УКР РУС

"Роналду? "Барселоні" не потрібні гравці із світської хроніки". Правила життя Хаві

25 січня 2016 Читать на русском

"Футбол 24" представляє колекцію найбільш знакових своєю мудрістю висловів живого символа Каталонії. Сьогодні Хаві Ернандесу Креусу виповнюється 36 років.

У «Барсі» я пройшов через все і не один раз замислювався над тим, щоб покинути клуб. У перші роки в складі грав Гвардіола і я знав, що у мене немає шансів на велику ігрову практику. Мені тоді було 17-18 років, і різноманітні порівняння з іншими футболістами аж ніяк не додавали мені гарного настрою.

Якщо я і сьогодні є гравцем «Барселони», то тільки завдяки моїй мамі. Її ідеали, інтуїція, упертість і почуття любові до клубу зірвали мій перехід в «Мілан».

Багато команд, граючи проти «Барселони», не хочуть атакувати, а просто вибудовують редути. Звичайно, це створює певні труднощі, адже ми звикли комбінувати на вільному просторі. Часто бувало, що ми грали проти шести захисників і чотирьох півзахисників.

Англія - серце і душа футболу. Якби у «Барселони» були вболівальники «Ліверпуля», МЮ або «Арсенала», ми б виграли 20 титулів Ліги чемпіонів.

Збірну Іспанії часто називали нудною командою на чемпіонаті світу в ПАР. Але це не так - нудними були наші суперники.

Перемоги - це наркотик. Коли виграєш один титул, після цього лише збільшується бажання перемагати знову. Перемоги не розслабляють, вони лише надають нові сили.

Перед тим як отримати м'яч, ти вже повинен розуміти, що робити з ним далі.

Досконалість - це поєднання якостей Зідана і Марадони.

Думаю, іспанська ліга найсильніша. Ми кращі в техніці і тактиці. Хоча АПЛ перевершує нас у швидкості та інтенсивності гри.

Футбол понад усе, його не повинні змішуватися з політикою, ідеологічними сентенціями і різного роду закликами. Футбол люблять як в Каталонії, так і Андалусії і Країні Басків. А кому не подобається цей вид спорту, то нехай просто не дивиться його.

Пол Скоулз... Він був справжнім зразком для наслідування! Для мене він був найкращим центральним півзахисником за останні 15-20 років. Я часто розмовляв із Хабі Алонсо про нього. Він був чудовий, володів всіма необхідними якостями: останній пас, відчуття голу, сила, витривалість, бачення поля, він ніколи не втрачав м'яч.

На «Селтік Парк» панує неймовірна атмосфера. Там не має значення статус гри - вболівальники створюють прекрасний фон на будь-якому матчі. Але найбільше мені подобається підтримка, коли їх команда поступається.

Для мене Мессі - найкращий гравець всіх часів. Він кращий з 22-х років. Він змагається тільки з самим собою, тому що конкурентів у нього немає.

Якщо ви не можете ладнати і взаємодіяти з Мессі, то футбол вам протипоказаний.

Я не хотів би бачити Роналду в «Барселоні». Нам не потрібні гравці, які є постійними фігурантами світської хроніки.

У нас із Пепом особливий зв'язок - ми разом грали. Ми однаково бачимо футбол. Ми багато говоримо, довіряємо один одному. Він завжди кличе мене до лавки, щоб дати вказівки, я - його продовження на полі.

Якщо ти думаєш, що навколо все сіре, а Пеп – що все біле, то, повірте, через п’ять хвилин ви будете думати, як він.

Я завжди був зачарований грою Бернда Шустера. Другим моїм кумиром став Дієго Марадона. А третім був Хосеп Гвардіола.

Історично так склалося, що мій улюблений клуб – МЮ.

Мені до вподоби атакувальний футбол у всіх його проявах. Ви тиснете, ви володієте, ви шукаєте шляхи до воріт суперника. Деякі команди не хочуть або не можуть добре контролювати м'яч. Тоді заради чого взагалі вони грають?

Комбінувати, пасувати, контролювати - це футбол. Принаймні, для мене.

Взагалі не звертаю уваги на цифри - приємно відчувати свій внесок у гру команди.

Я вірю, що Твіттер, Фейсбук та інші соціальні мережі - хороший інструмент, щоб налагодити контакт з уболівальниками, стати до них трохи ближчим.

Завжди хотів стати швидшим. Фізично я був обмежений. Але вижив, використовую свою голову.

Мені подобається читати газети. Я заробляю на життя футболом, тому хочу знати, що навколо нього відбувається.

Мені до вподоби проводити час біля телевізора за матчами англійської Прем'єр-ліги. Саме так я розслабляюся.

Я завжди намагався знайти щось краще для каталонського народу. Тут я народився, тут моє коріння. З урядом Мадриду у нас немає ніякого діалогу. Це наче б я телефонував вам, а ви вважаєте себе моїм другом, але не піднімаєте трубку.

Постійно наголошував, що в Європі хочу грати тільки за «Барселону». Не уявляю, як буду протистояти цьому клубу, і не хочу виходити на «Камп Ноу» в складі іншої команди.

Я ніколи не втомлююся від перемог. Завжди хочеться більшого.

Я поважаю мадридський клуб, але ніколи не підпишу контракт із заклятим суперником «Барселони».

Гроші - не головне для мене. Я уболівальник «Барселони» з дитинства.

Ніколи не вірив, що заслуговую на "Золотий м'яч" при «живому» Мессі.

Я почуваюся вільним. Де б не перебував м'яч, там завжди буду я.

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter

Читайте також:

"Я просто тренер, а не Гаррі Поттер". Правила життя Хосепа Гвардіоли

"Якщо б мене хтось послав - вбив би". Правила життя Віктора Леоненка