УКР РУС

Три головні інтриги УПЛ за 3 тури до фінішу – у кого кращі шанси на успіх?

2 мая 2018 Читати українською

Українська першість виходить на фінішну пряму. "Футбол 24" розбирає шанси команд у 3 ключових протистояннях верхньої шістки: чемпіонство, бронзові медалі та останнє місце в єврокубках.

У верхній частині турнірної таблиці УПЛ команди розділилися на пари, кожна з яких вирішує свої завдання. До кінця чемпіонату залишилося 3 тури. Скрізь відставання мінімальні, скрізь все може кардинально змінитися, скрізь є інтрига. Наскільки серйозна – розбираємося.

Турнірна таблиця

Нагадуємо, що згідно з Регламентом за рівної кількості очок вище фінішує та команда, в якої краща різниця забитих/пропущених м'ячів.

Чемпіонство

Претенденти

Шахтар – 69 очок (різниця голів: +46)

Динамо – 66 очок (різниця голів: +37)

Календар

Шахтар

30-й тур – Зоря (вдома)
31-й тур – Верес (вдома)
32-й тур – Динамо (виїзд)

Динамо

30-й тур – Маріуполь (вдома)
31-й тур – Зоря (виїзд)
32-й тур – Шахтар (вдома)

До середини квітня Шахтар тримав Динамо в турнірній таблиці на відстані двох перемог. "Гірники" впевнено йшли по дистанції, але успіх "біло-синіх" у виїзному Класичному повернув їм реальні шанси на титул.

Повернення інтриги, або Як Шахтар не може забити Динамо 3 матчі поспіль

Між Шахтарем і Динамо зараз 3 пункти. Поєдинок в останньому турі може перетворитися на справжній "золотий матч", але лише за певних умов: якщо кияни попередні дві гри виграють, а донеччани хоча б в одній з них втратять очки.

Значно краща різниця голів (яку Шахтар набив після зимової паузи 7-матчевою серією із загальним рахунком 24:0) дає змогу Шахтарю фактично вбити інтригу ще перед виїздом у гості до Динамо. Якщо до того часу фаворити всі свої матчі виграють, а кияни суттєво не покращать різницю м'ячів – для перемоги в чемпіонаті Динамо доведеться спробувати розгромити суперника в очній зустрічі.

Відзначимо, що перше місце УПЛ дає команді пряму путівку в груповий раунд Ліги чемпіонів. Віце-чемпіону ж доведеться проходити кваліфікацію, де шанси з наступного сезону тільки погіршаться.

Бронзові медалі

Претенденти

Ворскла – 44 очки (різниця голів: 0)

Зоря – 43 очки (різниця голів: +4)

Календар

Ворскла

30-й тур – Верес (виїзд)
31-й тур – Маріуполь (виїзд)
32-й тур – Зоря (вдома)

Зоря

30-й тур – Шахтар (виїзд)
31-й тур – Динамо (вдома)
32-й тур – Ворскла (виїзд)

Перемоги Зорі в купі з поразками Ворскли в попередніх двох турах відновили боротьбу за "бронзу". З одного боку, між командами лише одне очко розриву, з іншого – у луганців значно складніший календар.

У 32 турі опоненти зійдуться в Полтаві. Щоб ця гра мала якусь вагу, Зоря в матчах з Шахтарем і Динамо може набрати лише на 2 очки менше, ніж Ворскла у протистояннях з Вересом і Маріуполем. Тобто принаймні одна перемога полтавців змусить колектив Юрія Вернидуба відбирати очки в грандів.

І навіть у разі виконання цих умов, Зорю влаштує лише вікторія на полі "зелено-білих". Ну а варіант, за якого Зоря у матчах з грандами набере більше залікових балів, ніж Ворскла з простішими суперниками, виглядає взагалі фантастично. Хоча луганці восени серйозно псували нерви Динамо і Шахтарю.

Неочікувані проблеми Шахтаря, правильна заміна Хацкевича та вихід Зорі в Лігу Європи. Підсумки 29-го туру УПЛ

Відзначимо, що третє місце чемпіонату дає не лише бронзові медалі, а й забезпечує пряме потрапляння в груповий етап Ліги Європи-2018/19. Це передбачає непогані (за мірками нинішньої УПЛ) фінансові виплати від УЄФА. Футболістам Ворскли є за що битися – ймовірність погашення боргів зросте.

Останнє єврокубкове місце

Претенденти

Маріуполь – 36 очок (різниця голів: -3)

Верес – 33 очки (різниця голів: -1)

Календар

Маріуполь

30-й тур – Динамо (виїзд)
31-й тур – Ворскла (вдома)
32-й тур – Верес (виїзд)

Верес

30-й тур – Ворскла (вдома)
31-й тур – Шахтар (виїзд)
32-й тур – Маріуполь (вдома)

Шахтар, Динамо, Ворскла та Зоря забезпечили собі Європу на наступний сезон. Оскільки Кубок України точно виграє Динамо або Шахтар, то остання путівка на континентальну арену (2-й раунд кваліфікації ЛЄ) відходить 5 місцю УПЛ. На нього претендують Маріуполь і Верес.

Аутсайдери верхньої шістки практично не можуть зачепитися за бали в матчах з іншими командами, тому тут все вирішується в очних поєдинках. Вдома Маріуполь обіграв Верес, завдяки чому відірвався від прямого конкурента в турнірній таблиці на 3 очки.

Втім, у рівнян є козир – краща різниця забитих/пропущених. Тому, якщо ситуація не зміниться, в останньому турі у Львові їм потрібно буде просто обіграти Маріуполь. Якщо ж приазовці зуміють не програти Ворсклі, а Верес полтавцям поступиться (протистояння з Шахтарем і Динамо виносимо за дужки), тоді Арена-Львів прийматиме позбавлений інтриги матч.

Верес зараз виглядає розібраним і має мало аргументів на свою користь. Але в команді все одно достатньо досвідчених виконавців, які здатні на високому рівні провести останні тури та виграти цю боротьбу за єврокубки. А вона, у свою чергу, може врятувати клуб від зникнення.