УКР РУС

"Агресія в атаці – це добре, але не завжди". Ейсебіо Ді Франческо запрягає з Ромою, приваблює грандів АПЛ і поважає Шахтар

8 января 2018 Читати українською
Автор: Олег Бабий

"Футбол 24" – про 48-річного наставника Роми, який спробує перехитрити Пауло Фонсеку в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів.

Це для середньостатистичного вболівальника Ейсебіо Ді Франческо асоціюється із скромним Сассуоло кількох останніх сезонів. А от справжнім шанувальникам кальчо цей сеньйор відомий значно давніше. Як мінімум – з 1997-го, коли Ді Франческо вперше приміряв футболку Роми.

Він же був доволі пристойного рівня центральним півзахисником! Розпочинав ще наприкінці 80-х в Емполі. Згодом провів чотири роки у маловідомому клубі Луккезе, звідки перейшов у П’яченцу, грою за яку привабив скаутів римського гранда.

Три сезони поспіль Ейсебіо був незамінним гравцем "вовків" і виходив на поле практично щоматчу. Паралельно запрошувався у національну збірну Італії (13 ігор, 1 гол). За гіркою іронією долі, Рома здобула поки що останнє у своїй історії Скудетто саме тоді, коли Ді Франческо зіграв лише 5 поєдинків за сезон. У 2000/01 "запалювали" Тотті, Батістута, Кафу, Зебіна, Монтелла, Дельвеккіо та інші достойники. Тим не менше, Ейсебіо свою медаль отримав – це найбільший успіх у його кар'єрі гравця.

"Сила полягає в тому, щоб не капітулювати під ударами проблем, поділився своїми правилами Ді Франческо, коли минулоріч очолив "вовків". – Мені пощастило, що я виграв Скудетто з Ромою. Це була видатна команда, і для того, щоб перемагати, нам належить відтворити ці умови".

Після чемпіонського сезону в Ромі хавбек пограв ще чотири роки – у П'яченці, Анконі та Перуджі. Потім зник із горизонту на деякий час – здобував тренерську освіту – щоб у 2008-му очолити свій перший проект, клуб Віртус Ланчано із третього за силою італійського дивізіону. У сезоні 2009/10 підписав контракт із Пескарою, яку з першої ж спроби вивів у Серію Б. Там команда Ді Франческо закріпилася у статусі міцного середняка – непогано.

Перші успіхи у трясовині – це ще не гарантія того, що ти божитимеш серед еліти. Молодий тренер отримав дуже болючий урок, влітку 2011-го очоливши Лечче, який тоді виступав у Серії А. Дебютна перемога прийшла до нього у другому турі – на виїзді красиво обіграна Болонья (2:0). Проте радість була короткотривалою – три поспіль поразки від посередніх суперників типу Сієни, бліда нічия із Дженоа і знову поразки.

Третього грудня Лечче підійшов до виїзного матчу із Наполі, безнадійно перебуваючи на останньому місці, маючи після 12 турів лише 8 очок. У той день вирішальну битву за свою посаду Ді Франческо також програв – 2:4. Наступного дня він офіційно став безробітним.

Впав – підіймайся! Тренер з новими силами взявся за ремесло. Тепер він очолив Сассуоло і вже невдовзі про цю команду заговорили в усій Італії. "Зелено-чорні", зрештою, ще у попередньому сезоні були близькими до історичного виходу в Серію А, проте поступилися у стикових матчах Сампдорії.

Ді Франческо вирішив не доводити справу до інфарктних стиків, а здобути пряму путівку – у Сассуоло він поставив перемоги на конвеєр. Проміжного новорічного фінішу "зелено-чорні" досягнули із 17-ма звитягами при 3 нічиїх і 4 поразках. Залишалося лише не розгубити солідний гандикап у весняних матчах. Команда Ді Франческо впоралася із завданням, ставши головним тріумфатором сезону в Серії Б, забивши найбільше м'ячів і продемонструвавши другу за надійністю оборону. За мотивами приголомшливого успіху Ейсебіо нагородили "Срібною лавкою" трофеєм для найкращого тренера другого італійського дивізіону.

Повторну спробу штурму еліти Ді Франческо знову провалив. Обігравши у першому турі Новару, Сассуоло програв чотири наступні матчі. Причому, безбожно згорів на власному полі Інтеру (0:7). Новачків продовжувало лихоманити, тож 28 січня, після чергової поразки (від Ліворно, 1:3), Ді Франческо відправили у відставку – не врятувала навіть ефектна перемога (4:3) над Міланом, здобута двома тижнями раніше.

