УКР РУС

Анчелотті повернувся в Реал, щоб увійти в історію – козирі, головні дилеми та цікава реакція Лапорти

2 июня 2021 Читати українською
Автор: Юрій Яковлев

"Футбол 24" – про повернення Карло Анчелотті на посаду головного тренера мадридського Реала.

Менше тижня "вершкові" перебували без головного тренера. У четвер, 27 травня, мадридці оголосили про відхід Зінедіна Зідана, а 1 червня новим наставником Реала став Карло Анчелотті, який покинув Евертон попри чинний ще 3 роки контракт. Флорентіно Перес продовжив доволі звичну для Реала практику повертати своїх колишніх тренерів. 61-річний італієць став вже 12-м наставником в історії "вершкових", який щонайменше двічі очолював мадридську команду.

Останніми тренерами, які поверталися в Реал, були Фабіо Капелло (2006 рік) та Зінедін Зідан (2019-й). Цікаво, що обидва фахівці зуміли повернути в Мадрид чемпіонську корону, привівши команду до золотих медалей Ла Ліги. А от у Лізі чемпіонів справи не пішли – ні Капелло, ні Зідан у друге пришестя так і не зуміли зробити Реал найкращою командою Європи. Перед Анчелотті стоїть складне завдання – в умовах обмежених ресурсів повернути трофеї в Мадрид після невдалого сезону 2020/21.

Анчелотті пояснив, чому проміняв Евертон на Реал

Камбек у Мадрид відкрив Карлетто можливість виграти турнір, який йому ще не підкорився. Анчелотті – єдиний тренер в історії, який виграв 4 із 5-ти європейських топ-чемпіонатів (Серію А з Міланом, АПЛ з Челсі, Лігу 1 з ПСЖ та Бундеслігу з Баварією). Відповідно, Прімера – єдиний топовий чемпіонат Європи, який Анчі ще не вигравав. Як відомо, італієць вже очолював Реал з 2013 по 2015 рік. Під його керівництвом мадридці виграли Кубок Іспанії, Суперкубок Європи, Клубний ЧС та десятий в історії Реала Кубок чемпіонів (сезон 2013/14), оформивши "десіму".

Але зараз перед новим-старим тренером Реала стоїть складне випробування, адже йому терміново слід вирішувати низку важливих та не надто приємних кадрових питань. У минулому сезоні половині лідерів "вершкових" було 30 і більше років (Рамос, Бензема, Кроос, Модріч, нікуди не подівся і Марсело). Відповідно, одним із головних завдань Анчелотті стане поступова перебудова й омолодження складу. Тим більше, що крім ветеранів, у команді є й перспективні гравці, яких теж потрібно інтегрувати в проект.

Словом, Карлетто повинен прийняти низку складних і неприємних рішень. Про головні дилеми нового тренера Реала – далі.

Ситуація з орендованими

На контракті в першій команді Реала є 33 гравці – надто багато навіть з урахуванням коронавірусних реалій. Тим більше, що у таборі "вершкових" точно знайдеться пара-трійка виконавців, на яких Анчелотті не розраховуватиме. Іспанські ЗМІ вже повідомили, що той же Лука Йовіч, який не вписався в гру мадридців при Зідані, продовжить виступати в оренді – влітку його повернення в Мадрид чекати не варто. Як і Браїма Діаса та Кубо, які, очевидно, знову гратитимуть в оренді.

Великі шанси на відхід є і в Борхи Майораля, який провів сезоні 2020/21 у Ромі. "Джалороссі" мають право викупу форварда за 15 млн євро, але останнє слово за Жозе Моурінью. Втім, іспанцем у Римі задоволені – у другій половині сезону він витіснив Едіна Джеко і став основним форвардом команди, тому шанси на його продаж оцінюють доволі високо.

Є ще Дані Себальйос та Мартін Едегор. Перший не хоче йти в чергову оренду та прагне повернутися в Бетіс на повноцінній основі, але андалусійці не мають грошей на трансфер. А от данець може знову піти в позику до іншого клубу – остаточне рішення щодо нього прийматиме саме Анчелотті.

Доля ветеранів

Під час першого періоду Карло в Мадриді італієць мав у своєму розпорядженні атакувальне тріо BBC – Бензема, Бейл та Роналду. Кріштіану покинув Мадрид ще у 2018-му, а Бензема після відходу португальця став найкращим бомбардиром Реала – навіть поважний вік не заважає французу демонструвати відмінну результативність, яка посприяла його несподіваному поверненню в національну команду.

Зараз ситуація дещо інша, але в Реалі все ще залишилося чимало футболістів, які грали під керівництвом Анчелотті. Рамос, Іско, Карвахаль, Васкес, Варан, Марсело, Модріч, Кроос, Бензема – всі вони продовжують захищати кольори мадридського гранда. Якщо троє останніх точно залишаться в клубі, то з іншими ветеранами питання наразі відкрите.

