УКР РУС

16 топових зірок молодіжного Євро-2017 – за ким стежити на ярмарку талантів, оціненому в 1 мільярд євро

16 июня 2017 Читати українською
Автор: Тарас Котив

У 2017 році на Чемпіонаті Європи серед молодіжних збірних U-21, який пройде у Польщі з 16 по 30 червня, зіграють як ніколи багато топ-гравців.

У провідних чемпіонатах і навіть у складах грандів усе частіше виборюють місце у складі футболісти, яким нема і 22 років. На молодіжному Євро можуть грати виконавці, яким не більше 23 років. На полях Польщі ми побачимо чимало гравців, які засвітились у національних збірних і вже вигравали трофеї на найвищому рівні, беручи безпосередню участь в успіхах своїх команд.

Їхня ціна уже перевищує усі межі пристойності, а моментами сягає космічних цифр. Загальна трансферна вартість цих 12 молодіжних збірних сягнула за мільярд євро, а точніше 1,02 млрд. І це ще за найскромнішими даними Трансфермаркт. Суми, які топ-клуби пропонують за тих же Доннарумму, Ренату Санчеса чи Асенсіо, значно вищі за ці цифри. Одні тільки команди Іспанії та Італії оцінюють у 500 мільйонів євро!

Трохи про схему турніру, і поїхли представляти головних його зірок. Євро-2017 складається з 3-х груп по 4 команди: A – Польща, Англія, Швеція та Словаччина. B – Іспанія, Сербія, Португалія, Македонія, C – Італія, Німеччина, Чехія, Данія. Переможці квартетів виходять у півфінал, до них приєднується найкраща команда з тих, що посіли другі місця.

Джіджі Доннарумма – один такий на століття: історія про велику любов чи шалений бізнес?

Натаніель Чалоба (4 млн євро трансферної вартості, Англія, Челсі)

Повноцінний чемпіон Англії-2017 у складі Челсі (10 матчів в АПЛ) раніше набирався досвіду в орендах за Наполі та Мідлсбро. Чалоба проводитиме уже 3-й подібний Євро, а зараз буде віце-капітаном "трьох левів". Цей півзахисник здатен наробити шуму своєю технікою і потужністю.

Джордан Пікфорд (29,4 млн євро, Англія, Евертон)

Воротар, за якого Сандерленд отримав рекордну суму в історії трансферів голкіперів. Перехід було оформлено за декілька днів до старту Євро-2017. 25 млн фунтів роблять Пікфорда 3-м найдорожчим стражем воріт в історії після Буффона та Едерсона.

Серед інших англійців виділимо вінгера Саутгемптона Натана Редмонда (7 голів у 37 матчах сезону в АПЛ), захисників Арсенала Калума Чемберса (купували за понад 20 млн євро у 2014-му з Саутгемптона) і Роба Холдінга (з ним лондонці виграли 6 поспіль матчів на фініші сезону в АПЛ), а також вінгера Лестера Демарея Грея (величенький досвід в АПЛ і 5 матчів в дорослій ЛЧ) Теммі Абрахама (18-річний форвард Челсі вже коштує 5 млн євро і забив 26 голів у сезоні за Брістоль в оренді).

Ренату Санчес (40 млн євро, з додатковими бонусами може вирости до 80, Португалія, Баварія)

Найкращий молодий гравець дорослого Євро-2016 і Golden Boy-2016 здав у Мюнхені, але все ще приваблює такі клуби, як Барселона чи Манчестер Юнайтед. Ренату Санчес відіграв уже 13 матчів за національну збірну Португалії, а зараз у компанії інших португальських зірок 19-річний центрхав спробує виграти ще одне Євро. Санчес є найдорожчим гравцем молодіжного Чемпіонату Європи і може використати турнір для відновлення віри у свої сили. Цікаво, що Ренату ще не зіграв за збірну Португалії U-21 жодного матчу.

Брума (12,5 млн євро, Португалія, РБ Лейпциг)

Вінгер, який цього літа покинув Галатасарай після 11 голів за сезон і перейшов у сенсацію Бундесліги, був серед претендентів на трансфер, зокрема, у Манчестер Юнайтед. Не дебютував у національній збірній Португалії лише тому, що грає на позиції Роналду.

