УКР РУС

Рівень загрози – червоний: на Карибах відбулося історичне Класико

16 березня 2020 Читать на русском
Автор: Дмитро Джулай

Дмитро Джулай – про футбол під час пандемії.

Посеред першого тайму гру довелося зупинити. Увагу головного арбітра привернули до кількості людей на стадіоні. Їх вочевидь було понад 50. За інших обставин це б теж здивувало, але тільки тому, що зазвичай матчі “Мотагуа” проти “Олімпії” збирають повні стадіони. Адже йдеться про Superclasico de clasicos, як скромно називають це протистояння в Ондурасі.

Однак цього разу, після оголошення в країні “червоного” рівня загрози, вимоги уряду були досить чіткими: не більше 50 осіб на стадіоні. Й це включно з гравцями, тренерами, суддями та лікарями.

Тому поліцейські завзято почали чистити трибуни від зайвих глядачів. Чи не єдиним, кому вдалося довести своє право залишитися, був суддівський спостерігач. А от керівників “Мотагуа” та й звичайних уболівальників, що примудрилися потрапити на стадіон, безцеремонно виштурили. Тривала ця процедура хвилин із 20, бо як у такому випадку обійтися без суперечок та протестів. Футболісти увесь цей час чекали на полі й жартома пропонували судді, щоб той відправив своїх асистентів й працював далі сам.

Коли ж матч поновився, з’ясувалося, що дбати про суворе дотримання урядових інструкцій готові й самі гравці. Карлос Пінеда грубо зіграв проти суперника у звичайній боротьбі за м’яч й “Олімпія” залишилася вдесятьох.

Рахунок на той момент був нічийним. Вже на третій хвилині “Олімпія” вийшла вперед після голу легендарного Джеррі Бенгтсона. Після шести років за кордоном (США, Аргентина, Іран, Коста-Рика) влітку 2018-го він повернувся на Батьківщину, тільки не до “Мотагуа”, за яку виступав до переїзду в МЛС, а до “Олімпії”. (Щоб зрозуміти, як ставляться до таких випадків уболівальники, можна згадати класичний випадок 1949 року, коли після переходу Карлоса Вайядареса з “Мотагуа” до “Олімпії” його форму спалили прямо на полі). У листопаді минулого року Джеррі вже відзначився у двох класико і став восьмим гравцем в історії цього протистояння, який забивав за обидві команди.

Джеррі Бенгтсон

Цього разу Бенгтсон вміло скористався напрочуд невпевненим виходом аргентинського голкіпера Джонатана Ружьє, який пропустив м’яч повз себе після довгого пасу низом. “Олімпія”, власне, прагнула вести атаки завдяки швидкому пошуку своїх форвардів, Бенгтсона та 23-річного Хорхе Бенгочé, який є одним із бомбардирів сезону, торік дебютував у національній збірній й цілком може стати в ній спадкоємцем Бенгтсона.

На швидкий гол “Олімпії” господарі відповіли ритмічною, мобільною грою з хорошим використанням флангів. “Мотагуа” залишала краще враження й гол одного з лідерів команди, Романа Рубійо Кастійо, здався цілком логічним. А після вилучення Пінеди перевага лідера чемпіонату стала ще відчутнішою. Захист “Олімпії” не відстежив підключення опорника Рейнієрі Майоркіна й 30-річний хавбек завдав ефектного завершального удару.

Перед цим класико, після 12 зіграних матчів, “Мотагуа” випереджала “Олімпію” на два очки. Схема проведення чемпіонату така: у першому дивізіоні 10 команд, спочатку грають у два кола й перша шістка виходить до фінального етапу, де проходить ще одне коло. Якщо обидва етапи виграє одна команда, вона стає переможцем. Якщо ні, грають фінал із двох матчів.

У сезоні є два коротких чемпіонати: Апертура та Клаусура. Апертуру-2019 виграла “Олімпія”, найтитулованіший клуб в історії країни. Команда Педро Троґліо виграла обидва етапи, тож фінал не знадобився. Може й на краще для “Олімпії”, бо хоч вона має солідну перевагу за кількістю перемог у дербі (93:57), варто цим суперникам зійтися у вирішальних матчах за титул, як значно кращі показники має вже “Мотагуа” (сім успіхів проти двох у “Олімпії”).

Варто згадати, що цього сезону “Олімпія” вдало виступає у Лізі Чемпіонів КОНКАКАФ. Спочатку вибили “Сіетл Саундерс”, чинного чемпіона МЛС, а у першому поєдинку чвертьфіналу обіграли на виїзді “Монреаль Імпект” (2:1). Коли відбудеться матч-відповідь наразі невідомо, але “Олімпія” сподівається, як і минулого року, зіграти у півфіналі. Тоді після домашніх 2:0 драматично поступилися коста-риканській “Сапріссі” (1:4).

У другому таймі 251-го класико “Мотагуа” продовжувала дошкуляти супернику своїми фланговими атаками. Рейд Кевіна Лопеса, після зручного пасу на хід від аргентинського плеймейкера Матіаса Ґальваліса, завершився ефектним ударом із гострого кута. Тут, щоправда, суддівський спостерігач мав би відзначити помилку лайнсмена, який не помітив офсайд у правого хавбека “Мотагуа”. Лопес, як і Бенгочé, дебютував торік у збірній і теж має шанс стати важливим гравцем не лише у клубі.

Ще один маневр Кевіна призвів до взяття воріт “Олімпії” на 78-й хвилині. Щоправда у цій атаці він торкнувся м’яча тільки коли пробивав. До штрафного “Мотагуа” вдалося прорватися іншим флангом, а Лопес грамотно змістився у центр під передачу низом. Вилучення захисника “Мотагуа” Марсело Перейри вже не мало ніякого впливу на підсумок поєдинку, одначе ще залишалася інтрига вже не пов’язана із турнірним становищем.

Треба було дізнатися чи стане другий гол Кевіна Лопеса історичним. “Мотагуа” ніколи не вигравала класико з такою перевагою в рахунку. “Олімпія” п’ять разів обігрувала принципового суперника 4:1, а от “Мотагуа” це вдалося вперше відтоді як 12 березня 1929 року почалася історія класико ондуреньйо.

Більше читайте у блозі Дмитра Джулая Elmundoesbalon.

Уперше за 21 рік: чому Португалія провалила єврокубки