Окремо слід відзначити ситуацію з Серхіо Рамосом, який досі не узгодив новий контракт з клубом. Іспанські ЗМІ переконують у неминучому відході капітана, але прихід Анчелотті може все змінити. Карло планує найближчим часом зустрітися з центрбеком, щоб поговорити з ним та спробувати переконати його підписати нову угоду. Цілком імовірно, що заради Анчелотті 35-річний капітан піде на поступки і залишиться в Мадриді ще на сезон.

Повернення Анчелотті в Реал точно на руку Іско, якого відверто списав Зідан. У сезоні 2020/21 півзахисник вийшов на поле 29 разів, але награв трохи більше тисячі хвилин, віддавши дві гольові передачі. Під час каденції Зідана 29-річний іспанець, в якого контракт із клубом до літа 2022-го, кілька разів був на межі відходу. При Карлетто була зовсім інша ситуація – зі всіх гравців Реала саме Іско провів найбільше поєдинків. 106 поєдинків (з них 77 – зі старту) – півзахисник випередив навіть Кріштіану Роналду, в якого 101 матч під керівництвом італійця.

Іско є одним із тих, хто може отримати друге дихання з новим тренером, якого добре знає і який вірить у можливості футболіста. Принаймні, вірив раніше. Сам Іско, до слова, відреагував у соцмережах на новину про повернення Карло. Це вже певний знак, адже перед тим іспанець став єдиним гравцем Реала, який зберіг мовчанку після відходу Зізу.

Що стосується Марсело, то бразилець втратив місце в основному складі, але він не робить проблеми зі свого становища і начебто готовий залишитися. У нього ще рік контракту – не виключено, що ветеран все ж стане частиною оновлення команди і покине клуб вже у поточне міжсезоння.

Не менш складне і питання Рафаеля Варана. У француза, якому вже 28, залишився лише рік чинного контракту. Захисник вимагає підвищення зарплатні, адже це буде чи не остання його велика угода в кар'єрі. Але фінансове становище Реала не дозволяє задовольнити вимоги Варана. Питання стало ребром – або продавати гравця зараз, або втратити безкоштовно через рік. Ну, або ж сподіватися на хороші стосунки француза з Анчелотті, щоб той переконав захисника продовжити співпрацю. Але новий контракт Варана автоматично означатиме відхід Рамоса – на думку того ж AS, обох Реалу зберегти точно не вдасться.

Дилема Азара і Бейла

Найдорожчий гравець в історії Реала і близько не виправдав покладених на нього сподівань. Мадридці сподіваються на вдалий виступ бельгійця на Євро-2020, після чого прийматимуть рішення – дати Азару другий шанс із новим тренером, чи продати і відбити бодай якісь кошти з витрачених влітку 2019-го 115-ти млн євро.

Цікава ситуація і з Гаретом Бейлом, який провів минулий сезон у Тоттенхемі. "Шпори" не скористалися можливістю викупу вінгера, тому валлієць повинен повернутися в Мадрид. Ще недавно ні Реал, ні герой київського фіналу ЛЧ не бачили спільного майбутнього, але прихід Анчелотті, знову ж таки, може кардинально змінити ситуацію – саме при Карло Гарет демонстрував свій найкращий футбол у Мадриді. Хоча наразі якраз Бейл є одним із основних кандидатів на вихід як через ігрові причини, так і через фінансові. Зарплатня Бейла та Азара обходиться Реалу в 60 млн євро на рік – аномальна в нинішні часи розкіш.

Висновок

Неконфліктний Анчелотті у нинішній ситуації – чи не ідеальний кандидат для Флорентіно Переса, хоча й останніми роками успіхи алленаторе не надто вражали. Тренер особисто знає всі внутрішні процеси клубу, не буде ставити себе вище за его президента "бланкос", а також вміє досягати результату в стресових умовах. Тим більше, що Анчі досі є найуспішнішим тренером Реала серед тих фахівців, які провели на тренерській лаві мадридців хоча б 50 матчів. 89 перемог у 119-ти матчах (75% виграних поєдинків) – такої статистики не має більше ніхто.

Так, зараз у нього немає гольової машини під назвою Кріштіану Роналду, але той же Карім Бензема ще може видати на топ-рівні мінімум сезон-два. Того ж Зідана складно назвати відмінним тактиком, але француз завдяки своїм вмінням мотивувати футболістів витискав практично максимум.

Анчелотті, асистентом якого свого часу був Зізу, теж вміє будувати відносини з гравцями. Одним із головних козирів італійця називають саме його вміння налагодити стосунки у роздягальні, що у випадку Реала є вкрай важливою здатністю. Але якраз це і може стати проблемою для тренера. В Іспанії побоюються, що прихід Карлетто уповільнить перебудову в Реалі. Перебудову, яка назріла давно.

Цікаво, що Жоан Лапорта, почувши про призначення Анчелотті в Реал, відреагував із певним хвилюванням. "Це хороший тренер", – коротко відрізав президент Барселони, який сам ніяк не може визначитися з наставником на наступний сезон. Флорентіно Перес свій хід зробив – чи буде відповідь Барси?

Лапорта – це суцільна імпровізація: Барса без чіткого плану підписує гравців Бартомеу, а вибір тренера зовсім не дивує