УКР РУС

Роберто Ді Маттео: "аристократ" понад усе

13 липня 2012
Автор: Виталий Усик

Він чекав свого шансу і знав, що рано чи пізно стане головним тренером свого рідного клубу. Ді Маттео міг стати коучем якогось сильного клубу, та він не міг відмовити Челсі.

"Челсі", яке колись зробило з нього великого футболіста, настав час повертати борги.
Народився Роберто 29 травня 1970 року в швейцарському місті Шеффхаузен. Його батьки мігрували з Італії в пошуках роботи. Отже, й свою кар'єру Ді Маттео розпочав в "країні банків та годинників".
З 1988 по 1991 італійський хлопчина (доречі, він має і швейцарське громадянство) грав за клуб другого дивізіону "Шеффхаузен" на позиції захисника. Я вказую позиції Ді Маттео в командах, тому що за свою кар'єру він мабуть тільки у воротах не грав. Та в наступному його клубі мало й цього не сталося. В "Цюриху" Роберто грав ліберо, ближче до голкіпера не може бути нікого. Клуб практикував "зонний захист" і на італійця була покладена важлива місія виправляти помилки товаришів по команді.
Наступним етапом кар'єри Роберто Ді Маттео став швейцарський "Аарау". В попередньому сезоні клуб мало не покинув вищий дивізіон, але при Ді Маттео ніби розцвів. Уже в першому сезоні італієць допоміг команді зайняти п'яте місце, а в наступному - і золоті медалі чемпіонату отримати.
Стало зрозуміло, що наш герой уже переріс швейцарський чемпіонат і потрібно виходити на новий рівень. Ді Маттео повернувся на батьківщину, а саме в столичне "Лаціо". Тут Роберто вже грав на позиції центрального півзахисника. Саме через нього проходила вся гра команди і саме з таких гравців у майбутньому виходять прекрасні тренери. Адже чудово розвивається бачення поля, оцінка гри, можна сказати, що саме він визначав напрямок атак "лаціале". Перший сезон в Італії дійсно вийшов доволі непоганим (29 матчів, 4 голи), єдиною ложкою дьогтю стала травма ліктя у матчі з "Дженоа".
В 1994 році замість Діно Дзоффа тренерський місток "Лаціо" зайняв Зденек Земан. Чеський спеціаліст відразу перевів Ді Маттео в глибину. Адже в його тактичній схемі 4-3-3 (сучасна "Барселона") не було позиції центрального півзахисника.
Схоже Земан не прогадав і вже в цьому ж сезоні Роберто Ді Маттео став одним із кращих півзахисників Серії А. Гра італійця суттєво покращилася, він став лідером команди на ряду з Ароном Вінтером і Дієго Фузером. Щоб втримати такого гравця, босси "Лаціо" були змушені суттєво покращувати умови контракту. Навіть ходили слухи, що йому пропонували взятки, щоб він не сильно викладався в матчах з "Міланом" і "Пармою".
Можливо Ді Маттео так би й грав у "Лаціо" до цього часу (а чому б і ні?), та все ж у футболі ніяк не обійтися без банальних людських відносин. Вони саме і не склалися у Ді Маттео із Земаном. Та тренер не вчинив з футболістом так, як зовсім нещодавно вчинив Андре Вільяш-Боаш з гравцями "Челсі". Не дивлячись на свою неприязнь, він продовжував випускати Роберто на поле. Але все ж довго це продовжуватися не могло і по закінченню сезону 1995/1996 було вирішено продати Ді Маттео в "Челсі".
За італійця також змагалися такі клуби, як "Парма", "Інтер", дортмундська "Борусія", та вони не змогли переплюнути суму в розмірі 4,9 млн. фунтів. Це стало рекордним придбанням "Челсі" на той час.
Вже з першого матчу Ді Маттео прийнявся відпрацьовувати потрачені на нього кошти. В дебютній грі з "Мідлсбро" Роберто забив єдиний м'яч. Загалом того сезону він відзначився 9 разів і став одним із кращих бомбардирів команди.


Рууд Гулліт:"Коли я був тренером "Челсі", то саме я запрошував Роберто Ді Маттео. Він грав за "Лаціо" і був опорним півзахисником, але я зробив його форвардом. Вважаю, що я не помилився."
Наступного сезону італійський універсал відзначився уже 10 разів, а його клуб виграв Кубок ліги, один з двох голів у ворота "Мідлсбро" забив наш герой. Також того сезону "Челсі" виграв Кубок кубків та Суперкубок УЄФА.
Схоже Ді Маттео вийшов на пік своєї кар'єри. Хто ж знав, що вже через три роки прийде її закінчення? На початку сезону 2000/2001 Роберто Ді Маттео отримав жахливу травму - потрійний перелом ноги. Він вибув з гри на 18 місяців. Саме в цей час італієць і отримав тренерську ліцензію.
У віці 31 року Ді Маттео вирішив закінчити кар'єру футболіста. 2002 року Роберто востаннє вивів "Челсі" на поле. Це був фінальний матч Кубку Англії, в якому "аристократи" програли "Арсеналу" 0:2.
2 червня 2008 року почалося повноцінне тренерське життя Ді Маттео. Він очолив англійський клуб "МК Донс". Своїм помічником призначив Едді Ньютона, який до цього був тренером по фізпідготовці у "Челсі".
Схоже результати команди були доволі непогані. Адже вже через рік італійський спеціаліст пішов на підвищення, а саме у "Вест Бромвіч Альбіон".
Представник "ВБА" Джеремі Піс:"Ми розглянули більш ніж 40 претендентів, і в результаті рада директорів клубу зупинила свій вибір на Ді Маттео."
Він зміг вивести клуб у Прем'єр-лігу. Та все ж керівництво оцінило його роботу незадовільно і звільнило.
29 червня 2011 року Ді Маттео повернувя в "Челсі", на той час лише як помічник Андре Вільяша-Боаша. Португальський тренер просто-напросто розвалив команду. Рятувати ситуацію був змушений його італійський помічник.
Спочатку він врятував неймовірну серію з "Наполі". Потім вибив з Ліги Чемпіонів "Бенфіку", яка вважалася фаворитом пари. Зрештою Ді Маттео показав свій тренерський геній, вигравши у самої "Барселони". На додачу до всього цього, "Челсі" ще й виграв Кубок Англії. Два місяці італійцю знадобилося, щоб виграти перший трофей.
Було багато розмов про те, чи залишиться Ді Маттео в команді. Всі експерти і вболівальники на боці італійця, та які таргани в голові Романа Абрамовича ніхто не знав.
Роберто Ді Маттео виграє з "аристократами" Лігу Чемпіонів, господар клубу заплатив йому один мільйон доларів, та роботи все одно не обіцяв. Думаю, Роберто відмовився б від будь-яких грошей, якби тільки залишитися головним тренером.
Експерт Sunday Times Джонатан Норткрофт:"Він дуже хоче залишитися. Але, якщо оберуть іншого тренера, який буде приносити користь команді, він готовий прийняти це рішення."
На щастя, Ді Маттео залишили ще на два роки.
І нехай це прозвучить занадто голосно, та вже зараз можна констатувати, що у світовому футболі стало на одного класного тренера більше.

Віталій Усик