УКР РУС

5 причин, чому Реал настільки провалився за 6 місяців 2017 року

9 января 2018 Читати українською

Реал і Зінедін Зідан опинились на роздоріжжі. Провальні результати з літа до зими у сезоні 2017/18 привели Мадрид до 16-очкового відставання від Барселони у Прімері, а це неприпустимо.

Видання Marca відзначає ключові моменти падіння "королів". Ще зовсім недавно навіть Жерар Піке відзначав, що Реал стоїть вище за Барсу. Тепер же ви не дочекаєтесь такої оцінки навіть від найзапеклших фанатів "вершкових". Реал з кожним туром відпускає Барселону все далі і далі. Більше того, від третього місця вже мінус 5. І це ще добре, що Севілья Беріссо, а тепер Монтелли, навряд чи здатна нав'язати боротьбу за топ-4. У Мадриді знову повіяло безпросвітною депресією, і великий Зізу досі не втратив своєї посади тільки завдяки тому, що привів іспанський клуб до висот, досі небачених у світовому футболі. Зараз же із загрозливою швидкістю наближається битва проти Парі Сен-Жермен, тріо якого Неймар-Кавані-Мбаппе виглядає просто смертельним. Якщо ще й у Лізі чемпіонів вилетіти з боротьби за трофей так рано, то у Флорентіно Переса нерви здадуть остаточно.

2 роки Зідана у Реалі. Французька революція після великої депресії

Втрата солідарності та єдності

Деякі гравці припинили думати про загальне добро команди. Простіше кажучи – добро індивідуальне почало брати гору над загальним. Скажімо, у Віго гравці Реала не соромились відкрито жестикулювати і показувати своє невдоволення один одним. Той же Кріштіану Роналду висловлюється відверто, що новачки команди не тої якості, що гравці, які пішли влітку.

Це не дуже добре впливає на мікроклімат у роздягальні, і керівництво "королівського" клубу добре розуміє, що потрібно попрацювати над аспектом єдності, адже попереду важка дуель з ПСЖ у Лізі чемпіонів. Саме командний дух був одним з фірмових аспектів успіху Реала Зідана-тренера, а зараз його, як не було.

Відсутність ефективності у штрафному суперника

Після 17 турів сезону 2016/17 Мадрид набрав 40 очок, забив 47 голів, а пропустив 18. Зараз на рахунку "вершкових" лише 32 очки, а різниця голів 32-16. Команда втратила ефективність у чужому штрафному майданчику. Моменти, як і раніше, виникають, але реалізація інколи перебуає на жахливому рівні. Навіть цього літа, в Суперкубку Іспанії та Європи Реал потребував напівмоменту, аби забити гол. У ворота Барси тоді влетіло 5 голів проти одного у каталонців, і контраст з недавньою поразкою від Мессі та компанії 0:3 разючий. А у Роналду показник виглядає так: 4 голи за 1516 хвилин Прімери, що втричі менше, ніж торік.

Фізичний спад

Команда перебуває далеко не в тому тонусі, як очікували. Навіть близько. І це доволі дивно, позаяк ще півроку тому фізична форма Реала була зразковою. А зараз багато гравців не досягли навіть мінімального необхідного рівня або просто готують себе і пік форми під Чемпіонат світу 2018 (у цьому можна буде пересвідчитись влітку). Метод знаменитого тренера з фізпідготовки Пінтуса нині не працює. Очікували, що перші паростки змін з'являться на початку 2018 року, але після матчу проти Сельти не видно і натяків на прогрес.

Різниця між практикою влітку і взимку

Багато гравців, як Марко Асенсіо чи Лускас Васкес, грали в Суперкубку Іспанії, особливо у другому матчі на "Бернабеу". У наступному ж Класіко Зідан їм не довірився. Хоча ще один лідер Мадрида Матео Ковічіч також розчинився, якщо не сказати гірше, в останньому матчі проти Барси і був далеко не тим мобільним хорватом з літнього періоду.

Плутанина з воротарем і відсутність віри у тренера

Віра команди у тренера, схоже, похитнулась. Деякі гравці занадто впевнені у своїй позиції в основі на ключові матчі, а це не змушує їх важко працювати на тренуваннях. Інакше кажучи, Зідан розбалував совїх лідерів, продуктивність і форма яких виразно знизились. Команді не вистачає жорсткого голосу, який опустив би зірок з неба на грішну землю. А конкуренти зірок все це бачать і також втрачають мотивацію боротись за своє місце.

Не сприяє настрою основного воротаря Кейлора Наваса і трансфер Кепи з Атлетіка, який наближається семимильними кроками. Зовні костаріканець зберігає спокій і впевненість, але весь цей шум довкола найдорожчого трансферу воротаря в історії Реала не додає йому позитиву та єдності з колективом.