УКР РУС

Adios, Los Karpatos! Що пішло не так у Серхіо Наварро

13 сентября 2017 Читати українською
Автор: Олег Бабий

"Футбол 24" – про іспанський проект львівських Карпат, який потрапив у круте піке.

Минулої неділі футбольний Львів пережив неймовірну ганьбу. Карпати були декласовані Вересом на власному полі – 1:6. Трохи раніше "зелено-білі" потрапили під прес Маріуполя (0:3) та Динамо (0:5). Після восьми турів команда перебуває на 10-му місці, маючи одну із найслабкіших атак (менше забили лише Чорноморець, Олександрія та Сталь) і абсолютно найгіршу оборону чемпіонату (19 пропущених м'ячів!).

Ультрас погрожують футболістам погромами, здирають із них футболки (навіть із капітана Худоб'яка), а дружина Худіка у жорсткій формі рекомендує фанатам "позакривати свої писки і забути дорогу на стадіон". Емоції, скандали, розгубленість, повний хаос. Все це відбувається на фоні відсутності почесного президента Карпат Петра Димінського, який вилетів у Швейцарію після трагічної ДТП і, схоже, не має наміру повертатися.

Очевидним є факт, що Серхіо Наварро провалив старт сезону і, вочевидь, не контролює ситуацію в команді. Його відставка повисла у наелектризованому львівському повітрі. Щоправда, генеральний директор клубу Юрій Дячук-Ставицький натиснув на паузу. Іспанський спеціаліст завмер у позиції приреченого на гільйотину.

"Футбол 24" розбирається, що пішло не так у Los Karpatos.

1. Чуже середовище

Як засвідчує досвід, іспанські спеціалісти у клубах із пострадянського простору – це не найкращий вибір. Мовний бар’єр, відчутна різниця ментальностей, зовсім різні футбольні філософії. На цьому вже обпеклися навіть значно іменитіші співвітчизники Наварро – Унаї Емері та Хуанде Рамос. Обидва не протрималися й року у московських Спартаку та ЦСКА. Згодом Рамос працював із Дніпром – там результати були кращі, але машина завелася далеко не одразу. Можна також пригадати Хаві Грасію, який уклав із Рубіном 4-річний контракт, проте пішов у відставку вже після першого сезону. У Росії його звинувачували в нудному футболі. При цьому ще й результату не було.

2. Брак досвіду

Серхіо Наварро у футболі – не новачок. Багато років працював із юнаками іспанського Кастельйона, асистував Курбану Бєрдиєву у Рубіні, обіймав посаду директора академії Вільяреала. І все ж Карпати – це його перший досвід на посаді головного тренера дорослої команди. А тут усе – по-іншому. Окрім обмірковування тактики і виступів на прес-конференціях потрібно ще й ліпити із футболістів, які вже мають бекграунд, єдиний колектив. Бути для них авторитетом і мотиватором. Те, що в теорії може здаватися простим, на практиці виходить зовсім по-іншому. Достатньо було поглянути в очі Голодюка після Вереса, щоб зрозуміти – він далекий від порозуміння із Наварро. Інші аборигени, вочевидь, також.

"Команда "плавить" Наварро – іспанському тренеру робити у Львові нічого". Іван Гецко присоромив Карпати

3. Кадрова політика

Ведмежу послугу для Наварро зробило керівництво клубу. Позбувшись кількох основних виконавців минулого сезону (насамперед – Дитятьєва і Боровика), Карпати прорубали шлюз для масового притоку нових гравців – легіонерів, загадкових ноунеймів, а також своїх хлопців, яким не вдалося реалізуватись в інших проектах, зокрема – іспанських. Станом на сьогодні у клуб зайшло майже два десятки новачків і, схоже, це ще не кінець. За чутками, на базі Карпат у Брюховичах вже не вистачає місця, щоб під час тренувань комфортно розмістити усіх карпатівців, яких вистачить на дві повноцінні команди.

"Головна проблема – дехто з легіонерів нічого не знав про Україну". Даріо Друді – про "Лос Карпатос", роботу в Монако і складне дитинство

Замість того, щоб із лазерною точністю придбати дійсно необхідних футболістів на конкретні позиції, сюди привезли усе, що, даруйте, погано лежало. Тож Наварро зіткнувся із необхідністю не лише награвати основний склад, а ще й просіювати величезну кількість кадрів, щоб з’ясувати можливості кожного.

4. Трансферні проколи, катастрофічно слабкі позиції

За підсумками 8 турів чемпіонату можна зробити висновок, що в основний склад вписалися лише Федецький, Тіссоне, Кортеджано, Ді Франко. Хороший потенціал у юного "Хамеса" – технічного колумбійця Карраскаля, який, однак, є травматичним гравцем. Інші ж поки не виправдовують авансів, або ж узагалі вкрай рідко виходять на поле.

"Вивчив чимало українських слів. Наприклад? Слава Україні!" Хто такий Гвідо Кортеджано

Хавбек Юрій Ткачук упродовж року проробив карколомне піке: з дубля мадридського Атлетіко – транзитом через Карпати – у винниківський Рух, який є аутсайдером Першої ліги. Швидко розчарувалися "зелено-білі" і у центрфорварді Себастьяні Рібасі, сплавивши його у чемпіонат Аргентини. Іронія в тому, що Рібас дебютував там із забитого м'яча. От і думай тепер, коли прорахувалися Карпати – влітку чи тепер?

При такому вавилонському стовпотворінні із новачків, у Карпат залишаються проблемні позиції на полі. Насамперед, потрібно підсилити центр та лівий фланг захисту, які не витримують жодної критики і привозять гол за голом. А ще у Карпат вкотре немає забивного центрфорварда – хронічна проблема, з якою команда стикається постійно, варто лише закінчитися терміну оренди Олександра Гладкого. Зараз досвідчений нападник знову близький до повернення – і це найкраща новина для вболівальників Карпат, які від неділі перебувають у глибокій депресії.

5. Цейтнот

Грандіозна закупівля передбачає будівництво нової команди. Будівництво нової команди передбачає чималі затрати часу. Ця істина проста, як Колумбове яйце.

Натомість Петро Димінський одразу поставив перед тренерським штабом високу планку – вихід у єврокубки з першої спроби. Вболівальники пафосно охрестили амбіційний проект Los Karpatos. Усі зручно вмостилися в очікуванні, що перемоги будуть поставлені на конвеєр. Так не буває.

"Хлопці, хоч один рік зіграйте нормально, за честь міста та Карпат". Як пройшло представлення новачків львівського клубу

Враховуючи усі перелічені вище обставини, приходить розуміння, що такі Карпати – приречені на той результат, який є сьогодні. Але контраст між амбіційними заявами та сумною реальністю провокує уболівальників на розчарування і прокльони. Їм пообіцяли торт, а вийняли із торби лише карамельку.

Сторінка автора у Facebook