УКР РУС

Рома перед фіналом Ліги Європи програла Фіорентині – Моурінью втратив шанси вийти в ЛЧ через чемпіонат

27 травня 2023 Читать на русском

Фіорентина обіграла Рому на Артеміо Франкі у 37-му турі Серії А (2:1). Рахунок і огляд матчу чемпіонату Італії читайте на "Футбол 24".

Зустріч двох фіналістів єврокубків 2022/23. Незабаром Фіорентину і Рому очікують найважливіші матчі сезону – "фіалки" зіграють фінал Ліги конференцій проти Вест Хема, а команда Жозе Моурінью вже 31 травня розіграє трофей Ліги Європи із Севільєю. Відповідно, нинішній матч для обох команд особливого значення не мав. Фіорентина в чемпіонаті Італії вже ні на що не претендує, а римляни мали лише примарні шанси на фініш у топ-4. Куди реальніший варіант для Жозе Моурінью і його команди вийти в ЛЧ – просто виграти Лігу Європи.

Спеція зазнала розгрому від Торіно – Коваленко близький до падіння у зону вильоту

Відповідно, на звітну гру обидва наставники дали шанс багатьом резервістам, особливо сеу Жозе. Свілар, Міссорі, Тахіровіч, Льоренте, Сольбаккен – стартовий список "вовків" був красномовним. Спінаццола, Патрісіу, Пеллегріні, Дибала, Матіч взагалі не потрапили до заявки. У старті "фіалок" теж не бракувало експериментів – екс-захисник Шахтаря Додо опинився серед тих, хто присів у запас.

Перша ж змістовна атака Роми стала результативною. На 11-й хвилині атакувальне тріо гостей організувало гол. Белотті навісив на Сольбаккена, той головою скинув вздовж лінії на Ель-Шаараві, який у дотик відкрив рахунок, увігнавши м'яч у сітку. На екваторі тайму Сольбаккен міг подвоїти перевагу "джалороссі", але захисник вибив м'яч із лінії порожніх воріт. У команди Вінченцо Італьяно в атаці практично нічого не було – серйозних завдань перед Міле Свіларом не ставили.

Натомість Рома могла забити вдруге. Вейналдум вибіг у контратаку, але удар хавбека заблокували. Ще одна атака гостей завершилася потужним ударом Ель-Шаараві з-за меж штрафного. Черофоліні ефектним сейвом не дав Стефану оформити дубль. Він же врятував "фіалок" після удару Белотті. На цьому перший тайм завершився – Фіорентина більше володіла м'ячем, але на цьому позитив для флорентійців завершився. Рома створила кращі моменти, один із яких став гольовим.

По перерві Йовіч мав реальну нагоду відновити рівновагу на табло, але у падінні не зміг замкнути подачу Іконе – Льоренте, вже лежачи на газоні, випередив серба. Дещо активніше заграли "фіалки". Міленковіч впав у штрафному після того, як Манчіні потягнув його за футболку – арбітр вирішив, що на пенальті це не тягне.

Зрештою, фіналіст Ліги конференцій таки перевернув ситуацію на свою користь. На 85-й хвилині Фіорентина майже повторила гол Роми – Іконе подав, Мандрагора скинув, Йовіч замкнув. А на 88-й Артеміо Франкі святкував переможний гол. Скидка Куаме, провал Ібаньєса у воротарському, а Іконе заштовхав м'яч у ворота. Заміни Вінченцо Італьяно зіграли на 100%, на відміну кадрових рішень тренера Роми.

2:1 – у Роми залишилося 60 очок і поточне 6 місце, хоча всі конкуренти мають гру в запасі. Команда Жозе Моурінью втратила шанси вийти в Лігу чемпіонів через Серію А. Тотальний провал столчиної команди на фініші чемпіонату – Рома не виграла вже 7-й тур поспіль. Фіорентина набрала 53 пункти – це 9 позиція.

В останньому турі Серії А Фіорентина 4 червня на виїзді зіграє проти Сассуоло. Рома, якій у чемпіонаті вже нічого не потрібно, прийме Спецію Віктора Коваленка, а у середу, 31 травня, протистоятиме Севільї у фіналі Ліги Європи. Жозе Моурінью може виграти єврокубок у другому сезоні поспіль.