби не робота в поліції. Робота копа схожа на роботу футбольного арбітра. Обом потрібно змушувати людей дотримуватися певних правил".

Її кар'єра – унікальна, хоча спершу нічого не вказувало на те, що ця дівчина так далеко зайде. Штайнхаус розпочинала, як футболістка. Але у 16-річному віці підкоректувала свій курс. Бібіана, як і її батько, стала арбітром. Через чотири роки в неї з'явилася регулярна практика. Уродженка Нижньої Саксонії судила поєдинки жіночої Бундесліги. Але хотілося більшого – справжнього адреналіну. У 2001-му Штайнхаус перевели у чоловічі регіональні ліги. Пройшовши крізь таку м'ясорубку, вона вже нічого не боялася.

Паралельно характер Бібіани загартовувався у поліції Ганновера. У 2007 році їй довелося дбати про безпеку 33-го саміту "Великої вісімки". Протести антиглобалістів, хаос на вулицях, коктейлі молотова, водомети. Штайнхаус власною головою відповідала за самого канцлера Німеччини – Ангелу Меркель. І саме в такий стресовий момент Бібіані зателефонували.

"Ми пропонуємо вам працювати на матчах другої Бундесліги", – сказали на іншому кінці "дроту". Вона чекала цього моменту багато років: "Я згідна! Так! Danke!”

І повернулася на бойовий пост – до Меркель, яку так необережно покинула. Дві сильні жінки вже встигли пройнятися повагою одна до одної. "У мене навіть не було вільної хвилини, щоб розкрити шампанське і відсвяткувати підвищення по службі", – пригадує Штайнхаус.

Вона не обмежувалася роботою на матчах другої Бундесліги, де Петер Німайєр, опорник Герти, так необережно торкнувся її грудей (припускають – не випадково, а побившись об заклад із друзями). Високий клас Бібіани був затребуваний у жіночих чемпіонатах Європи та світу, а також на Олімпіаді-2012. Зрештою вона доросла навіть до першої Бундесліги. Щоправда, роль їй відвели скромну – виконувати обов’язки резервного арбітра.

Та навіть тут Штайнхаус знайшла спосіб відзначитися. Об неї гасили свою лють Юрген Клопп, тодішній наставник дортмундської Борусії, і Хосеп Гвардіола, який очолював Баварію. Іспанець навіть активно застосовував руки, хапаючи білявку за плечі, і ледь не нарвався на дискваліфікацію.

Якщо такі зірки футболу звернули увагу на жінку у формі арбітра, то один із найкращих рефері світу – поготів. Британець Ховард Вебб відзначився тим, що показав найбільшу кількість жовтих карток в історії фіналів чемпіонату світу. У 2014-му бритоголовий судя закінчив професіональну кар'єру – почепив свисток на цвях, так би мовити. І розпочав новий етап у житті – разом із Бібіаною Штайнхаус.

Спершу обох арбітрів бачили разом на різноманітних подіях, але не надавали цьому значення. Мовляв, їм є про що поговорити на професійні теми. Однак згодом у пресу просочилася інформація, що Ховард розлучився зі своєю дружиною Кей після 21 року шлюбу. Покинувши трьох дітей – Холлі, Джек, Люсі – Вебб переїхав у Німеччину, щоб бути поруч із коханою. До речі, він також – коп. Яке співпадіння, еге ж?

"У футбольних колах Ховард не робить секрету з розпаду свого шлюбу, – розповіло журналістам анонімне джерело з оточення Вебба. – Не в його стилі зберігати таємниці. Він провів із Кей багато років, вони були молоді і щасливі, але тепер їхні стосунки вичерпалися. Вони, як і раніше, близькі, адже у них є троє дітей, а Ховард – відданий батько".

Нові стосунки надихнули Бібіану працювати ще наполегливіше. Влітку їй знову зателефонували із суддівського корпусу німецької федерації. Зателефонував сам Міхаель Фрехліх, глава організації, і м’яким, довірливим тоном промовив: "Люба наша дівчинко, ми надаємо тобі унікальний шанс. Сезон 2017/18 ти відпрацюєш у першій Бундеслізі".

"Коли я почула це, то втратила дар мови, – розповідає Штайнхаус. – Мої емоції немовби промчали американськими гірками – від шаленої радості до страху перед високою відповідальністю".

Дебют жінки-арбітра відбувся 4 дні тому – у матчі 3 туру між Гертою та Вердером. Бібіана зарахувала два голи – по одному в кожні ворота, а також виписала лише один "гірчичник". Після матчу футболісти обох команди залюбки потиснули їй руку, а головні тренери розсипалися в компліментах на прес-конференції.

Історія пишеться на наших очах: Бібіана Штайнхаус стала першою жінкою у топ-5 європейських чемпіонатах, яка відпрацювала в ролі головного рефері матчу. "Я хочу довести, що можливості чоловіків і жінок на цій роботі абсолютно рівні. Для мене в порівнянні з арбітрами-чоловіками не буде ніяких привілеїв".

Цією фрау нереально не захоплюватись.

Сторінка автора у Facebook

"Була правим півзахисником у чоловічій команді". Інтерв’ю із найкращим арбітром світу Катериною Монзуль