УКР РУС

Різдвяне свято футболу. Що таке Boxing Day у Англії

26 грудня 2017 Читать на русском
Автор: Володимир Скиба

"Футбол 24" розповідає про історію Boxing Day, коли майже весь футбольний світ завмирає і спостерігає за матчами англійської Прем’єр-ліги.

Британське свято Boxing Day

По-перше, слід визначити "позафутбольне" значення цього дня. Boxing Day святкується у Великобританії та країнах Британської співдружності націй на наступний після католицького Різдва день, тобто 26-го грудня.

"Box" з англійської перекладається як "коробка". Тобто дослівно Boxing Day – це "День коробок". Тих самих коробок, в які британці складають подарунки для рідних і близьких. Тому зазвичай це свято перекладають як День подарунків. Існує дві основні версії походження його назви.

1. В давнину у Великій Британії склалась традиція, згідно з якою на другий день після Різдва сім’я збирала і запаковувала у коробки їжу, яка залишилась зі святкового столу, та інші дрібні подарунки, а потім відносили їх бідним людям. Зазвичай роздавали такі подарунки діти.

2. На відміну від України, де подарунки традиційно прийнято знаходити під ялинкою першого січня, у Британії Санта-Клаус розкладає подарунки в ніч з 25-го грудня (Різдво) на 26-те, коли зранку люди знаходять їх, запакованими у святкові "коробки".

Історія футбольного Boxing Day

Перший матч 26-го грудня, саме у Boxing Day, в Англії відбувся у далекому 1860 році, коли в дербі зійшлись найстаріші футбольні клуби світу "Шеффілд" і "Халлам". Перемогу 2:0 тоді здобув "Шеффілд". У 1888-му "Евертон" зіграв аж 2 матчі на Різдво і 1 на Boxing Day. А вже у другий рік існування Футбольної ліги в 1889-му у "різдвяному" матчі "Престон Норт Енд" переграв "Астон Віллу" 3:2. Популярності ж ідея поєдинків у різдвяні дні набула після Першої світової війни. Квитки на такі ігри часто дарували дітям у якості подарунків.

Boxing Day-1963. Матч "Вест Хем" – "Блекберн", який завершився з рахунком 2:8

Причому зазвичай ці матчі відбувались між одними й тими ж суперниками з одного міста або регіону 2 дні поспіль. Ідея проводити 2 "спарені" матчі у святковий період розвинулась для того, щоб суперники, які є географічними сусідами, могли зіграти двічі за 48 годин на очах у щасливого натовпу, який святкує Різдво. І щоб людям для цього не треба було добиратись на гру через всю Англію у дні, коли набагато проблематичніше подорожувати залізничним транспортом.

Отож, такі ігри ставали однією із культурних традицій в країні. Конкретно саме Boxing Day було введено в футбольний календар у 1957 році. До цього матчі грались як 25 грудня, власне на Різдво, так і 26-го.

Різдвяний матч на "Стемфорд Брідж" у 1956-му

У 1963-му футбольний Boxing Day міцно закарбувався у календарі, викликавши справжній фурор у пресі. У 10 матчах в найвищому дивізіоні Англії було забито 66 голів, а загалом у всіх 4-х дивізіонах Футбольної ліги – 160. Після цього Daily Mirror вийшла з промовистим заголовком: "Божевільний, божевільний, божевільний, божевільний світ футболу у Boxing Day".

Переваги Boxing Day

У переважній більшості чемпіонатів в цей час зимова перерва. У деяких чемпіонатах вона складає лише кілька тижнів (Італія, Іспанія), у деяких – 1-1,5 місяці (Німеччина), але в Англії, на відміну від них, у цю святкову пору – матчі АПЛ.

Про що це говорить? 8-10 матчів в один день, коли у всьому футбольному світі "зимова сплячка", означають лише одне: очі усієї планети прикуті саме до АПЛ. А це, в свою чергу, означає додатковий дохід від реклами, що дозволяє мати козир у рукаві під час перемовин щодо прав на телетрансляції.

Стадіон "Лестера" готовий зустрічати вболівальників у матчі Boxing Day з "Евертоном"

Загалом же Boxing Day так добре прижився в Англії, тому що в цей день дуже часто на гру ходять цілими сім’ями, адже навкруги панує атмосфера новорічних свят. Як футбол загалом, так і конкретно взятий матч, зокрема, 26-го грудня, на Туманному Альбіоні вже давно перетворився на справжнє культурне явище. Boxing Day – подія, яка вже давно займає особливе місце в житті кожного вболівальника. І не лише в Англії.

Радість Шевченка і боротьба Лужного з Анрі. Топ-20 ретрофото Boxing Day в Англії