Жоау Канселу (20 млн євро, Португалія, Валенсія)

Правий фулбек Валенсії відіграв уже 5 матчів за дорослу збірну. Кажанам він обійшовся у 15 мільйонів євро, а перейти в Барселону чи Ліверпуль може за всі 30. Ласий шматочок на трансферному ринку літа 2017 буде одним з головних персонажів, за ким стежитимуть скаути топ-клубів.

Нинішня португальська молодіжка також може похвалитись такими зірками, як нападник Гонсало Гедеш (ПСЖ заплатив Бенфіці 30 млн євро, 2 матчі за національну команду), капітан цієї команди Бруно Фернандес (новачок Сампдорії, 7,5 млн євро вартості) і 20-річний півзахисник Порту Рубен Невеш (2 матчі за головну збірну, уже і капітаном Порту встиг побувати, а Ліверпуль і Челсі готові викласти за нього 35 млн євро).

Марко Груїч (7 млн євро, Сербія, Ліверпуль)

Центральний хавбек, на рахунку якого 5 матчів в АПЛ, 3 – у складі національної збірної. Груїча називають новим Неманьєю Матічем.

Андрія Живковіч (6,5 млн євро, Сербія, Бенфіка)

Правий вінгер, який став наймолодшим в історії гравцем національної команди Сербії (5 матчів). За перший сезон у Бенфіці навіддавав 11 асистів. Один з героїв молодіжного ЧС-2015, що став історичним чемпіонським для Сербії. Буде великим гравцем, – думка Сініші Міхайловіча.

Марко Асенсіо (20 мільйонів євро, Іспанія, Реал)

За нього уже пропонують шалені 50 млн євро – 21-річний Асенсіо став наймолодшим автором гола у фіналах Кубка/Ліги чемпіонів за Реал. У новому контракті з мадридським клубом буде записана фантастична сума відступних 350 млн євро. Безболісно заміняв Роналду та Бейла, витіснив Хамеса Родрігеса в чемпіонському сезоні. Це гравець світового класу, вважає Вісенте Дель Боске. Вигравав Євро з Іспанією U19, де став найкращим гравцем турніру. Дебютував і за головну команду країни.

Ектор Бельєрін (40 мільйонів євро, Іспанія, Арсенал)

Правий захисник провів трохи слабший, ніж зазвичай, сезон в АПЛ, але залишається вагомою трансферною ціллю Барселони. Наприкінці сезону Бельєрін знову показав клас і допоміг Арсеналу виграти Кубок Англії. Гравець екстрарівня, який і будь-якій дорослій збірній би підійшов. Один з трьох найкращих правих захисників світу, – вважає Іан Райт.

Іньякі Вільямс (25 млн євро Іспанія, Атлетік)

Рідкісний темношкірий баск може покинути Більбао вже цього літа. Атлетік не проти, але вимагає за Іньякі усю суму відступних – 50 млн євро. Головними претендентами на цей трансфер вважають Борусію Дортмунд і Ліверпуль. За Вільямса (може зіграти швидкого правого вінгера або форварда) говорять 8 голів і 8 асистів у сезоні, який-не-який єврокубковий досвід. Уже встиг дебютувати за національну збірну Іспанії.

Іспанська молодіжка могла б зайняти ледь не усі місця в символічній збірній головних потенційних героїв Євро-2017. Досить глянути на півзахист, де ще є Деніс Суарес (18 млн євро, Барселона, дебютував за головну Фурію Роху) і Сауль Ньїгес (40 млн євро Атлетіко, феєрив уже навіть і в Лізі чемпіонів, 3 матчі за національну збірну). А ще 18-мільйонний лівий захисник Валенсії Гайя, орендовані Реалом в Бундеслігу захисник Хесус Вальєхо (8 млн євро, заміна Пепе) та нападник Борха Майораль (2,5 млн євро, потенційний замісник Бензема після відходу Морати), екс-нападник Барселони Сандро Рамірес, який може проміняти Малагу на Евертон, а також форвард Мілана Жерар Деулофеу, близький до повернення у Барсу.

Патрік Шик (15 млн євро, Чехія, Сампдорія)

Новий Златан Ібрагімовіч, який за 30 мільйонів має невдовзі перебратись у Ювентус. Талановитий форвард, який гучно заявив про себе у Серії А за Сампу, і вже зіграв 5 матчів за національну команду Чехії і забив 1 гол. Показники у збірній U-21 вражають – 10 голів у 9 матчах, найкращий бомбардир кваліфікації Євро-2017. Золота ліва нога і захмарні очікування.