Замість Ейсебіо у команду прийшов Альберто Малезані, який у 5-ти матчах не взяв жодного (!) очка. Третього березня керівництво Сассуоло в авральному темпі повертає Ді Франческо – для Італії такі круті віражі тренерських кар'єр є повсякденним явищем.

Шокова терапія пішла "зелено-чорним" на користь – під керівництвом спеціаліста, якому завдячували минулорічним чемпіонством, вони здобули ще 5 перемог і зберегли елітну прописку. Особливе враження справили виїзна звитяга над Фіорентиною (4:3) та домашня над Дженоа (4:2). Сезон 2013/14 врятовано! Далі – більше.

Наступний сезон Сассуоло закінчив твердим середняком – на 12-ій сходинці. А кампанія 2015/16 стала найуспішнішою в історії клубу – підсумкова 6-та сходинка, одразу після Юве, Наполі, Роми, Інтера та Фіорентини. У ході чемпіонату банда Ді Франческо, де виділялися Берарді, Дзадза, Сансоне, Пеллегріні, зняла скальп из Ювентуса, Наполі, обох міланських клубів, відібрала очки в Роми та Фіорентини – справжня гроза авторитетів! Як бонус за таку феєрію – путівка в єврокубки. "Зелено-білі" пробилися крізь кваліфікацію Ліги Європи, але у квартеті з Генком, Атлетіком і віденським Рапідом посіли останню сходинку.

Виступ на три фронти підкосив колектив Ді Франческо. Сассуоло здав у чемпіонаті Італії на 4 позиції і фінішував 10-м. Та це не завадило Ейсебіо піти на підвищення. 13 червня 2017-го він за обопільною згодою розірвав контракт із клубом і в той же день підписав півторарічну угоду з Ромою.

Варто сказати, що головним натхненником Ді Франческо був і залишається легендарний чеський тренер Зденек Земан. У 1997-99 роках він очолював Рому, а молодий Ейсебіо на льоту схоплював фішки культового спеціаліста. Як і Земан, Ді Франческо полюбляє схему 4-3-3. Однак, навідміну від свого вчителя, його команди атакують з розумом і не забувають про захист.

"Агресія в атаці – це добре, але не завжди, любить повторювати актуальний наставник Роми. – Іноді потрібно вичікувати слушного моменту".

Вертикальні передачі і максимально раціональне використання вільних зон – ось секрет успіху Ді Франческо. Ще одна відмінність від Земана – Ейсебіо сповідує сучасні методи тренування і не навантажує своїх підопічних силою-силенною фізичних вправ. Славиться 48-річний спеціаліст і своїм принциповим ставленням до легіонерів. Якщо варяг не є сильнішим від італійця, Ді Франческо зробить ставку на місцевого виконавця.

Вчитель та учень: Земан і Ді Франческо

Щоправда, наразі його роботою у Ромі – незадоволені. Тіфозі "вовків" начебто хочуть бачити новим керманичем Карло Анчелотті, який поки безробітний. Рома Ді Франческо і справді – не фонтан. Так, команда пробилася у плей-офф Ліги чемпіонів, вигравши складну групу у Челсі та Атлетіко, але от у чемпіонаті після 20 турів посідає лише 5-ту сходинку, поступаючись лідеру – Наполі – 12-ма очками. Шостого січня "вовки" у рідних стінах програли Аталанті, наприклад.

Це не впливає на інтерес до персони Ді Франческо від грошовитих клубів АПЛ. Принаймні ресурс Calciomercato повідомляв, що потенціал Ейсебіо вивчали спостерігачі від Тоттенхема, Евертона, Арсенала і Челсі. Наразі тренер, названий батьками на честь легендарного форварда Бенфіки і збірної Португалії, повністю зосереджений на підготовці до важкого виїзду у володіння Інтера (21 січня). Якщо ж Ді Франческо вдасться зберегти свою посаду до кінця зими, у нього побільшає клопотів. Перший двобій із Шахтарем запланований на 21 лютого. "Є багато причин поважати "гірників", зазначив Ейсебіо після жеребкування.

Сторінка автора у Facebook

"Я вб’ю тебе, твою дружину і твоїх дітей". Небезпечний власник АЕКа, готовий заплатити шалену суму за перемогу над Динамо