УКР РУС

Рожеріо Сені. 7 історій про голкіпера-бомбардира, яких ви могли не знати

22 січня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" – про культового бразильського воротаря "Сан-Паулу", який упродовж професіональної кар'єри забив 135 м'ячів. Абсолютний рекорд!

Минуло більше двох років, як Рожеріо зняв рукавички і акуратно спакував їх подалі, щоб не мозолили очі, навіюючи ностальгію. Підтискав вік – 42 роки. Навіть для голкіпера це вже критичний показник, пора на футбольну пенсію.

Ігрова кар'єра Сені розтягнулася майже на три десятки років, якщо враховувати молодіжні команди. Тричі чемпіон Бразилії, дворазовий володар Копа Лібертадорес, чемпіон світу-2002. Ну й, звичайно, рекордсмен серед усіх голкіперів цієї планети. 135 голів, забитих, в основному, ювелірними ударами зі штрафних, – це те, що робить Рожеріо по-справжньому особливим.

Зараз він дебютує на посаді головного тренера свого рідного "Сан-Паулу". Ми ж повернемося у минуле, щоб згадати, звідки, як і куди прямує цей чоловік.

*******

У жилах Рожеріо Сені тече італійська і навіть німецька кров. Первісний варіант його прізвища – Cenni. Прадідусь по батьковій лінії, який переїхав у Бразилію ще в XIX столітті, дещо видозмінив прізвище, прибравши із нього одну літеру. Європейське коріння Рожеріо позначається і на його музичних смаках. Він не належить до прихильників традиційної бразильської музики, натомість слухає рок і полюбляє класичний стиль одягу.

*******
Вважається, що всю кар'єру Сені провів лише в одному клубі – "Сан-Паулу". Однак це не зовсім так, адже все розпочиналося із скромної команди "Синоп" наприкінці 1980-х. Юний Рожеріо займався волейболом і думав пов'язати із цим видом спорту своє майбутнє. Одного разу пристав на пропозицію друзів – спробував себе у воротах "Синопа". Виявилося, що Сені – природжений голкіпер. З того часу він все частіше надягав рукавички, а згодом підписав із клубом контракт, ставши резервним воротарем. Статус запасного закріпився за ним ненадовго.

*******

Перейшовши у "Сан-Паулу" в 1992-му, Сені знову засів на "банку". Місце у воротах було твердо закріплене за Дзетті – голкіпером, який тут перебував вже другий рік, а також мав досвід ігор за "Палмейрас" та "Гуарані". На одному із тренувань Рожеріо підійшов до старшого колеги і поцікавився: "Тобі непогано вдаються удари зі штрафних. Чому ти підходиш до м'яча лише на тренуваннях? Спробуй у наступному матчі". Той подивився на Сені, наче на божевільного: "Борони Боже, це не діло для голкіпера". Почувши таку категоричну відповідь, Рожеріо пообіцяв собі: "Тільки з'явиться такий шанс – одразу проб'ю".

*******

Красивої історії про вірність одному клубові могло б і не бути, якби у 2001 році Рожеріо поїхав у Європу. Ним цікавилися в лондонському "Арсеналі", де епоха Девіда Сімена наближалася до закінчення. Поки цей трансфер готувався, а Сені пакував валізи, Пауло Амарал, президент "Сан-Паулу", зробив сенсаційну заяву: документи голкіпера – підроблені, переїзд в Лондон зірвано, а сам Рожеріо буде покараний у рідному клубі 1-місячною дискваліфікацією. Голкіпер-бомбардир рвав і метав. Розчервонівшись від образи і розпачу на "Сан-Паулу", він збирався перейти у "Крузейро". Проте закінчення дискваліфікації співпало із відставкою ненависного президента Амарала. Сені залишився на "Морумбі".

*******

Найпам'ятніший матч у Копа Лібертадорес дворазовий володар трофею провів у 2004-му. "Це сталося, коли "Сан-Паулу" після 10-річної перерви повернувся в Лібертадорес, – пригадує Рожеріо Сені. – Ми грали проти "Росаріо Сентраль". Матч-відповідь 1/8 фіналу, забитий вщерть "Морумбі", який буквально кипить. Справа дійшла до серії пенальті, і до самого її кінця ми програвали в один м'яч. Але потім я реалізував нашу п'яту спробу і відбив два їх удари. Стадіон вибухнув так, як ніколи. Це найбільш неймовірний момент, пережитий у Копа Лібертадорес. Він перевершує навіть переможний фінал проти "Атлетіко Паранаенсе", який відбувся наступного року".

*******

Він міг закінчити ще у 2009-му. На одному з тренувань Сені зламав ногу. Голкіперу йшов 37-й рік, перспективи видавалися абсолютно похмурими. Клуб розпочав пошук нового воротаря, який замінив би травмовану легенду. Рожеріо невідоме слово "депресія", він не звертав уваги на розмови, що відправляли його на пенсію. Працював над собою, чітко дотримувався вимог медичного штабу і повернувся на поле вже через півроку. Повернувся, щоб провести ще кілька дуже яскравих сезонів.

*******

Коли Рожеріо запитують про його колег по ремеслу, мовляв, хто із них для вас №1, він виділяє одразу шістьох. "Було багато кіперів, які стали прикладом для мене. Я міг би назвати від п'ятнадцяти до двадцяти прізвищ з різних часів. Наприклад, в Аргентині мені подобався Наварро Монтожа, він володів досконалим ударом з обох ніг. Найважливішу роль у моїй кар'єрі зіграв Дзетті, тому що він був найголовнішим моїм учителем. Учасник трьох чемпіонатів світу Таффарел. Діно Дзофф, Дасаєв, ван дер Сар, який свого часу виявився одним із піонерів перетворення воротарів у польових гравців".

*******

Сені дуже рано залишився без матері. Тож у грудні 2015 року, провівши свій прощальний матч, Рожеріо розчулився не тільки через те, що зав'язує із грою. "Хотів би присвятити цей момент моїй мамі, якої більше немає з нами. Вона тільки одного разу бачила, як я граю у футболці "Сан-Паулу", – сказав найкращий бомбардир серед голкіперів.

Сторінка автора у Facebook

Клаудіо Каніджа. Як стати другом Марадони, нюхати кокаїн і пропустити Кубок світу через відмову постригтися