Махмуд Дауд (15 млн євро, Німеччина, Борусія Дортмунд)

Головна зірка традиційно неслабкої німецької молодіжки має сирійське коріння і завидну техніку. Поміняв гладбахську Борусію на дортмундську, не захотівши покидати Німеччину заради Ліверпуля. З-за кордону надходили пропозиції на рівні 30 млн євро, але Дортмунд зумів придбати Дауда лише за 12. Сирійці ніколи не грали важливої ролі у європейських клубах, але цей біженець із Сирії став однією з головних надій німецького футболу. Провідні клуби Європи бачать у ньому вдосконалену версію Ілкая Гюндогана, проте Махмуд залишається вірним Німеччині, яка у 1996 році ласкаво прийняла його батьків, що тікали від репресій батька нинішного президента Сирії.

Серж Гнабрі (10 млн євро, Німеччина, Вердер, перейде у Баварію)

Мегаталановитий атакувальний півзахисник, за який Баварія виклала скромну суму. За дорослу збірну Німеччини Гнабрі провів 2 матчі, а забив ...3 голи. У Бундеслізі в перший же сезон екс-хавбек Арсенала забив 11 голів. Навіщо Венгер відпускав Сержа у Бремен за лише 5 млн євро? Загадка.

У складі збірної Німеччини також можуть засяяти на Євро такі виконавці, як хавбек Шальке Макс Майєр (5 голів у 7 матчах кваліфікації, 4 гри за дорослу Бундестім, у свої 20 років коштує не менше 16 млн євро), 12-мільйонний Максіміліан Арнольд (Вольфсбург, ще один надрезультативний півзахисник цієї молодіжки, грав і за головну збірну) і 20-мільйонний новачок Борусії Дортмунд Максімілан Філліпп, якого називають новим Ройсом.

Джанлуїджі Доннарумма (25 млн євро, Італія, Мілан)

Ще півроку тому за нього готові були викласти божевільні 100 мільйонів, а зараз він по-зрадницькі не бажає продовжувати контракт із клубом, який дав йому путівку в життя. Мілан уже навіть оголосив, що наступний сезон Доннарумми останній на "Сан-Сіро". Новий Буффон – якої ще більш похвальної характеристики може удостоїтись цей 18-річний рекордсмен на всіх рівнях. У свої 18 років міланський Джіджі провів уже 4 матчі за дорослу Скуадру Адзурру. Куди після свого другого великого турніру (раніше було Євро U-17 і виліт в 1/4)? Реал, ПСЖ чи, може, ще вдасться відновити роман з Міланом?

Федеріко Бернардескі (30 млн євро, Італія, Фіорентина)

Правий вінгер, якого якось і незручно навіть називати гравцем молодіжної збірної. Бернрдескі провів уже 9 матчів і відзначився голом за головну команду Італії, а ще на його рахунку 14 голів і 5 асистів за останній сезон у Фіорентині. Останній, можливо, у кількох сенсах. Не виключено, що Бернардескі купить Ювентус або Інтер.

Доменіко Берарді (25 млн євро, Італія, Сассуоло)

На совісті 22-річного флангового нападника 10 голів, 11 асистів у сезоні, результативні виступи в Лізі Європи. Кар'єрі Берарді трохи перешкоджають травми, а так це кандидат на місце в основі головної збірної Італії в найближчому майбутньому. На Доменіко вже зараз претендують Рома та Інтер.

Італія за багатством топових талантів, які засвітились в елітному футболі, може цьогоріч позмагатись навіть з Іспанією. Вартують окремої згадки півзахисник Мілана Мануель Локателлі (6 млн євро, феєрично розпочав у Серії А з переможного гола Ювентусу в одному зі своїх перших матчів), 15-мільйонний хавбек Інтера Роберто Гальярдіні (2 матчі за національну збірну), суперталант Торіно Марко Бенасссі (22-річного півзахисника оцінюють у 9,5 млн євро, 3 голи у кваліфікації Євро-2017, 5 голів і 3 асисти у сезоні Серії А), захисник Аталанти Андреа Конті (правого фулбека хочуть ледь не всі італійські гранди, вартість 10 млн євро).

Дрім-тім із зірок футболу, які засяяли на чемпіонатах Європи U-21

Тарас Котів, Футбол 24