УКР РУС

Рішення по дискваліфікації Срни за допінг набуло сили, на результати Шахтаря воно не вплине, – НАДЦУ

11 квітня 2018 Читать на русском

Заступник директора Національного антидопінгового центру України (НАДЦУ) Ярослав Кручек розповів Футбол 24, що у справі дискваліфікації Даріо Срни за вживання допінгу вже поставлена крапка, і його позитивна допінг-проба ніяк не може вплинути на результати Шахтаря.

Термін подачі апеляцій вже пройшов

"Всі терміни подачі апеляцій закінчилися. Власне, рішення НАДЦУ вже діє з 22 лютого, просто був термін для його оскарження. Хтось міг прагнути зробити його більш м'яким, хтось – більш жорстким, але кожна сторона мала на це певний час", – зазначив Кручек.

Він нагадав, що після публікації рішення копії, згідно процедури, були надіслані всім зацікавленим сторонам. Зокрема, їх отримали ФІФА, ВАДА та антидопінгова організація іншої країни (в даному випадку Хорватії), оскільки мова йде про іноземного спортсмена.

Замголови НАДЦУ вказав, що термін подачі апеляції у ФІФА закінчився ще раніше, ніж у ВАДА, яке вже повідомило Футбол 24, що не буде оскаржувати рішення щодо Срни.

За словами Кручека, до НАДЦУ не надходило жодної інформації від Спортивного арбітражного суду в Лозанні (CAS) стосовно якихось поданих апеляцій.

Нагадаємо, що Даріо Срна дискваліфікований на 17 місяців. Термін дискваліфікації розпочався з дати взяття проби – 22 березня 2017 року. Відповідно, Даріо Срна зможе повернутись на поле 22 серпня 2018 року, а до тренувань з командою – за два місяці до закінчення терміну відсторонення, тобто з 22 червня 2018 року.

Позитивна допінг-проба Срни ніяк не вплине на результати Шахтаря

Кручек також пояснив, що ситуація з позитивною допінг-пробою капітана Шахтаря ніяк не вплине на результати його команди.

"Норма автоматичного анулювання результатів не відноситься до командних видів спорту. Це стосується лише індивідуальних видів спорту", – підкреслив він.

Заступник директора НАДЦУ зазначив, що проблеми у команди з якогось виду спорту можуть з'явитися, якщо декілька гравців були одночасно піймані на вживанні допінгу, і то це має бути окреме рішення.

"Якщо більше двох гравців одночасно протестовані позитивно, тоді команда піддається цільовому тестуванню всіх підряд гравців, і може бути розглянуте питання про анулювання результату того матчу, після якого у гравців був виявлений цей допінг", – розповів він.

Кручек вказав, що не пам'ятає в останні років п'ять подібних випадків, коли б анулювалися результати команд за вживання допінгу декількома гравцями.

Довідка

Згідно зі ст. 11. Кодексу ВАДА "Наслідки для команд", якщо більше одного члена команди в командних видах спорту були проінформовані про порушення антидопінгових правил під час спортивного заходу, то організатор цієї події має провести відповідне "цільове тестування" команди під час цього спортивного змагання.

Якщо більше двох членів команди порушили антидопінгові правила під час змагань, то їх організатор має застосувати відповідну санкцію до команди (наприклад, зняття здобутих очок, дискваліфікацію зі змагань чи іншу санкцію) на додаток до наслідків, які застосовуються до окремих спортсменів, які порушили антидопінгові правила.

Даріо Срна та ще 11 допінг-скандалів українського футболу