УКР РУС

Розбірки ультрас Дніпра і СК Дніпро-1. Що відбувається?

12 жовтня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" пояснює причину фанатського побоїща під час дербі двох дніпровських клубів.

Що трапилося?

Після закінчення першого тайму матчу 16 туру Другої ліги Дніпро – СК Дніпро-1 кілька десятків ультрас господарів прорвалися у сектор, де сиділи нечисленні саппортери новоствореного клубу і розпочали бійку, у якій перепало навіть президенту клубу – Юрію Березі. Назад траблмейкери повернулися із трофеями – банером гостей і їхнім барабаном, який тут же був спалений. Дісталося і футболістам СК Дніпро-1. Вони поступилися своїм опонентам з рахунком 0:2. Голи забивали Довбик та Назаренко-молодший.

Передісторія

Ненависть ультрас Дніпра до своїх сусідів бере початок із літа, коли, власне, був створений СК Дніпро-1. Клуб-гранд опинився на межі ліквідації через величезні борги власника Ігоря Коломойського, який не бажав платити за старими рахунками. Проте прикривати Дніпро не поспішали – за чутками олігарх очікував на кілька мільйонів євро, які повинні надійти від Севільї за трансфер вихованця клубу Євгена Коноплянки. Немає клубу – немає грошей. Тому улюблений клуб дніпрян залишили на суто формальному плаву. Тим часом готували запасний аеродром – СК Дніпро-1, який став би спадкоємцем легендарної команди після того, як вона остаточно і безповоротно піде на дно, взявши на себе всі борги.

На фото: Юрій Береза, Борис Філатов та Геннадій Корбан

Почесним президентом СК став народний депутат від "Народного фронту" Юрій Береза, якого називають людиною Коломойського. Новому клубу швиденько надали статус професіонального і допустили до сезону в Другій лізі, хоча він не зіграв жодного матчу серед аматорів. Хитрий задум розкрив Роман Зозуля, ще один натхненник СК Дніпро-1. Його слова прозвучали жорстоко, але хоча б чесно:

"Це дуже великий крок для нової (старої) команди. Так, я вважаю, що СК Дніпро-1 – це той самий Дніпро, але з новими людьми біля керма. Думаю, всі прекрасно розуміють, що ФК Дніпро залишили на плаву зовсім на трохи. Далі вже зрозуміло, що з ним зроблять".

До нової (старої) команди, висловлюючись словами Зозулі, перейшли чимало дніпрян – тренер Михайленко та гравці Польовий, Варцаба, Лопирьонок, Чеберячко, Кравченко, Когут тощо. Корабель не покинули лише Довбик, Назарина та Вакулко, які на фоні необстріляних хлопців 1999-2000 років народження можуть почуватися справжніми лідерами.

І, що найголовніше, могутня фанатська армія – разом із Дніпром. СК Дніпро-1 вони називають фейковим клубом. А от ресурс "Причал", неофіційний сайт Дніпра, відверто симпатизує СК. Звідси й вчорашнє послання від ортодоксальних ультрас: "Ми зламаємо вам Березу і розвалимо ваш Причал".

Ситуація наближається до точки кипіння.

Що далі?

Після вчорашнього інциденту обидві сторони конфлікту висловили у Facebook власну позицію.

Побитий президент СК Дніпро-1 Юрій Береза мріє назавжди заборонити хуліганам вхід на стадіон і повернути у сектори правоохоронців. У цьому він зовсім не оригінальний.

Натомість один із лідерів дніпровських ультрас Євген Переверзєв (Юджин) емоційно радіє перемозі на двох фронтах: "Надрали зад клубу подделке!"

На цьому історія навряд чи закінчиться. Бійкою обов'язково зацікавляться у КДК ФФУ і ухвалять санкції – суворі або не дуже. Та це ніколи і нікого не зупиняло. Фанати Дніпра продовжать хейтити невизнаний для себе клуб – словом, а іноді й ділом. Як написав у Facebook Рупор Північної Трибуни: "Фанатські розбірки існували завжди, і якщо ти приходиш на фанатський сектор, то байдуже, хто ти є – лікар, студент чи народний депутат – будь готовий відстоювати свій клуб".

Завдяки цій перемозі Дніпро піднявся на друге місце, обійшовши СК Дніпро-1 на 2 бали. Щоправда, в СК ще є гра в запасі. Після 16 турів лідирує Металіст 1925 – усі три клуби претендують на вихід у Першу лігу. У наступному турі Дніпро поїде в гості до Харкова – знову дербі! Історію воєн між обома фанатськими арміями переповідати зайве. Це абсолютний топ українського навколофутболу.

Сторінка автора у Facebook

"Рафаїлов намагався нам сказати: "Ви – дебіли, ідіоти". Ми його послали подалі". Скандал на матчі "Зоря" – "Дніпро", який міг закінчитися побоїщем