УКР РУС

Ретро дня. Як Україна здолала Ісландію у відборі до Євро-2000

8 вересня 2016 Читать на русском

8 вересня 1999-го року національна збірна України вдруге в своїй історії зустрічалася зі збірною Ісландії і мінімально переграла "вікінгів" на виїзді.

До того, як зіграти з ісландцями у відбірковому раунді до ЧС-2018, українська національна збірна двічі зустрічалася з острів'янами в рамках кваліфікаційного етапу до Євро-2000. На превеликий жаль для нашої команди, їй так і не вдалося пробитися до фінальної частини того турніру.

Перший матч з Ісландією українська команда проводила вдома, у Києві (31.03.1999). За підсумком тієї зустрічі українці розписали нічию з гостями – 1:1 (сценарій повторився 5-го вересня 2016-го року, коли команди так само розпочали двоматчеве протистояння з нічиєї в Києві).

Другий матч відбувся 8-го вересня 1999-го року в Рейк'явіку. Національну збірну України тоді до Ісландії привіз Йожеф Сабо. Попри те, що за кадровим потенціалом наша команда виглядала потужнішою, ворота ісландців довго не піддавалися українцям. Але наприкінці 1-го тайму таки вдалося відкрити рахунок. Шевченко з лівого флангу увірвався до штрафного майданчика, де обіграв декількох суперників, після чого був зупинений за допомогою підніжки. Арбітр призначив 11-метровий удар. Реалізувати нагоду взявся одноклубник Шевченка – Сергій Ребров. Форвард холоднокровно пробив з "точки" і таким чином приніс перемогу українцям.

Відбір до Євро-2000, група 4. 08.09.1999

Рейк'явік, стадіон Лаугардальсволлур (7700 глядачів)

Ісландія – Україна 0:1

Гол: Ребров, 42 (пен)

Ісландія: Б. Крістінссон – Хельгасон, Л.Сігурдссон, Йонссон (Відарссон, 85), Мартейнссон, Хрейдарссон – Гуннарссон, Колвідссон (Хелгусон, 69) – Гудйонссон, Р. Крістінссон, Дадасон (Гудйонсен, 73).

Головний тренер: Гудйон Тордарсон

Україна: Шовковський – Лужний (Микитин, 80), Головко, Ващук, Дмитрулін – Попов, Максимов, Коновалов (Цихмейструк, 70), Косовський – Шевченко, Ребров.

Головний тренер: Йожеф Сабо

Україна – Ісландія. Детальний аналіз гри від Дмитра Поворознюка